Japon şirketler Türkiye'ye karşı cimri

Japon şirketler Türkiye'ye karşı cimri
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Japonya'nın dünyada çok büyük uluslararası yatırımcı olduğunu belirterek, Japon firmaların Türkiye'ye karşı cimri...



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Japonya'nın dünyada çok büyük uluslararası yatırımcı olduğunu belirterek, Japon firmaların Türkiye'ye karşı cimri olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'nın dünyada çok büyük uluslararası yatırımcı olduğunu belirterek, ''Ancak Japon firmalarımız maalesef Türkiye'ye karşı biraz cimri davranmaktadır'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonunda biraraya geldi.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin başlangıcında iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, ziyaretin ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştireceğine inandığını söyledi.

Türk-Japon ilişkilerinin tarihinin 1890'lı yıllara dayandığını ifade eden Çağlayan, taraflar arasındaki ticari ilişkilerin de 1923'te Cumhuriyetin kurulması ile başladığını hatırlattı. 1923'te Türkiye'nin Japonya'dan pamuklu mensucat, çini porselen ve cam ithal ettiğini dile getiren Çağlayan, ülkeler arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin devamlı geliştiğini söyledi.

Ticaret hacminin 4,5 milyar dolara ulaştığını bildiren Çağlayan, Türkiye'nin aleyhine olan ticaret hacminin bu ziyaretler sayesinde dengeli bir şekilde artacağını ümit ettiğini ifade etti.

''Japon firmalar Türkiye'ye cimri davranıyor''

Japonya'nın dünya çapında çok büyük bir uluslararası yatırımcı olduğunu belirten Çağlayan, ''Ancak Japon firmalarımız maalesef Türkiye'ye karşı biraz cimri davranmaktadır. Oysa Türkiye siyasi istikrarıyla, gelişen ekonomisiyle dünyanın çok önemli sermaye hareketlerinin olduğu yatırım merkezlerinden biri haline gelmiştir'' diye konuştu.

Japon ve Türk müteahhitlik firmalarının birlikte dünyanın birçok bölgesinde çok önemli projelere imza attıklarına dikkati çeken Çağlayan, bu işbirliğinin arttırılmasına yönelik temasların devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Geçen yıl Tokyo ziyaretinde Japon meslektaşına ''Türkiye ile Japonya arasında ekonomik ilişkilerde işbirliği çerçeve zaptı anlaşması'' imzalanmasını önerdiğini dile getiren Çağlayan, önümüzdeki nisan ayı başında yapacağı Japonya ziyaretinde gerek Gemba gerekse Japonya Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı ile beraber bu zaptı imzalayacaklarını bildirdi.

Japonya ziyaretini çok önemsediklerinin altını çizen Çağlayan, imzalanacak zabıt çerçevesinde kurulacak ticaret ve yatırım zirvesinin ilk toplantısının da Tokyo'da gerçekleştirileceğini belirtti.

Otomotiv yatırımları

Japon otomotiv firmalarının Türkiye'de yaptığı yatırımlara da değinen Çağlayan, bu ay itibariyle Honda'nın Civic Sedan modelini Gebze'de üretip Avrupa'ya ihraç etmesinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Çağlayan, Toyoto Corolla'nın yeni nesil otomobilinin de 2013'ten itibaren Türkiye'de üretilmesinin de dikkate değer olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, Irak'ta müteahhitlik alanında işbirliği toplantısının da bu yıl içinde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Gemba'nın konuşması

Japon Dişişleri Bakanı Koichiro Gemba, ziyaretin iki amacı olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin dış politika, ikincisinin de ekonomi alanında ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Gemba, Japon ve Türk firmalarını da taraflar arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla biraraya getirmeyi istediklerini dile getirdi.

Bu arada Bakan Çağlayan, konuk bakana Japonca ''merhaba'' diyerek selamladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.