Karadeniz'de dev petrol anlaşması
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında 'Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması' imzalandı...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şahitliğindeki anlaşmaya TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Shell adına da Shell Uluslararası Aramadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ceri Powell ve Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown imza koydu.
İmza töreninde konuşah Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown, TPAO ile ortaklık yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ''Bu ekip çalışması uzun süre devam edecek'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO ile Shell'in Batı Karadeniz'de yüzde 50, yüzde 50 ortak olarak petrol ve doğalgaz çalışması yapacağını bildirdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında ''Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması'' imzalandı.
İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çalışmaları hakkında bilgi verirken, son 10 yılda arama faaliyetlerine ayrılan bütçenin 13,5 kat arttırıldığını söyledi.
''Bu petrol ve doğalgaz varsa bizim bunu bulmamız lazım'' diyen Yıldız, çünkü gelişen Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını ifade etti. TPAO'nun geçen yıl yürüttüğü faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yıldız, geçen yıl TPAO'nun 54 kuyu vurmayı hedeflemişken 57 kuyu vurduğunu ve her 3 kuyudan birinin dolu çıktığını bildirdi. Yıldız, ''Türkiye'nin tükettiği petrol ve doğalgaza bakarsak bunların kapasiteleri düşük. Ama ne yapalım, ne kadar varsa o kadarını bulacaklar'' dedi.
Özel sektör ve kamu tarafından yürütülen arama faaliyetleri sonucunda 27 milyon tonluk üretim artışı sağlandığına işaret eden Yıldız, ''Bu keşifler olmasaydı biz son 10 yılda ithalat için 35 milyar dolar daha fazla para ödemiş olacaktık'' diye konuştu.
Chevron 100 milyon doları ödedi
Bir gazetecinin, ''Chevron ile yürütülen anlaşma çerçevesinde yeni bir kuyu açılmaması durumunda şirket 100 milyon dolarlık bir ceza ödemek durumunda kalacaktı. Bu noktada alınan bir karar var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, Chevron'un büyük bir nezaket göstererek 100 milyon doları ödediğini bildirdi.
Shell'in de bugünkü anlaşma karşılığında Türk tarafına 5 milyon dolar imza ikramiyesi ödediğini, ayrıca anlaşmanın içinde 150 milyon dolar civarında bir teminat mektubu bulunacağını kaydeden Yıldız, anlaşma çerçevesinde TPAO ile Shell'in yüzde 50, yüzde 50 ortak olarak işlemlerini yürüteceklerini ifade etti.
Shell Arama ve Üretim Direktörü Brown
Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown da anlaşma çerçevesinde ilk aşamada 1500 metrekarelik alanda 3 boyutlu sismik verilerin toplanıp analiz edileceğini, 3 yıllık süre zarfında da derin deniz arama çalışması kapsamında en az bir kuyu açılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Anlaşmaya göre, Shell'in önümüzdeki 3 yıl için taahhüdünün 150-200 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Brown, Karadeniz'de tamamen farklı bir jeolojik ufukta araştırma yapmış olacaklarını dile getirdi. Brown, ''Böylesi bir arama çalışmasına bu kadar para bağlamamız bu alanın ümit vaat ettiğini gösteriyor. Hatırı sayılır bir petrol ve doğalgaz bulmayı ümit ediyoruz'' diye konuştu.
Shell'in yaklaşık 90 senedir Türkiye'de iş yaptığını anlatan Brown, ''Bu anlaşma TPAO ve Shell adına gerçekleştirilmiş büyük bir fırsattır ve biz 3 yıl boyunca yapacağımız arama çalışmalarını tamamlamak için sabırsızlanıyoruz'' dedi.
TPAO Genel Müdürü Uysal
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da imza töreninde yaptığı konuşmada, Istranca-1 kuyusunun 6 kuru arama kuyusunun ortasında delindiğini ve başarılı bir gaz keşfi ile sonuçlandırıldığını söyledi.
Bu keşfin kendilerini Batı Karadeniz'in belli alanlarına yönelttiğini ve petrol şirketlerinin ilgisini Karadeniz'e yeniden çektiğini vurgulayan Uysal, ''Hatta diyebilirim ki bir anlamda da çok değer verdiğimiz ve başarılı olacağına inandığımız bugünkü TPAO-Shell ortaklığının temel başlangıç noktalarından biri olmuştur'' dedi.
Bugünkü ortaklık ile Batı Karadeniz'de yeni bir aramacılık sayfası açıldığını belirten Uysal, TPAO'nun da ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında Istranca-1 keşfinin ekonomik boyutunu incelemek için 3 yeni kuyu açmak için hazırlık yaptığını kaydetti.
(AA), Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.