Kadınlara çift maaşa SGK itirazı

Kadınlara çift maaşa SGK itirazı
Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da maaş alabileceği kararı ortalığı karıştırdı.Yargıtay'ın eşinden ölüm...



Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da maaş alabileceği kararı ortalığı karıştırdı.

Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da maaş alabileceği kararı ortalığı karıştırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yargıtay'a çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Bürokratlar, gerekçeli karar çıkar çıkmaz hakimleri ziyaret ederek, 'Dul kadınlara iki maaş ödeyemeyiz. Bu sosyal adaletsizlik doğurur' mesajı verecek. Yargıtay hakimlerinin söz konusu kararı genele teşmil etmeleri halinde SGK,mahkeme kararına uyarak 6 Ağustos 2003 öncesindeki 50 bine yakın dul kadına hem kocasından hem de babasındanmaaş bağlayacak.

Yargıtay, eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da aylık almak istemiyle açtığı davayı reddedenmahkeme kararını bozmuştu. Yargıtay, 6 Ağustos 2003'ten önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıkların, evlenme ve çalışmahalleri hariç geri alınamayacağını hükme bağlandığı için 6 Ağustos 2003'ten önce ölen babası nedeniyle hak sahibi olan davacının, eşinden ölüm aylığı alsa bile babasından da ölüm aylığı alabileceğine karar verdi. Eşi de babası da SSK'lı olan kadının ikimaaş alması sigorta sisteminde ezberleri bozdu.

2008 SONRASI YARARLANAMAZ

Ölen eşi üzerinden dul aylığı alan bir kadın, daha önce ölen babasından da yetim aylığı alabilmesi için farklı sigorta kurumuna prim yatırılması gerekiyordu. Yargıtay'ın dul kadına ikimaaş kararının ardından bir dosya hazırlayan SGK bürokratları, hakimlere ziyarette bulunacak. Gerekçeli kararın ardından yapılacak ziyarette 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 'babasından aylık bağlanan kadının, kocasından da aylık almaya hak kazanması halinde, bu aylıklardan yüksek olanın ödeneceği, bu nedenle yalnızca eşinden aylık alabileceği' maddesi hatırlatılacak. Söz konusu kararın 'kişiye özel, münhasır' olduğu yönünde brifing verilerek, "21. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar 6 Ağustos 2003 öncesindeki dul kadınları kapsıyor. Bu durumda 7 Ağustos 2003 ile 1 Ekim 2008 arasındaki dul kadınlara haksızlık yapılıyor. Yargı eliyle eşitsizlik dağıtmamıza izin vermeyin" denilecek. Söz konusu kararın genele teşmil edilmesi halindemaaş sisteminin de alt üst olacağını ve sosyal güvenlik kara deliğini artıracağı mesajı hakimlere verilecek.

MAAŞ İÇİN MAHKEMEYE GEREK YOK

Yargıtay hakimlerinin kararlarından geri dönmemeleri halinde Sosyal Güvenlik Kurumu, mahkeme kararına uyarak 6 Ağustos 2003 öncesindeki dul kadınlara hem kocasından hem de babasından maaş bağlayacak. Söz konusu kişiler iki maaş alabilmek için iş mahkemelerine başvurmadan SGK'ya müracaat ederek maaşlarını alabilecek. Uzmanlar iki maaş alabilecek 50 bin dul kadın olduğu tahmininde bulunuyor.

HABER: Hasan BOZKURT/BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.