KARNEYİ NASIL KARŞILAMALI?

KARNEYİ NASIL KARŞILAMALI?
Çocuğunuzun karnesi iyi ya da kötü olabilir? Unutmamanız gereken şey; bunun sizin de karneniz olduğudur! Şimdi karne zamanı yani bir nevi öğrencilerin...


Çocuğunuzun karnesi iyi ya da kötü olabilir? Unutmamanız gereken şey; bunun sizin de karneniz olduğudur!
Şimdi karne zamanı yani bir nevi öğrencilerin ara dönem hasat zamanı! Beşay boyunca yaptıkları çalışmaların karşılığını alacaklar! Acaba gerçekten böyle mi? Gerçekten karne çocuklarınızın başarı ve başarısızlıklarını net olarak gösteren bir belge mi? Bu konuda bir kez daha düşünmemiz lazım. Aslında karne çocuklarınızın başarılarıkadar problemlerinin olup olmadığının da bir göstergesi... Çünkü çocuğunuzun başarısında zeka kadar başka etkenlerin de rol oynadığı kaçınılmaz bir gerçek...
Çocuğunuz her derse aynı ilgiyi gösteremeyebilir. Her dersten aynı ölçüde başarılı olamayabilir. Böyle bir durumda ilgisinin ve yeteneğinin az olduğu derslerde başarısız olması ya da düşük notlar alması normaldir.
Ani ölümler, boşanmalar, hastalıklar gibi çocuğun hayatını olumsuz etkileyecek (sadece çocuğun değil, bu faktörler herkesin hayatını olumsuz etkiler) faktörler, çocuğunuzun başarısında ani düşüşlere neden olabilir. Böyle bir durumda çocuklarınızın notlarından çok yaşadıkları ile ilgilenin. Unutmayın ki başarısızlıkların telafisi mümkündür fakat hayatın asla!
Aile içinde yaşanan huzursuzluklar, çocuğunuzun okuldaki sorunları; kısaca çocuğunuzun sizinle, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle yaşadığı olumsuz ilişkiler, çocuğunuzun başarı düzeyini de olumsuz etkileyecektir. Çocuğunuzla yeteri kadar ilgilenip ilgilenmediğinizi bir kez daha düşünün ve karnedeki notlardan kendinize ait payı alın!
Çeşitli hastalıklar nedeniyle uzun süre okula gidemeyen ya da derslerine gerekli adaptasyonu sağlayamayan çocuk, gerçek başarısını da gösteremez. Çocuğunuzun yıl içindeki sağlık durumu, karne notlarını etkileyen önemli faktörlerdendir.
Ergenlik çağındaki çocuklarda görülen ilgi değişiklikleri, sosyal konulara ve arkadaş gruplarına ilgilerin azalması, çocuğun okul başarısına yansır. Ergenlik çağı özelliklerini bir kez daha gözden geçirin ve çocuğunuz eğer bu özel dönemdeyse ona iyi bir rehber olun.

Ne yapmalı?
Ebeveyn olarak yapmanız gereken; çocuğunuzun neyi yapıp neyi yapamadığınıgözlemleyerek yapamadıkları konusunda ondan büyük başarı beklentilerine girmemenizdir. Bunun yerine çocuğunuzun yapamadığı konularda ona destek olmalı,yapabildiklerini ona sık sık hatırlatıp özgüvenini kaybetmemesini sağlamalısınız. Eğer çocuğunuzun gittiği okul, yeteneklerinin üzerinde ise önümüzdeki dönem için bu konu ile ilgili önlemler alarak çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Takviye kursları ya da çocuğunuza uygun başka bir okula geçiş gibi...
Anne babaların karneye tepkileri nasıl olmalıdır?
Bir kağıt parçası mı yoksa çocuğunuz mu? Hepinizin ?Tabii ki çocuğum!?dediğini duyar gibiyim. Asla bir karne için çocuğunuzu korkutmayın ve tehdit etmeyin. Çocuğunuzun sizi ciddiye alması ve kötü karne getireceğim korkusuyla gireceği anlık bunalımlar, onu dönüşü olamayan tehlikelere atabilir.
Her yıl karne dönemlerinde duyduğumuz intihar ve evden kaçma gibi olaylar, aile tarafından veya çevre tarafından yapılan aşırı baskıların sonucudur.
Anne babanın çocuğunu kötü karneden dolayı sürekli eleştirmesi, çocukta özgüven eksikliği ne ve paniğe yol açar. Bu durumda olan bir çocuk ?Ben yapamam, ben başaramam, kimse beni sevmiyor!? gibi olumsuz düşüncelere girebilir. Bu düşünceler dolayısıyla çocuğunuz, ciddi bunalımlar ve kişilik bozuklukları yaşayabilir.
Aşırı baskı ne kadar doğru değil ise çocuğunuzun getirdiği iyi karneyi abartmak da o kadar doğru değildir. Çocuğunuza karne hediyesi olarak pahalı şeyler almak yerine; onunla gurur duyduğunuzu söylemeniz ve hayatı boyunca başarılı olmasınıistediğinizi ifade etmeniz, çocuğunuzu ömür boyu etkileyecek bir hediye olacaktır. Maddi değeri çok olan hediyeler yerine onunla keyif alacağınız bir yemek yemeyi ve onu sevdiğinizi söylemeyi tercih etmelisiniz.

TATİLİNDE NELER YAPILABİLİR?
Yapmanız gereken en önemli şey tatili ona zehir etmemektir.
İşe konuşmakla başlayın. Onu, yıl içinde etkileyen olumsuz faktörleri konuşun ve bu olumsuzlukları gidermeye çalışın.
Daha sonraki adımda çocuğunuzun üzerindeki stresi atması için ona bir dinlenme ve düşünme süresi verin.
Çocuğunuzla birlikte bir tatil planı hazırlayın. Bu planın içine başarısız olduğu dersleri tekrar etmesi için çalışma zamanları koyun. Çalışma zamanları, çocuğunuzun tatilini yaşamasına engel olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Hiç kimse mola vermeden çalışamaz. Sürekli çalışan ve stres altında olan insan, başarmak yerine paniklemeye ve strese girmeye başlar.
Tatil süresince çocuğunuzun başarısızlıklarını yüzüne vurmaktan kaçının! Özellikle başkalarının yanında onu asla küçük düşürmeyin. Çocuğunuzun bir birey olduğunu, sizin hoşlanmadığınız ve gururunuzu kıran sözlerin onun da gururunu kıracağını unutmayın.
Ve asla şımartmayın.

Unutmayınız ki çocuğunuzun karnesinde, başarısında ve kişiliğinde sizin de payınız vardır.

Sağlık mutluluk ve başarı dileğimle??..

 

Sait Özdemir

saitozdemir.pskdan@gmail.com

Uzman Psikolojik Danışman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.