"Kanola kazançlı ürün?'
ADANA ? Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, Adanalı çiftçilerin Kanola ekimini az yaptığını belirterek, ?Halbuki kazancıfazla bir besin. Üreticilerimiz, Kanola yetiştirerek bol kazanç elde edilebilir?diye uyarıda bulundu.
Kanola bitkisi ve kanola yağı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Ceylan, ?Kanola?nın bitkisel yağ, besin değeri ve içeriği bakımından Zeytinyağı ve yer fıstığı yağının kalitesine yakın olduğunu hatırlattı. A, D, E ve K vitaminleri içeren Kanola yağı; kolesterol seviyesini düşürmeye, damar tıkanıklıklarını engellemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Doğal bir sağlık iksiri olan Kanola yağı ayrıca içeriğindeki Omega-3 ve Omega 6 yağ asitleri ile göz ve merkezi sinir sistemi için destekleyici özelliğe sahiptir. Hafif, yumuşak tadı ve ısıya dayanıklıyapısıyla sağlığına önem verenlerin salata ve kızartmalarda tercih ettiği yağdır. Kanola, tohumlarında % 38-50 yağ bulunması, katı, sıvı ve ham yağolarak kullanılması, kaynama noktasının yüksek olması (230 C) nedeniyle iyi bir kızartma yağı oluşu, E vitaminice zengin olması dolayısıyla bilinen en iyi yağbitkilerinden birisidir? dedi.
Ceylan, Kanola üretiminin önemli bir kısmının da yem sektörü için önemli olduğu ancak yurt içi üretim olmadığı için Kanola türevli yem ürünlerinin tamamına yakının ithalat yoluyla karşılandığını kaydetti. Bazı sıkıntılara rağmen Kanola ürününün yayınlaştırılması gerektiğini ifade eden KÖYÇİL Başkanı Nihat Ceylan, ?Çitçimizin, öncelikle tohum bulamama, ekim ve biçimle ilgili eksiklerin yanı sıra ürünün ellerinde kalma endişesini gidermek gerekir. Yağlı tohum işleyen sanayicilerin alımlarla ilgili çiftçiye güven verirlerse, sözleşmeli ekim yaptırmaları halinde bölgede ürün çeşitliliğini artıracaktır? diye konuştu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN
Kanolanın iklim ve verim itibariyle bölgemize uygun bir ürün olduğunu dikkat çeken Ceylan, ?Bu ürün çiftçilerimize doğru anlatılır, ekim ve ekim sonrası süreçler doğru yönetilirse ülkemizin yağlı tohum açığınıazaltmış oluruz. Bölgemizde katma değeri yüksek ürünlerin yetişme potansiyelini hayata geçirmek için her kesime görev düşüyor.
Çiftçimiz bu yönde doğru anlatılıp doğru yönlendirilirse ekim yapmaya hazır, kanola hasadı buğday hasadından 15-20 gün önce yani Mayıs ayının ortalarında yapılmasınedeniyle ikinci ürün ekimi için de oldukça elverişli olacaktır. Kısacası, Kanola?nın kazancı fazla bir besin. Üreticilerimiz, bu ürünü yetiştirerek bol kazanç elde edilebilir? şeklinde konuştu.
ÇOK CAZİP ÜRÜN
KÖYÇİL Başkanı Ceylan, daha sonra Kanola ekimi yapan ender çitçilerden Cebrail Kaya ve Yunus Emre Kaya isimli kardeşlere ait Sarıçam ilçesine bağlı Mustafa Köyündeki arazilerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ceylan, Kaya kardeşlerle bir araya gelerek yaptıkları bu öncü davranışlarından dolayı tebrik etti.
Ziraat mühendisi olan Yusun Emre Kaya da, buğday yetişen her tarlada rahatlıkla Kanolanın yetişebileceğini ve dönüme yaklaşık 200 kg verim beklediklerini söyledi. Kaya, ?Ton başı desteklemenin 400 lira olduğu düşünüldüğünde oldukça cazip bir ürün oluyor. Çiftçilerimize tavsiye ederiz? dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.