Kadın Cinayetleri ve Medya

Kadın Cinayetleri ve Medya
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında “Kadın Cinayetleri ve Medya” konulu panel ve sergi gerçekleştirdi.

Kadın Cinayetleri ve Medya

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında “Kadın Cinayetleri ve Medya” konulu panel ve sergi gerçekleştirdi.

ÇÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız üstlenirken konuşmacılar ise, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İncilay Cangöz ve Woman Tv Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt oldu.

Prof. Dr. Ergeç: “Kadına Yönelik Şiddet, Öncelikli Sorunlarımızdandır.”

Panelin açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, sadece ülkemizde değil küresel düzeyde toplumsal bir sorun olan kadına yönelik şiddetin çözülmesi gereken en önemli ve öncelikli sorunlarımızdan biri olduğuna işaret ederek, “Bu konuya duyarlılık gösteren Dr. Öğretim Üyesi Filiz Yıldız, Dr. Öğretim Üyesi Sevda Ünal, Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Yasemin Ünlü, Doç. Dr. Onur Dursun hocalarımız tarafından bir atölye oluşturuldu. Bu atölyede 2004 yılından bugüne kadar kadın cinayetine dair seçilen 300 haber öğrencilerimizle birlikte incelendi ve sergilenmek üzere bu haberlerin 30’u seçildi. Oluşturdukları söylemler değerlendirildi. Haberler kategorize edildi ve sizlerin dikkatine sunulmak üzere sergi olarak hazırlandı. Emeği geçen herekse çok teşekkür ediyor, cinayetlerin son olacağı ve bu toplumsal sorunun çözüleceği günler diliyorum.” dedi.

Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız da Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın her yaştan ve her sosyo ekonomik düzeyde kadını erkek şiddetine maruz bıraktığına dikkati çekerek, “Çoğu insanın içinde örtülü kalan kadına yönelik şiddet ancak ölümle sonuçlandığında medyada görünür hale geliyor. Çözümcü politikalar üretilmemesiyle ne yazık ki medyanın da sorumluluğu bulunuyor.“ dedi.

Prof. Dr. Dursun: “Haberde Kullanılan Dil ve Anlatım Çok Önemli.”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun panelde “Haberciler Cinayet İşlerse” başlıklı sunum gerçekleştirdi. İşlenen kadın cinayetlerinde haberlerde yer alan anlatımlarla ilgili örnekler veren, haberde dil ve anlatımın önemine işaret eden Prof. Dr. Dursun, “Kadınların maruz kaldığı şiddetle ilgili ana akımda özellikle bir haber karşımıza çıksa bana hissettirdiği şey genel olarak burada bir biçimde olayın kurbanı olmuş ona maruz kalmış kadınların, gazetecilerin gerçekleştirdiği haberler tarafından anlatımı ve sembolik örgütlenmesi itibariyle ikinci bir kez daha öldürülüyor. Çünkü sembolik alandaki güç ilişkilerinin mücadeleli yönü dil mücadelesi içinde devam eder. Ve bu dil mücadelesinde de kadınlarda tıpkı emekçiler gibi eşit sınıfı gibi ya da belirli etnik azınlıkta olan çeşitli farklı coğrafyada farklı kültürler gibi güç uygulanan taraf olarak haberlerde karşımıza çıkıyor.” dedi.

Woman Tv Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt ise, “Medya’da Değişen Kadın Rolleri” başlıklı sunumunda Türkiye dizi ihracatındaki en büyük kalemin kadın dizileri olduğunu hatırlattı. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İncilay Cangöz de, “Kadın Cinayeti Haberlerinde Dil ve Söylem” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Şiddeti, insanların bireylerin maruz kalmak istemedikleri davranışlara maruz kalması şeklinde açıklayan Prof. Dr. Cangöz, “Şiddet sadece fiziksel bir şekilde gelmez. Psikolojik, duygusal ve ekonomik şiddet de incelenmesi, üzerinde durulması gereken vakalardır.” şeklinde konuştu.

ardından soru-cevap bölümü ile devam eden panel, Dekan Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç’in panelistlere teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından “Kadın Cinayetleri ve Medya” isimli sergiyle son buldu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.