JAPONYA'DA DEPREM!

JAPONYA'DA DEPREM!
 Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından Tsunami yaşanıyor. Ölü sayısı artıyor... SON DAKİKA: SENDAİ PLAJINDA 200-300 CESET BULUNDU...


 

Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından Tsunami yaşanıyor. Ölü sayısı artıyor...

 

SON DAKİKA: SENDAİ PLAJINDA 200-300 CESET BULUNDU

Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra, Sendai plajında 200-300 ceset bulunduğu bildirildi. Jiji haber ajansı, plajda 200-300 cesedin bulunduğunu duyurdu.

DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 60 OLDU:


Japonya'daki 8,9'luk depremde ölü sayısı artıyor.


Polis yetkilileri, depremde ölenlerin sayısının 60'a çıktığını, 56 kişinin kayıp olduğunu bildirdiler. Bu arada, Tokyo'da ulaşım sisteminin felce uğramasıyla binlerce kişinin sokaklarda, evlerinde veya tren istasyonlarında mahsur kaldığı belirtildi. Depremin 2100 kilometrelik bir sahil şeridindeki onlarca yerleşim yerini etkilediği ifade ediliyor.


SENDAİ'DE BİR PETROKİMYA TESİSİNDE BÜYÜK PATLAMA:

Japonya'da bir petrokimya tesisinde büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, patlamanın Sendai bölgesindeki tesiste meydana geldiğini duyurdu. Kyodo, ayrıca 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunamiden sonra, ülkenin kuzeydoğusundaki Miyagi bölgesinde bir yolcu treniyle irtibatın kesildiğini aktardı.


100 KİŞİNİN BULUNDUĞU GEMİ TSUNAMİDE SÜRÜKLENDİ:

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunaminin, 100 kişiyi taşıyan bir gemiyi sürüklediği bildirildi. Kyodo ajansının haberinde, geminin, ülkenin kuzeydoğusunu vuran tsunamide sürüklendiği belirtildi.


TÜRK ÖĞRENCİLERDEN SEVİNDİRİCİ HABER


DÜNYAYI DEHŞETE DÜŞÜREN GÖRÜNTÜ


DEPREMDEN İLK KARELER


DEPREMLE İLGİLİ GELİŞMELERİ CANLI İZLE


4 ARTÇI DEPREM DAHA OLDU


YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ


DEPREMDE CAN KAYBI ARTIYOR


BÜYÜK OKYANUS'TA TSUNAMİ ALARMI


DEPREM, MARMARA'YI TETİKLER Mİ?


İŞTE DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ



NÜKLEER SANTRAL YAKININDA YAŞAYANLARIN TAHLİYESİ EMRİ VERİLDİ

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından, bir nükleer santral yakınında yaşayan binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesi emri verildi. Japonya nükleer güvenlik ajansı, hükümetin Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmesinin ardından bölgede yaşayan 2 bin 800'ü aşkın kişinin tahliye edilmesini istedi. Ajans, santral çalışanlarının halen soğutma sistemindeki arızayı onarmaya çalıştığını bildirdi. Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, depremden sonra kapanan Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde mekanik bir arıza meydana geldiğini, bu nedenle acil durum ilan edildiğini söylemişti.

BAŞBAKAN: ''DEPREM BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU''


Japonya'da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi.


Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti.


Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için
deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.

BİR NÜKLEER SANTRALDE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ


Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra bir nükleer santralde, önlem olarak acil durum ilan edildiği bildirildi.
Japonya
hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, depremden sonra kapanan Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde mekanik bir arıza meydana geldiğini, bu nedenle acil durum ilan edildiğini söyledi. Edano, bir numaralı nükleer santralde nükleer sızıntının olmadığını, acil durumun önlem olarak ilan edildiğini sözlerine ekledi.
BM: ''30 ARAMA VE KURTARMA EKİBİ HAZIR DURUMDA BEKLETİLİYOR''


Japonya'nın doğu sahili açıklarında meydana gelen depremin ardından BM tarafından yapılan açıklamada, 30 arama ve kurtarma ekibinin
Japonya'ya gönderilmek üzere hazır durumda bekletildiği belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.


Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.


MİYAGİ KIYILARINI 6 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ DEV DALGALARIN VURABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNULDU


Japonya'nın kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen
deprem başkent Tokyo'daki binaların birkaç dakika boyunca sallanmasına ve tsunami uyarısı verilmesine neden oldu.

Meteoroloji kurumundan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurabileceği uyarısında bulunuldu. Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti. Bu arada, 50 santimetre yüksekliğindeki küçük dalgaların kıyılara ulaştığı kaydedildi.


Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise
tsunami uyarısının Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti.

Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.


Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi. 


Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir
deprem daha meydana gelmişti.

Öte yandan, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin büyüklüğünün 8.8 olduğunu açıkladı.


KIZILAY, JAPONYA'YA EKİP GÖNDERİYOR


Türk Kızılayı, 8,9 büyüklüğündeki depremle sarsılan
Japonya'ya öncü ekip gönderecek.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada,
Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunaminin etkilerinin yakından takip edildiği ve Türk Kızılayının bölgeye yönelik çalışmaların yürütülmesi için Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu kaydedildi.

Kızılayın, depremden etkilenen
Japonya, Tayvan, Endonezya, Filipinler, Rusya ve Hawai'ye "yardıma hazır olduğu" mesajını ilettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi. "Türk Kızılayı, bölgedeki gelişmeleri ilgili ülkelerin Kızılhaçları ile koordineli olarak yakından takip ediyor. Türk Kızılayı-AKUT'tan bir, Türk Kızılayından iki afet müdahale uzmanından oluşan üç kişilik öncü ekip, Türk Kızılayı tarafından saat 17.50'de İstanbul'dan Japonya'ya doğru yola çıkarılıyor."

SONY, 6 FABRİKASINI KAPATTI, BAZI PETROL RAFİNERİLERİNDE FAALİYETLER DURDURULDU


Japonya Merkez Bankası (BoJ), depremin yarattığı kaygıları gidermek amacıyla finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için her türlü çabayı sarf edeceğini bildirdi. BoJ'den yapılan açıklamada, "Japonya'da borsa ve yen değer kaybettiği için finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla elimizden geleni yapacağız" denildi.


Ekonomi uzmanları,
Japonya'da borsada işlem gören hisselerin, özellikle depremin ve tsunaminin vurduğu bölgelerdeki fabrikalara ait olanların gelecek hafta pazartesi günü muhtemelen değer kaybedeceğine dikkati çektiler. Bu arada dün 82,90 yenden işlem gören ABD doları bugün 83,20 yene kadar çıktıktan sonra 82,75 yene düştü. Böylece yen, ABD doları karşısında iki haftanın en düşük seviyesini görmüş oldu. Kyodo haber ajansına göre, elektronik devi ve ülkenin en büyük ihracatçı şirketlerinden Sony, depremden sonra 6 fabrikasını kapattı.

Tokyo'daki Mizuho Research Institute'den Yasuo Yamamoto, depremin ve tsunaminin etkilediği ülkenin kuzeydoğusundaki otomobil ve yarı iletken fabrikaların zarar görmesinin olumsuz ekonomik etkileri olacağını ifade etti.
Japonya'da rafineri işletmecisi JX Nippon Oil & Energy şirketi, Sendai, Kashima ve Negishi'deki üç rafineride faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Cosmo Oil şirketine ait Chiba rafinerisinde de büyük yangın çıktığı bildirildi.

Electric Power Development şirketi de Yokohama bölgesinde Isogo termal elektrik santralindeki çalışmaları durdurdu. Singapur merkezli Action Economics'den David Cohen, depremin vereceği zararın kısa vadede ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ine mal olacağını, ancak uzun vadede inşa çalışmalarından ötürü büyüme için olumlu sonuçları olacağını söyledi.


PETROL FİYATI


Öte yandan
deprem, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının da yönünü aşağı çevirdi. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi Asya'daki işlemlerde düne göre 1,30 dolar azalışla 101.40 dolardan satılıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi dün 1,68 dolar değer kaybederek günü 102.70 dolardan kapattı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi de 1,20 dolar düşüşle 114.23 dolardan işlem görüyor.

"ONAGAWA'DAKİ NÜKLEER SANTRALDE YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ"

"FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİ ÜST DÜZEY ALARMDA"


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK),
Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından Onagawa nükleer santralinde çıkan yangının söndürüldüğünü bildirdi. UAEK'den yapılan açıklamada, Japon yetkililerin, Onagawa nükleer santralindeki yangının söndürüldüğü haberini verdikleri belirtildi.

Açıklamada ayrıca Fukuşima Daiiçi nükleer santralinin üst düzey alarmda olduğu bilgisinin alındığı, UAEK yetkililerinin,
Japonya'daki soğutma sistemlerinin ve reaktörlerin durumuyla ilgili olarak daha fazla bilgi edinmeye çalıştıkları kaydedildi. Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, depremden sonra kapanan Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde mekanik bir arıza meydana geldiğini, bu nedenle acil durum ilan edildiğini söylemişti. (

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.