Kaçırılan kamu görevlileri serbest

Kaçırılan kamu görevlileri serbest
Terör örgütü tarafından kaçırılan 8 kamu görevlisi Irak'ın kuzeyinde serbest bırakıldı...FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINTerör örgütü PKK tarafından...


Terör örgütü tarafından kaçırılan 8 kamu görevlisi Irak'ın kuzeyinde serbest bırakıldı...

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Terör örgütü PKK tarafından değişik tarihlerde kaçırılan kamu görevlileri Irak'ın kuzeyinde serbest bırakılarak Türkiye'den giden heyete teslim edildi.

Kamu görevlilerinin Zaho'da aileleri ile görüştükten sonra Habur'dan ülkeye giriş yapacağı bildirildi.

Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyette, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da bulunuyor.

Değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak'ta terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 8 kamu görevlisini almak üzere Irak'ın kuzeyinde bulunan heyetin geçiş yapacağı Habur Gümrük Sahası'na, çevik kuvvet ve özel harekat personeli taşıyan minibüsler ile 9 akrep ve 3 TOMA aracı giriş yaptı.

Sabahın erken saatlerinde de 2 askeri helikopterin Hac Konaklama Tesisleri'ne indiği gözlendi. Güvenlik güçlerinin gümrük sahası çevresine konuşlandırıldığı görüldü.

Habur'daki çalışmaları organize eden Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayır, Şırnak Vali Vekili Deniz Zeyrek ile Habur Mülki İdare Amiri Turgay İlhan'ın Habur İdare binasında toplantı halinde oldukları öğrenildi.

Bu arada, dünden bu yana Silopi'de misafir edilen kaçırılan 8 kamu görevlisinin aileleri, ilçede tutulmaya devam ediliyor. Ailelerin, gün içerisinde Habur Sınır Kapısı'na getirilmesi bekleniyor.

BAKAN MUAMMER GÜLER: GÖREVLERİ İADE EDİLECEK

İçişleri Bakanı Muammer Güler, serbest bırakılan kamu görevlilerine ilişkin, ''Askeri şahıslar, onların tespitleri yapıldıktan sonra tabii ki görevlerine iadeleri sağlanacak. Kaymakam adayı için, polis için de benzer bir şey söz konusu'' dedi.

Güler, Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu'nun toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör örgütünce kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin son durumun sorulması üzerine, Bakan Güler, söz konusu kişilerin Habur Sınır Kapısı karşısında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Şırnak Vali Vekili ve Silopi Kaymakamı'nın da aralarında bulunduğu askeri ve emniyet yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından teslim alındığını söyledi.

Şu anda Habur tarafındaki mülki idare amirliğinde aileleriyle buluşturulduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

''Kimlik ve adres tespitleri yapılacak. Sağlık kontrolü yapılacak. Kendileriyle, bir kısmıyla telefonla görüşme imkanım oldu. Tabii ki teslim edilmiş olmalarını insani buluyoruz, teslim edilmeleri aşamasında katkı veren davranışları olumlu davranışlar olarak değerlendiriyoruz ama kaçırılmaları da, getirilmiş olmaları ne kadar insaniyse kaçırılmış olmaları da bir hak ihlalidir, insani değildir, özgürlüğün kısıtlanmasıdır ve asla tasvip edilecek bir olay değildir. Asla tekerrür etmemelidir. Bu konudaki çabaları gösteren siyasi partiler, vakıflar, sivil toplum örgütleri bundan sonra da bu terör eylemlerinin durması, silahlı eylemlerin durması konusundaki çabalarını da artırmalıdırlar. Bu insani çabayı gösterenler terörün de bitmesi konusunda çabalarını sürdürmelidirler, bunu bekliyoruz. ancak bu şekilde çözüm sürecine gerçek katkıda bulunulur. Tabii ki ailelere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kendilerini en kısa yoldan evlerine ulaştırılmak için arkadaşlarımız gayret ediyorlar. İntikalleri sağlanacak.''

Söz konusu kişilerin görevlerine başlayıp başlamayacaklarına ilişkin soru üzerine Güler, ''Askeri şahıslar, onların tespitleri yapıldıktan sonra tabii ki görevlerine iadeleri sağlanacak. Kaymakam adayı için, polis için de benzer bir şey söz konusu'' dedi. Güler, bu tür olayların tekrar etmemesi temennisinde de bulundu.

Bir gazetecinin ''Karşı tarafta yapılan açıklamada iyi niyet adımı olarak nitelendirildi, bunun karşılığında yürütülen müzakereler çerçevesinde bir adım atılacak mı'' sorusu üzerine Bakan Güler, ''Ben işin insani boyutuyla ilgileniyorum ve çözüm sürecine katkı verilecekse bu konudaki katkının silahların bırakılması, terör eylemlerinin sona erdirilmesi ve tabii bunların kınanması anlamında bir iyi niyet olarak devam ettirilmesi lazım. Çözüm sürecine ancak bu şekilde katkıda bulunulmuş olunabilir'' dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL: SAĞ SALİM DÖNMESİ SEVİNDİRİCİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaçırılan kamu görevlilerinin Türkiye'den giden heyete teslim edilmesine ilişkin, ''İyi tabii ki muhakkak ki. Uzun süre memleketten uzakta olan ve haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici'' dedi.

Gül, ''Şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. Böyle bir süreçteyiz, herkes bunun kıymetini bilsin ve neticeler iyi olsun'' diye konuştu

BÜLENT ARINÇ'TAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin, ''Süreç bizim bildiğimiz, bize verilen bilgiler ışığında normal bir şekilde yürüyor'' dedi.

Terör örgütünün kaçırdığı kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Arınç, uzun bir süredir örgüt tarafından alıkonulan kamu görevlilerinin Türkiye'ye, ailelerine kavuşacak olmasından sevinç duyduğunu söyledi.

Bunun insani bir olay olduğunu dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi Bakanlar Kurulu toplantısından sonra da bu prosedürün ne şekilde gerçekleştirileceğini ifade etmiştim. BDP milletvekillerinden ikisi, bunun dışında da İnsan Hakları Derneği ile MAZLUMDER yöneticilerinin bulunduğu bir heyet, Kuzey Irak'a geçti. Orada alıkonulanlarla görüştü ve Türkiye'ye gönderilmek üzere şu anda arkadaşlarımız birbirleriyle buluştu. Bizim tarafta henüz katılım olmadı bildiğim kadarıyla. Ama süreç bizim bildiğimiz, bize verilen bilgiler ışığında normal bir şekilde yürüyor. Esasen o günkü açıklamamızda ya salı akşamı veya yetişmezse çarşamba günü bunun gerçekleşeceğini söylemiştik. Bir iki küçük arızanın dışında gecikmeye yol açan başka bir sebep olmadı. Biz bir an önce bu kardeşlerimizle, yurttaşlarımızla kucaklaşmak istiyoruz. Ailelerine şimdiden 'Geçmiş olsun, gözleriniz aydın' demek istiyoruz. Gelişmeler beklendiği gibi devam ediyor.''

Arınç, ''Ne tür arızalar çıkmış olabilir'' sorusunu, ''Bilemem orada olmadığım için ama gecikmeye yol açmışsa belki bir iki iletişimsizlik olmuş olabilir'' şeklinde yanıtladı.

AHMET TÜRK AÇIKLAMA YAPTI

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılması ile ilgili olarak, ''Ciddi bir yaklaşım olmasaydı, askerlerin bırakılması gündeme gelmezdi'' dedi.

Milletvekili Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest bırakılan kamu görevlilerinin ailelerinin uzun süreden bu yana sıkça kendilerini telefonla arayarak, zaman zaman da ziyaret ederek serbest bırakılmaları konusunda yardım talebinde bulunduğunu söyledi.

Kendilerinin de kamu görevlilerinin serbest bırakılması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Türk, şöyle devam etti:

''Sayın Öcalan'ın İmralı'dan mesaj vermiş olması askerlerin bırakılması konusundaki gelişmeleri hızlandırdı. Bir heyet orada bu askerleri alıp alilerine teslim edecek. Her şeyden önce Sayın Öcalan'ın, PKK'nın, Kandil'in sürece ne kadar ciddi yaklaştığının ifadesidir. Burada ciddi bir yaklaşım olmasaydı, askerlerin bırakılması gündeme gelmezdi. Kürt tarafı onurlu bir barışın sağlanması konusunda ciddi bir refleksi gösterdiğinin ifadesidir. Hükümetin de ciddiyetle meseleye yaklaşması gerekiyor. Askerlerin ailelerine kavuşmuş olması beni çok mutlu eder, hepimizi çok mutlu eder. Tüm arkadaşlarımız görüşmeler olmadan önce de askerlerin serbest bırakılması konusunda zaman zaman duygu ve düşüncelerini ifade etmişlerdi. Biz, bir insanın ailesine kavuşmasının ne olduğunu, ne anlama geldiğini çok iyi bilen insanlarız. Biz bundan sadece mutluluk duyarız. Konuyu insani yönüyle ele alıyoruz.

VATANIMIZ İÇİN HAYIRLI OLAN DURUŞU KORUDUK

Teslim tutanağıyla 8 kamu görevlisi heyet tarafından alındı. Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, serbest kaldıktan sonra ''19 ay bu çatışma koşullarında, bu doğada zor geçti. Biz bu süreçte doğru pozisyon almaya çalıştık. Adeta Sırat köprüsünden geçtik. Bizim bulunduğumuz sürede lojistik sıkıntı ve sağlık sorunumuz da olsa biz vatanımız, milletimiz için hayırlı olan duruşu koruduk. Dağ koşullarında en büyük sıkıntımız haber almaktı. Elimizde zor çeken bir radyomuz vardı'' dedi.

Astsubay Abdullah Söpçeler: Ailemle buluşacağım için mutluyum. Sonuçta yaşanması gereken yaşandı. Herkes için hayırlı olsun.

Polis memuru Nadir Özgen: Sürecin iyi olmasını bekliyorum. Süreç için hayırlı olmasını bekliyorum. Gelişmeleri radyoda dinledik. Süreç inşallah iyi olur.

Er Hadi Gizli: Uzun bir süre oldu. Hayırlı olmasını diliyorum

Er Ramazan Başaran: Süreç inşallah iyi olur.

Er Reşat Çeçen: Dilerim barış olur.

Uzman Çavuş Kemal Ekinci: Süreç güzel işliyor. Hayırlısı olsun. Doğmamış bir çocuğum vardı inşallah onun göreceğiz. Aileme kavuşacağım için mutluyum.

Uzman Çavuş Zihni Koç: Ben de diğer arkadaşlarım gibi mutluyum.

SERBEST BIRAKILANLARIN İSİMLERİ:

Kaymakam adayı Kenen Erenoğlu (Diyarbakır Muş Karayolu 12 Ağustos 2011), Astsubay Abdullah Söpçeler (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Zihni Koç (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Kemal Ekinci (Şırnak Merkez 1 Ekim 2011), Erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan (Diyarbakır Bingöl Karayolu 7 Ağustos 2012), Polis Memuru Nadir Özgen (Van Çatak 9 Eylül 2011)

(AJANSLAR)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.