Kanser hastalarını 'gülümseten ayna'

Kanser hastalarını 'gülümseten ayna'
 Endüstriyel tasarımcı İlhan, kanser hastalarına moral vermek için sadece gülümsendiği zaman kişiyi gösteren ayna tasarladı.ANKARA (AA) - Endüstriyel...

 

Endüstriyel tasarımcı İlhan, kanser hastalarına moral vermek için sadece gülümsendiği zaman kişiyi gösteren ayna tasarladı.

ANKARA (AA) - Endüstriyel tasarımcı Salih Berk İlhan, kanser hastalarına moral vermek için, sadece gülümsendiği zaman kişiyi gösteren ayna tasarladı.

 

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç yaşta astım teşhisi konulmasıyla sıklaşan hastane ziyaretlerinin, kendisini, sağlık ürünlerinin ihtiyaca daha çok karşılık verecek şekilde tasarlanması konusuna yönelttiğini söyledi.

 

ABD’nin önde gelen tasarım okullarından School of Visual Arts New York’ta tasarım alanında yüksek lisansını tamamlayan İlhan, Uplift adlı projesi ve geliştirdiği ürünlerle kanser hastalarına moral vermeyi ve içinden geçtikleri zorlu süreçte onları gülümseterek desteklemeyi hedeflediğini anlattı.

 

İlhan, özellikle savunmasız ve hassas hastalara duygusal açıdan nasıl yardımcı olabileceğini incelediğini ve  "Hasta ve doktor iletişimini ürün tasarımıyla yeniden inşa edip nasıl daha etkili hale getirebiliriz?" sorusunun yanıtını aradığını belirtti.

 

Mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunmayı amaç edinen ve "Patch Adams" olarak tanınan ABD'li hekim Hunter Doherty'den de ilham aldığını dile getiren İlhan, tasarım aracılığıyla mizah ve neşenin bir çok deneyimi olumlu şekilde değiştirebileceğine inandığını belirtti.

 

- Gülümseyince gösteren ayna

 

İlhan, kanser tedavisi başarıyla sonuçlanmış bir hastanın, teşhisin konulduğu ilk zamanlarda "Aynada kendime bakmak ve vücudumda kanser olduğunu kabullenmek çok zordu" sözlerinden etkilendiğini ifade etti. İlhan, bu hikayeden aldığı ilhamla tasarladığı "gülümseyince gösteren ayna" hakkında şunları söyledi:

 

"Kişilerin sadece gülümsediklerinde kendilerini görebilecekleri eğlenceli bir ayna tasarladım ve akıllı malzemeler kullanarak, geliştirdiğim aynanın prototipiyle kullanıcı tepkilerini gözlemledim. Geliştirdiğim ayna ile özellikle kanser hastalarına moral vermeyi ve içinden geçtikleri zorlu süreçte onları gülümseterek daha güçlü olmalarını sağlamayı hedefliyorum."

 

ABD'deki Thomas Jefferson Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrencilere tasarım dersi verdiğini aktaran İlhan, "Fakültede ilk yaptığım çalıştaya dekan da katılmıştı, kendi projelerimi sunduğumda gülümseme aynasını gördü ve 'Onkoloji bölümüne bundan istiyoruz' dedi. Kanser hastaları için geliştirdiğim gülümseme aynası için siparişler var, 2016 yılında satışa sunacağız" ifadesini kullandı.

 

- Uplift projesi kapsamında 15 ürün tasarladı

 

"Kanser hastaları için mutluluk ve iletişim" konularını işleyen projesinde araştırma ve tasarım sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü ifade eden İlhan, proje kapsamında ABD ve Türkiye’de 200'den fazla kanser hastasıyla araştırma yaptığını ve bu süreçte 15 ürün tasarladığını dile getirdi.

 

"Uplift projesi"nin yeni ürün ve hizmet tasarımlarıyla kanser hastalarını sosyal ve duygusal açıdan destekleyerek yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlayan bir proje olduğuna dikkati çeken İlhan, şöyle dedi:

 

"Bu proje sürecinde ortaya çıkan tasarımların birçoğu, yalnızca kanser hastaları için değil, birçok farklı sağlık sorunu ile mücadele eden kişi ve diğer herkesin olağan hastane ziyaretlerinde kullanılabilmesi amacıyla tasarlandı. Hayalim bu projeleri hayata geçirmek ve aynı düşünme yöntemini kullanılarak yeni ihtiyaçlara cevap verecek, yeni ürünler ve deneyimler tasarlamak."

 

- Hastaları mutlu eden diğer tasarımlar

 

İlhan, üzerinde çalıştığı, özellikle hastaları mutlu etmeye dönük diğer tasarımlarını da şöyle anlattı:

 

"Yumuşak hatlı formuyla şırınganın sivri ve korkutucu iğnesini gizleyen 'Oval Şırınga' adında bir aparat tasarladım. Ayrıca doktor, hastane personeli ve hastaların birbirini anlamaları tedavi sürecinde çok büyük önem teşkil ediyor. Bu süreci kolaylaştırmak için tasarladığım 'Duygu Kolyesi' ile hastalar ve doktorlar nasıl hissettiklerini sözel olarak söylemek yerine görsel olarak karşısındakine aktarabilecek. Renk kodlama sistemiyle endişeli mi, kızgın mı, meşgul mü, yorgun mu olduklarını yansıtabilecek."

 

"Bilimsel araştırmalara göre kahkaha atmanın stresi azaltığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kandaki doğal savaşçı hücrelerin üretimini artırdığını anlatan İlhan, hastaların moralini yükseltmek için Philips Healthcare, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi ve ünlü komedyen Jimmy Kimmel'in işbirliğinde "Kahkaha Terapisi Cihazı"nı da kurguladığını söyledi.

 

İlhan, "Bu fikri test etmek için düşük maliyetli Google Cardboard ürününe taktığım bir telefona kahkaha atmaya teşvik eden videolar yükledim, bir fizik tedavi kliniğinin de desteğiyle, altı hafta boyunca hastalarda test ettim. Test sonuçlarına göre hastalar tarafından normalde yüzde 41 olarak beyan edilen mutluluk seviyesi, doktoru beklerken izledikleri eğlenceli videolar sayesinde ortalama  yüzde 98 seviyesine yükseldi" sözlerine yer verdi.

 

İlhan, finansman desteğiyle tasarımlarını hayata geçirmeyi planladığını dile getirdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.