Kaçırılan muhabir elçiliğe teslim edildi?

Kaçırılan muhabir elçiliğe teslim edildi?
Mısır'ın başkenti Kahire'de kaçırılan Türkiye Fox TV ekibinin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne teslim edildiği bildirildi.Ordu sözcüsü, devlet...



Mısır'ın başkenti Kahire'de kaçırılan Türkiye Fox TV ekibinin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne teslim edildiği bildirildi.

Ordu sözcüsü, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıldan fazla süren iktidarının sona ermesi talebiyle yaklaşık 1 haftadan fazla bir süreyle yapılan gösterilerin bitirilmesi çağrısında bulundu. Sözcü, ''Ordu birlikleri size sesleniyor. Taleplerinizi ifade etmek için sokaklara çıktınız ve normal yaşamı yeniden kuracak olan sizlersiniz'' dedi.

Protestocuların sokakları terk etmesi çağrısında bulunan Sözcü, mesajın ve taleplerin duyulduğunu söyledi.

Öte yandan, olaylar nedeniyle engellenen internet erişiminin de yeniden normale döndüğü belirtildi.

12:24- Kaçırılan muhabir, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne teslim edildi

Mısır'ın başkenti Kahire'de kaçırılan Türkiye Fox TV ekibinin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne teslim edildiği bildirildi.

Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu, Mısırlı kameraman Abdülselam Muhammed ve şoförün, Gize Emniyet Müdürlüğü tarafından Büyükelçiliğe teslim edildiği ve ekibin şu anda Büyükelçilikte oldukları kaydedildi.

Polis tarafından yürütülen operasyon sonucu ulaşılan ekibin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilmişti.

10:55- Polis kaçırılan muhabire ulaştı

Mısır polisi, başkent Kahire'de kaçırılan Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu ile Mısırlı kameramanı ve şoförüne ulaştı.

Polis tarafından yürütülen operasyon sonucu ulaşılan Candabakoğlu ile kameramanı ve şoförü, Giza Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Ekibin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Candabakoğlu'nun, polise kaçırılmasıyla ilgili ayrıntılar hakkında ifade verdiği öğrenildi.

10:55- Candabakoğlu durumunun iyi olduğunu bildirdi

Mısır'ın başkenti Kahire'de kaçırılan Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu, AA muhabirini telefonla arayarak, durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Yanındaki kameraman ve şoförle birlikte kaçırıldığını bildiren Candabakoğlu, Şarbak bölgesinde bulunduğunu, durumunun iyi olduğunu ve yardım istediğini söyledi.

Candabakoğlu, onu kaçıran kişilerin ellerinde bıçak ve satır bulunduğunu belirtti.

10:52- Kahire'de Türk muhabir kaçırıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de görevli Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu kaçırıldı.

Cep telefonuyla arayan Candabakoğlu, Bolak semtinde çekim yaptığı sırada, elinde bıçak ve sopalar bulunan sokak çeteleri tarafından kaçırıldığını söyledi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği, AA muhabirinden aldığı bilgi üzerine, Candabakoğlu'nun bulunması için Mısır makamları nezdinde girişim başlattı.

10:52- Mübarek yanlıları da sokaklarda

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e destek veren binlerce kişi bu sabah gösterilere başladı. Mübarek'in lideri olduğu 'Ulusal Demokratik Parti'nin 3 milyon üyesi bulunuyor.

Akdeniz kıyısındaki İskenderiye şehrinde Mübarek taraftarlarıyla karşıtları birbirine girerken, Kahire'deki Tahrir meydanında 20 kişilik küçük bir grubun, demokrasi taraftarlarıyla çatışmasına askerler engel oldu.

Kahire'in lüks semtlerinden Mühendisin'de de birkaç bin Mübarek taraftarı gösteri yaparken, yoldan geçen araçlar da korna çalarak göstericilere destek verdi.

10:37- 2 BİN 573 VATANDAŞI TÜRKİYE'YE GETİRDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Mısır'daki olaylar dolayısıyla 2 bin 573 vatandaşı Türkiye'ye getirdiği bildirildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün saat 09.30 itibarıyla Mısır'a gönderilen 8 özel uçak ile bin 678 vatandaşın Türkiye'ye getirildiğini belirtti.

Tarifeli 6 uçak ile de 895 kişinin Türkiye'ye geldiğini kaydeden Ersoy, böylece toplam 2 bin 573 kişinin Mısır'dan tahliye edildiğini bildirdi.

Mehmet Ersoy, AFAD, Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü ve Kızılay Genel Başkanlığının koordinasyon sonucu, Mısır'da güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler nedeniyle, bu ülkede bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesinin sürdürüldüğünü ifade etti.

Ersoy, bugün de THY'ye ait tarifeli 3 uçağın Mısır seferi yapacağını kaydetti.

09:25- Ruslar, Türkiye'ye akın edecek

Rusya'da turizm uzmanları, Mısır'da yaşanan siyasi olaylardan dolayı Türkiye turizminin karlı çıkacağını söylüyor. Mısır'da kısa zamanda istikrar sağlanmazsa turistlerin rota değiştireceğini ifade eden Ruslar, "Siyasi istikrarsızlık yeni sezona kadar devam ederse, Rus turistler Türkiye'ye yönelir" değerlendirmesinde bulunuyor. Özellikle sezona kadar vizelerin kalkacağını ümit eden sektör temsilcilerine göre bu yıl Ruslar, Türkiye'ye adeta akın edecek.

 

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Rusya Tur Operatörleri Birliği Müdürü Maya Lomidze, Mısır'da yaşanan siyasi kaosun turizm açısından kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Lomidze, "Mısır'da siyasi istikrarsızlık devam ediyor. Tabii ki bu her alanda olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor. Rusya'daki tur operatörleri de zarar görebilir. Bazı küçük ölçekli firmalar iflas edebilir. Biz kurum olarak ilgili Rus mercilere yazı göndererek Mısır'a yönelik uçak seferlerinin iptal edilmesini istedik. Durum iyi değil. Mısır'da yaklaşık 40 bin Rus turistimiz şu anda tatil yapıyor. Çoğu vatandaş halen oraya tatile gitmek istiyor. Ama Mısır'a yönelik tatil turlarını önceden alanların yarısı gitmekten vazgeçerek turlarını iptal ettirdi" dedi.

Siyasi kaos, istikrarsızlığın yeni tatil mevsimine kadar devam etmesi durumunda Türkiye turizm piyasasının bundan karlı çıkacağına değinen yetkili, "Tabii ki temennimiz Mısır'da bir an önce istikrarın sağlanması. Ama turizm uzmanı olarak olayı değerlendirdiğimizde kaosun devam etmesi durumunda Rus turistlerin çoğunun Türkiye'ye kayacağını öngörebiliriz" dedi.

Mısır'daki olaylar nedeniyle bazı Rus turistlerin Tayland'ı tercih ettiğine de dikkat çeken Lomidze, "Rusya'nın Sibirya ve Uzakdoğu bölgesinde oturan vatandaşlarımızın şimdi Mısır yerine Tayland'ı tercih ettiği görülüyor. Bu kış mevsimi için geçerli bir durum. Peki yaz mevsiminde ne olacak? Tabii ki turistler en çok Türkiye'yi tercih edecek. Genelde Rus turistler açısından Mısır, Türkiye'nin ana rakibi. Geçen yıl Türkiye yine rekor kırdı. Ülkeye yaklaşık üç milyon Rus turist gitti. Mısır'a ise yaklaşık iki milyon. Mısır yine Türkiye'nin gerisinde kaldı" diye konuştu.

Türkiye'nin Rus turistlerin gözde yeri olduğuna işaret eden Lomidze, "Türkiye turizm yetkilileri Rus turistlerine yönelik stratejisini daha da geliştiriyor. Şimdi Türkiye sadece Moskova veya başka dev kentlere değil, aynı zamanda Rusya'nın farklı bölge, ücra kentlerine de açılarak kendi turizmini tanıtıyor. Sanırım bu yıl da Türkiye turizmde rekorlara imza atacak" dedi.

08:18-EL BARADEY: "MÜBAREK'İN HAMLELERİ, İKTİDARDA KALMA OYUNU"

Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in hamlelerini, "iktidarda kalmaya çalışma oyunu" olarak nitelendirdi.

El Baradey, CNN ile yaptığı, ancak henüz yayımlanmayan söyleşisinde, Mısır'da eylül ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olmayı düşüneceğini belirterek, Mübarek'in protestocuların taleplerini karşılayacak kadar ileri gideceğine inanmadığını kaydetti.

Muhammed El Baradey söyleşide ayrıca, Mübarek'in bir an önce görevden ayrılmasını ve seçimler yapılıncaya kadar iktidarı geçici hükümete devretmesini tercih ettiğini bildirdi.

05:54- Malezya, Mısır'da okuyan öğrencilerini tahliye ediyor

Malezya Başbakanı Datuk Seri Najib Razak, Mısır'da öğrenim gören Malay öğrencilerin deniz ve hava yoluyla tahliye edilmesi talimatını verdi.

Razak, yaptığı açıklamada, Mısır'a Malezya Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi yollanacağını, öğrencilerin Suudi Arabistan'a geçmelerinin sağlanacağını, oradan da hava yoluyla Malezya'ya getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Mısır'da eğitim gören Malezyalı öğrencileri mağdur etmeyeceklerini belirten Razak, "Eylemlerin tehlikeli boyutlara vardığı yerlerde bulunan öğrencilerimizi sağlıklı bir şekilde Malezya'ya getirmeyi planlıyoruz'' dedi. Malezya kaynaklarına göre, tahliye seferleri yarından itibaren başlayacak.

04:14- OBAMA: ''MÜBAREK'E BARIŞÇIL İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNİN BAŞLAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM''

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da meydana gelen gelişmeler ile ilgili bugün ABD'nin başkenti Washington'daki Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı.

Mısır'da Eylül ayında düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar görevde kalacağını belirten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile 30 dakika görüşen Obama, görüşmesi sırasında Mübarek'e, ''Mısır'da barışçıl ve sakin bir iktidar değişikliğinin hemen şimdi başlaması gerektiğinin altını çizdiğini'' açıkladı.

Obama, ''Mübarek'le görüşmem sırasında kendisine açıkça, 'barışçıl bir iktidar değişikliğinin, çatışmasız, düzenli ve anlamlı bir şekilde hemen başlaması' gerektiğini belirttim'' dedi.

Mısır'daki Mübarek aleyhtarı göstericilerin aksine Obama, Mübarek'e iktidarı hemen bırakması gerektiği yönünde bir telkinde de bulunmadı.

Mübarek, istifa etmesi yönünde yapılan gösterilerin ardından televizyonda yaptığı konuşmasında, Eylül ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar görevde kalacağını, seçime yeniden aday olmaya niyetli olmadığını, anayasal değişiklikler için çaba göstereceğini, iktidarının bundan sonraki birkaç ayını ''barışçıl bir iktidar değişikliğine ayıracağını'' ifade etmiş ve ''Mısır'da ölmeyi tercih ettiğini'' kaydetmişti.

ABD'li bir yetkiliye göre, Obama, Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle görüşmesi ardından Mübarek ile 30 dakika görüştü ve ardından da konuşmasını yaptı.

-''SESİNİZİ DUYUYORUZ''-

Barack Obama, Mısır'daki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamalarda ayrıca, genç Mısırlılara seslenerek, ''Sesinizi duyuyoruz'' dedi.

Obama, ''Mısırlılara ve özellikle de gençlere sesleniyorum, şunu bilin ki sesinizi duyuyoruz ve artık iyice eminim ki kendi geleceğinizi kendiniz belirleyeceksiniz'' şeklinde konuştu.

-MISIR ORDUSUNA TEŞEKKÜR-

Obama, müdahale etmeyip, barışçıl gösterilerin yapılmasına izin verdiği için de Mısır ordusuna teşekkür etti.

Başından beri ABD yönetiminin şiddete karşı olduğunu belirten Obama, ''Mısır'da sokaklarda, tankların üzerinde pankartlar, birbirine sarılan asker ve göstericiler gördük'' dedi.

Mısırlı askerlere seslenen Obama, ''İktidar değişikliğinin barışçıl olması amacıyla bu barış havasının devamının sağlanması önemli, bu yüzden de askerlerin bu yönde hareket etmeye devam etmeleri için çağrıda bulunuyorum'' diye konuştu.

-LONDRA-

İngiliz Dışişleri Bakanlığı ise yayımladığı yazılı açıklamada, Mısırlı makamların ''gerçek, gözle görülür ve tam bir siyasi değişikliğe yönelmeleri gerektiğinin'' altını çizdi.

Bakanlığın yazılı açıklaması, İngiliz yetkililerin Mübarek ile özel görüşmelerinde kendisine Mısır'da ''gerçek, gözle görülür, genel ve tam bir siyasi değişikliğe yol açacak bir iktidar değişikliğine gidilmesi gerektiğini'' belirtiklerini vurguluyor.

Mübarek'in Mısır halkına birkaç öneride bulunduğunu hatırlatan açıklama, önemli olan Mısır halkının beklentilerinin karşılanması olduğunu ifade ediyor.

03:57-Mısır'da Mübarek yanlılarıyla muhalifler çatıştı

Mısır'ın İskenderiye kentinde, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarıyla muhalifler arasında çatışma çıktı.

Mahatit Masr meydanında, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen çatışma uzun süre devam etti. Olaylar sebebiyle çok sayıda kişinin yaralanmış olabileceği bildirildi.

Bu arada, başkent Kahire'de Mübarek taraftarları devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığı binasının önünde gösteri yapmaya başladı. Kısa bir süre içerisinde sayıları 1500'e ulaşan Mübarek taraftarlarının Tahrir meydanına gitmek istediği ancak güvenlik kuvvetlerinin engel olduğu kaydedildi. Bazı Mübarek karşıtları ise geceyi Tahrir meydanında geçiriyor.

01:49-MÜBAREK TARAFTARLARI GÖSTERİYE BAŞLADI

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek taraftarlarının devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığı binasının önünde gösteri yapmaya başladığı bildirildi.

Kısa bir süre içerisinde sayılarının bin 500'e ulaştığı Mübarek taraftarlarının, Kahire'deki Tahrir bölgesine gitmek istemelerine şu an için güvenlik kuvvetlerinin engel olduğu belirtildi.

Tahrir Meydanı'nda ise Mübarek karşıtlarının gösterisi devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.