İzzetbegoviç: Üçüncü entite tehlikeli olur?

İzzetbegoviç: Üçüncü entite tehlikeli olur?
Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, ülkede ''üçüncü entitenin kurulmasının tehlikeli olabileceğini''...



Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, ülkede ''üçüncü entitenin kurulmasının tehlikeli olabileceğini'' söyledi.

İzzetbegoviç, Konsey Başkanı Neboyşa Radmanoviç ve Hırvat üye Jelyko Komşiç ile 2 günlük resmi ziyarette bulunmak üzere dün geldiği Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç ile görüşmesinin ardından devlet televizyonuna açıklama yaptı.

Bosna Hersek'te Hırvatlar için istenen ''üçüncü entite'' konusundaki görüşleri sorulan İzzetbegoviç, üçüncü entitenin kurulmasının tehlikeli olabileceğini ve ülkede yeni çatışmalara yol açabileceğini kaydetti.

İzzetbegoviç, Bosna Hersek'te yaşayan Hırvatların anayasaya göre diğer milletlerle aynı haklara sahip olduklarını belirterek, ''Boşnaklar ile kıyaslanırsa Hırvat nüfus 4 kat azdır ve bu durum seçimleri de etkilemektedir'' dedi.

Bosna-Hersek'te hükümetin kurulma çalışmalarına değinen İzzetbegoviç, bu ay içinde hükümetin kurulmasını beklediğini, hükümette Hırvat seçmenlerin yoğun temsil edildiği partilerin de yer almasını umduğunu dile getirdi.

Bu arada, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, bugün Hırvatistan Başbakanı Yadranka Kosor ile bir araya gelecek.

Bosna Hersek devlet yapısı içinde, halen Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Boşnak ve Hırvatların oluşturduğu Bosna-Hersek Federasyonu olmak üzere iki entite bulunuyor. Milliyetçi Hırvatlar, bu federasyondan ayrılıp yeni bir siyasi oluşumu, kendi entitelerini kurmak istiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.