Jandarma krokiyi vermedi?

Jandarma krokiyi vermedi?
Nokta tesbiti yapıldı değerlendirilmediMuhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu raporunun...



Nokta tesbiti yapıldı değerlendirilmedi

Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu raporunun görüşülmesine başlandı. Raporda, helikopterin bulunduğu noktanın belirlendiği, komutanlara bildirildiği halde değerlendirme dışı tutulduğunun tespit edildiğine vurgu yapılıyor


Kahramanmaraş'ta 25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen ve eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasıyla ilgili oluşturulan Araştırma Komisyonu raporu, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Çarpıcı tespit ve bilgilerin yeraldığı raporda, helikopterin teknik olarak donanımının yetersiz olmasına ve elde edilen bilgilerin jandarma ve polis tarafından kriz masası ile yeterince paylaşılmamasına dikkat çekiliyor. Raporda, kazanın ardından Kahramanmaraş Valiliği ile Başbakanlık bünyesinde kriz merkezleri oluşturduğu ve iki merkezin çalışmalarını koordinasyon içerisinde yürüttüğü kaydedildi. Raporda, helikopterdeki ELT cihazının anteninin kırılması nedeniyle sinyal gücünün uyduya ulaşmadığı, bu nedenle ELT ile kaza yerinin tespit edilmediğinin belirtildiği ifade edildi.

JANDARMA BİLGİ VERMEDİ

Raporda, kazanın ardından helikopterin yerinin tespiti ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili olarak önemli bilgiler yeralıyor. "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kendilerine iletilen telefon numaralarından sinyal bilgileri elde edilerek Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Başbakanlık Kriz Merkezi ve Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına ulaştırıldığı, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından bu bilgilerin olabilecek en kısa sürede değerlendirilerek, oluşturulan haritaların Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığına gönderildiği, neredeyse nokta şeklindeki konum bilgisinin, gerek Ankara gerekse Kahramanmaraş'taki jandarma görevlileri tarafından komutanlarına aktarıldığı, fakat her nasılsa bu bilginin değerlendirme dışında tutulduğu gibi yönetmelik gereği ana arama kurtarma koordinasyon merkezine gönderilmediği tespit edilmiştir. Ayrıca TİB ve Jandarma Genel Komutanlığı'nca kaza günü ve sonrasında üretilen harita ve krokilerin, arama ve kurtarma ekiplerine ulaştırılmadığı da anlaşılmıştır.'

POLİS BİLGİ SAKLADI

Raporda, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin, kazayla ilgili kendilerine gelen harita ve krokilerin Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır ile paylaşıldığını belirttiğini, ancak bu belgelerin Valilik ile paylaşılmadığının anlaşıldığı kaydedildi. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin, kendilerine gelen harita ve krokilerle ilgili verdikleri bilgilerde çelişkiler bulunduğuna işaret edildi. Raporda, "Son kararı verecek olan merci ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemelerdir" denildi.

Afet yönetimi sil baştan

Raporda, kazanın ardından arama kurtarma çalışmalarında yaşanan sorunlar ışığında bazı önerilere de yer verildi.

* Arama kurtarma çalışmalarında işlerliğin etkin şekilde sağlanabilmesi için tüm yetkiler Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bünyesinde toplanmalı.

* Gerekirse mevzuat düzenlemesine gidilerek kaza yerinde yayılan sinyallerin, ulaştığı tüm baz istasyonlarının işleticileri tarafından değerlendirilmesine ı gerektiğine işaret edildi.

* GPS modülü içeren ELT cihazlarının kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin önemine dikkat çekildi.

* Cep telefonunun yeri ile ilgili bilgilerin hakim kararı olmadan bu bilgi temin edilemiği için acil durumlarda göz önüne alınarak bu konuda yasal düzenlemeye gidilmeli.

* Sadece arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere kesintisiz bir haberleşmenin sağlanması için Türkiye genelinde bir ana bir yedek olmak üzere iki frekans tahsis edilmesi yerinde olacaktır.

* Değişik amaçlara hizmet eden 112, 155, 156 gibi çağrı merkezleri tek bir çatı altında toplanmalı ve gelen her türlü ihbar ve şikayetler kayıt altına alınmalı.

* İstihbarat birimlerinin teftiş ve denetimleri İçişleri Bakanlığı müfettişlerince düzenli olarak yapılmalı.

Kaza Kırım Kurulu bağımsız çalışmalı

MHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Kürşat Atılgan Kaza Kırım Kurulu'nun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı olmasının yanlış olduğunu söyledi. Kurulun bağımsız yapıda çalışması gerektiğine işaret eden Atılgan, "Kurul, kazayla ilgili kesin kanaate varamamış, tahmini nedenler üzerinden bir kanaate varmıştır. Bu kaza kırım raporu doğru değildir. Kazanın nedeni Vertigo değildir" diye konuştu

Arama - kurtarma tam bir fiyaskoydu

CHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, bunun arama kurtarma çalışmalarını yavaşlattığını savundu. Kazadan sonra arama kurtarma çalışmalarının tam bir fiyasko olduğunu ileri süren Seyhan, "Köylülerin beyanı dikkate alınmadı. Ancak helikopter enkazı onların söylediği yerde bulundu. Olayla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ciddi ihmali var. Biz bu olayda gereğini yapamadık' dedi.

TİB'in raporlarının verilmemesi çok vahim

Meclis Araştırma Komisyonu Raporu'nun TBMM'deki görüşmeleri sırasında konuşan Kahramanmaraş Milletvekili ve Komisyon Başkanı Veysi Kaynak, her türlü iddiayı ciddiye alınarak üzerine kararlılıkla gidildiğini söyledi. 135 kişinin bilgisine başvurulduğunu kaydeden Kaynak, kazanın oluşu ile arama kurtarma faaliyetleri üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından elde edilen haritaların, nokta şeklindeki konum bilgisinin ana arama kurtarma koordinasyon merkezine gönderilmemesini "vahim bir durum" diye tanımlayan Kaynak, TİB ve Jandarma Genel Komutanlığı'nca kaza günü ve sonrasında üretilen haritaların kriz merkezine, arama ve kurtarma ekiplerine ulaştırılmadığının da anlaşıldığını söyledi. Helikopterin düşmesine sebep verecek teknik bir bulguya rastlanmadığını belirten Kaynak, "Ancak helikopter firmasının özensiz olduğunu tespit ettik. Helikopterde ELT cihazının sinyal vermemesi konusunda verilen yanıtlar, bizi tatmin etmemiştir' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.