Karayılan, Öcalan'la yüz yüze görüşmek istiyor
Çözüm Süreci'ni ilerletmek istediklerini ama İmralı ile iletişim ağır işlediğini belirten Murat Karayılan, Abdullah Öcalan'la doğrudan ve yüz yüze görüşmek istiyor.
Önceki gün aralarında New York Times, El Cezire ve İndependent temsilcilerinin de bulunduğu yayın organlarına konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Öcalan'la doğrudan ve yüz yüze görüşmek istediklerini açıkladı.
Süreci tıkamak değil geliştirmek istediklerini vurgulayan Karayılan, "Biz hareket olarak süreci ilerletmek istiyoruz ama İmralı ile iletişim ağır işliyor. Çözüm sürecinde Güney Afrika gibi bir tarz olmalı. Hızlı karar alabilmemiz için ihtiyaç olursa neden bizden de bir grup İmralı'ya gitmesin ki?" dedi.
Gözler Meclis Komisyonunda
Akil İnsanlar Heyeti'ne yetersiz bulsa da destekleyen KCK'nın bir numarası, Meclis Komisyonu için yapılan başvuruyu da değerlendireceklerini belirtti. Örgüt, sürecin başından bu yana sürecin yasal zemine dayandırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasını talep ediyordu.
Geçtiğimiz hafta PKK'nın yayın organlarından Nuçe TV'ye konuşan KCK yöneticilerinden Cemil Bayık da "Yasal zemini hazırlanmadan bunun tedbirleri geliştirilmeden gerilla geri çekilemez. Çünkü geçmişte bu deneyimi yaşadık. Gerilla geri çekilirken yüzlerce şehit verildi, yaralananlar, esir düşenler oldu" sözleriyle Meclis'in devreye girmesinin kaçınılmaz bir şart olduğunu vurgulamıştı.
Henüz adı konmasa da kamuoyunda "çözüm komisyonu" olarak adlandırılan komisyona CHP ve MHP üye vermeyeceklerini açıkladılar. Peki yalnız AK Parti ve BDP'nin katılımıyla böyle bir komisyon kurulabilir mi? Kamuoyunun aklını meşgul eden soruyu yanıtlayan Meclis Başkanı Cemil Çiçek tartışmalara da son verdi. 26 yıldır aralıksız milletvekilliği yapan Çiçek, "Geçmişte de araştırma ve soruşturma komisyonlarına grubu bulunan partiler, zaman zaman üye vermesi ama yeterli çoğunluk olduğu takdirde eksik üyeyle de olsa çalışmalar sürdü" dedi.
BDP: ?Komisyondaki üye sayımız arttırılmalı'
AK Parti ve BDP'nin oylarıyla kurulan komisyonda AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye ise bir milletvekili düşüyor. Ancak zaten CHP ve MHP, komisyona üye vermeyeceklerini açıkladı. Görünen o ki komisyon 11 üyeyle görev yapacak. Buna itiraz eden BDP, üye sayısının arttırılmasını istiyor.
BDP ise komisyonun Kürt sorununu çözmek gibi bir işlevi olmadığını ancak parlamentonun önünü açacağını vurguluyor. Parti grup başkanvekili İdris Baluken, biz komisyonun kanun ile kurulmasını ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin ciddi, cesur tespitlerin yer almasını düşünüyorduk. Ama hükümet, CHP ve MHP'nin ortaya koyduğu muhalefetten ve sokağa çıkmış tepkilerden çekindiğini belirterek farklı bir formül üzerinde, araştırma komisyonu olarak Meclis gündemine getirdi" diye konuştu.
BDP, komisyonun iki temel işlevi olmasını öngörüyor.
Bunlardan ilki, silahların devreden çıkmasının ve demokratik siyasetin hak ve özgürlük mücadelesi olarak ön plana çıkmasının altyapısını oluşturmak. İkincisi ise demokratik, yasal ve anayasal değişikliklere çalışmalara katkı sağlamak.
Kaynak: Voanews
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.