Kadınlara 4 mevsimlik sağlık önerisi

Kadınlara 4 mevsimlik sağlık önerisi
Günümüzde yaygın bir yanlış inanış var: Kadınların sağlığına dikkat edecekleri yaşlar hep 40'lı yaşlar ve sonrası olarak algılanıyor.Oysa kadınların...


Günümüzde yaygın bir yanlış inanış var: Kadınların sağlığına dikkat edecekleri yaşlar hep 40'lı yaşlar ve sonrası olarak algılanıyor.

Oysa kadınların sağlıklarını korumaları, genç yaşlarda gerekli önlemleri alıp yaşam değişikliklerini kalıcı hale getirmesiyle mümkün olabiliyor

Kadın ömrünün 4 mevsimi var. Bunlar; ergenlik, aktif üreme, menopoz ve menopoz sonrası olarak ayrılıyor.
Kadınların sağlıklarıyla ilgili alınması gereken önlemler olduğunu ve belli yaşlarda bu önlemlerin değişebildiğini ifade eden Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sema Demirsoy, kadınlara ömürlerinin 4 mevsiminde alacakları önlemler ve neler yapabilecekleriyle ilgili şu bilgileri verdi.

13-20 YAŞ HPV AŞISI OLUNMALI

Bu dönemde ergenliğe girmiş gençlerin genel muayenelerinin yapılması gerekiyor.

- Adet düzenlerinin durumuna bakılmalı.

- Ultrasonla yumurtalık, rahim değerlendirmesi yapılmalı.

- Bu yaştaki gençlere doğum kontrol yöntemleri anlatılmalı.

- Cinsel hastalıklardan korunmanın yolları öğretilmeli.

- En önemlisi de rahim ağzı kanseri aşısı yapılmalı. (Bu aşının cinsel yaşam başlamadan yaptırılması önem taşıyor.)

- Obeziteden korunması için bilgi verilmeli.

20-40 YAŞ PAP-SMEAR İHMAL EDİLMEMELİ

Kadınların 20-40 yaş arasındaki dönemi doğurganlık yönünden aktif oldukları bir dönem. Bu nedenle doğurganlığın korunması anlamında da sağlık kontrollerini ihmal etmemekte yarar var.

- Bu yaş aralığında her 1-3 yıl arasında rahim ağzı kanserine karşı pap-smear testi yaptırmalı.

- Her ay, adet sonrası elle meme muayenelerini yapmalı. Ayrıca kalıtsal bir risk varsa meme ultrasonografisi çektirmeli, 35 yaş üzerinde meme kanseri riski varsa mamografi yaptırılmalı, 40 yaşını geçince de düzenli mamografi yaptırılmalı.

- Ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmeli.

- Genel fizik muayenelerini de ihmal etmemeli. Diyabet, aşırı kilo, yüksek tansiyon, tiroid takiplerine özen göstermeli.

- Adet düzeni sorgulanmalı. Aşırı kanama, ara kanama, ağrılı adet görme, sık adet görme, az adet görme gibi anormallikler incelenmeli.

40-60 YAŞ MENOPOZA DİKKAT

Kadınlar 40-60 yaş arasında da kendilerine özen göstererek sağlıklı kalabiliyor. Bu dönemde şunları ihmal etmemekte yarar var:

- Menopoz yaşı ortalama 45-50 yaş kabul ediliyor. Bu dönemde biyokimyasal değerlendirmeler, hormon testleri, ulutrasonografik değerlendirmeler, pap smear, meme muayeneleri önem kazandığından ihmal edilmemeli.

- Mutlaka yumurtalık ve rahim ultrasonografik değerlendirmeyle takip edilmeli.

- 45 yaş öncesinde menopoza giren hastalarla fiziksel ve ruhsal çöküntüleri önlemek için tedaviler yapılmalı. Eğer memede öncül lezyonlar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren kanser öyküleri yoksa, ailede kanser öyküsü yoksa, 45 yaşından önce menopoza giren hastalarda hormon replasman tedavisi başlanabilir. Bunun kararı hastayla birlikte verilmeli.

60'I GEÇİNCE KEMİK YIKIMLARINA DİKKAT!

Bu dönemde menopoza bağlı kemik yoğunluğu değerlendirmeleri, kalp damar sistemine ilişkin takiplerin düzenli yapılması, gastrointestinal sistem değerlendirmeleri gibi sistemik muayeneler kronik hastalık teşhisi açısından önem kazanıyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.