İÜ Açıköğretim Fakültesi eğitime başlıyor?
İstanbul Üniversitesi (İÜ) bünyesinde kurulan Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında çeşitli bölümlerde öğrenci almaya başlayacak.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) bünyesinde kurulan Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında YGS yerleştirmesiyle felsefe ve coğrafya programları ile DGS yerleştirmesiyle endüstri mühendisliği, halkla ilişkiler ve tanıtım programlarına öğrenci kabul edecek.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Arslan, üniversitenin uzun zamandır açık öğretim fakültesi açma fikrinin bulunduğunu, yapılan hazırlıklar sonucu fakültenin geçen yıl resmen kurulduğunu söyledi.
Arslan, üniversite bünyesindeki Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin de faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, ''Üniversitemizin bu deneyimine ilave olarak rektörümüz tarafından fakülte çalışmaları da başlatıldı'' dedi.
Anadolu Üniversitesi bünyesinde bir Açık Öğretim Fakültesinin bulunduğunu, kendileriyle birlikte Erzurum Üniversitesinde de bir Açık Öğretim Fakültesi kurulduğunu ifade eden Arslan, ''Bizim fakültemizin bir özelliği var, o da açık ve uzaktan eğitim fakültesi olması. Yani ikisini bir arada barındırıyor'' diye konuştu.
Arslan, ilk etapta fakülte için yer tespiti yaptıklarını belirterek, daha sonra açılabilecek programlar üzerinde düşünmeye başladıklarını anlattı.
Hazırlık yaptıkları 12 programdan 8'inin üniversite senatosundan geçtiğini aktaran Arslan, açık öğretim olarak kabul edilen 6 programdan felsefe ve coğrafya olmak üzere ikisine bu yıl kontenjan verildiğini kaydetti.
Arslan, iki programa 5'er bin ve 125 sınıf birincisi olmak üzere toplam 10 bin 250 kişilik kontenjan verildiğini dile getirerek, ''Bu programlara bu sene öğrenci alacağız. Öğrenciler YGS taban puanı ile aynı kabul edilecek, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde olduğu gibi. Tarih, Sosyoloji, İşletme ve İktisat olmak üzere 4 programımız daha var. Bunlar da açıldı, kabul edildi. Ancak bu sene kontenjan verilmedi. İnşallah bu programlara bir sonraki seneye kontenjan alacağız'' şeklinde konuştu.
Uzaktan eğitim ile lisans tamamlama programlarını tercih ettiklerini, bunun için de 4 programın müracaatını yaptıklarını belirten Arslan, şöyle devam etti:
''Bu sene için programlarımızın ikisine kontenjan verildi. Endüstri Mühendisliği ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım programlarının her ikisine 300'er kişi kontenjan verilmesi uygun görüldü. Bu programlara 2 yıllık Meslek Yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş sınavında yeterli puan alanlar kayıt yaptırabilecek. Bu 600 kişi kesinlikle liseden gelemeyecek. Bu programlarda bir sene bilimsel hazırlık sınıfı olacak. Yani öğrenciler ikinci sınıftan başlamak kaydıyla bir yılı hazırlık olmak üzere toplam üç sene okuyacaklar, daha önce bitirdikleri 2 yıllık önlisans eğitimi de dikkate alındığında toplam 5 sene okumuş olacaklar.''
''AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİK EĞİTİMDİR''
Fahrettin Arslan, ders içeriklerinin metin, canlandırma, ses ve video gibi çoklu ortamlarla zenginleştirilerek öğrencilerin çoklu duygusuna hitap edecek şekilde sunulduğunu belirterek, ''Amacımız geleneksel yüz yüze öğrenmenin sınırlarını ortadan kaldıracak şekilde dışarıdan ve internet üzerinden önlisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü eğitim öğretim sürecinde öğrencilerin ders içeriklerine eş zamanlı ve eş zamansız olarak ulaşmalarını sağlamak'' dedi.
Elektronik sohbet ortamında öğrencilerin zaman paylaşımlı olarak öğretim elemanları ve arkadaşlarıyla dersleri hakkında tartışmalarına imkan tanınacağını ifade eden Arslan, bu şekilde herhangi bir işte çalışma, sağlık, barınma, ulaşım gibi nedenlerle öğrenim sınırlılığı olanlara eğitim sunmayı hedeflediklerini kaydetti.
Arslan, uzaktan eğitimin farklı mekanlardaki öğrenci, öğretmen ve öğretim materyallerinin iletişim teknolojileri aracılığıyla bir araya getirildiği kurumsal bir eğitim faaliyeti olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Gerek açık gerekse uzaktan öğretim, esas olarak teknolojik eğitimin iki farklı yönteminden ibarettir. Açık öğretimde dersi veren öğretim elemanının öğrenci ile etkileşimi canlı dersler yerine canlı olmayan ders kayıtları ile sağlanır. Bu yöntemde asıl etkileşim ders materyalleri ile öğrenci arasında gerçekleşir. Bu modelde ders materyalleri yüksek etkileşimli özelliklere sahip olmalıdır. Uzaktan eğitimde ise öğrenci ile dersi veren öğretim elemanı arasında etkileşim bilgisayar üzerinden verilen online canlı derslerle gerçekleşir.''
Eğitim özgürlüğünün en temel insan haklarından biri olması nedeniyle okumak isteyen bütün öğrencilere başarı düzeylerine göre eğitim fırsatı verilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, ''Bazı engeller nedeniyle bu hakka ulaşamayanlar için uzaktan ve açık öğretim bir çözüm teşkil ediyor. Açık ve uzaktan eğitim sanıldığının aksine demode bir eğitim modeli değil, tam tersine geleceğin eğitim yöntemidir. Yani açık ve uzaktan eğitim teknolojik eğitimdir'' diye konuştu.
Arslan derslerin, zamanı önceden belirlenmiş ders programına göre öğrencilerin bilgisayar karşısında hazır bulunduğu bir ortamda öğretim elemanı ve öğrenci etkileşimi gerçekleştirilerek işlendiğini, ders sürecinin sisteme yüklenip kayıt altına alınarak öğrencinin tekrar ulaşmasının sağlandığını belirtti.
Ders işleme yapısı ve yöntemleri dışında örgün ile uzaktan eğitim arasında temel farklılıkların bulunmadığını ifade eden Arslan, örgün ile açık ve uzaktan eğitim alan öğrencilerin diplomalarının kanun gereği hiç bir farkının olmadığını vurguladı.
Arslan, vize sınavlarının internet üzerinden yapıldığını anlatarak, final ve bütünleme sınavlarının ise özel kitapçık ve optik formlar kullanılarak örgün eğitimde olduğu gibi fiziksel olarak yapıldığını kaydetti.
Dünyanın birçok üniversitesinde uzaktan eğitim verildiğine işaret eden Arslan, ''Sosyal alanlar hemen hepsini açmak istiyoruz. Teknik alanlarda uzaktan eğitim yöntemi ile lisans tamamlama eğitimi vermek istiyoruz, çünkü teknik alanlar açık öğretimden ziyade uzaktan eğitim yöntemine elverişlidir. Mümkün olduğu kadar da Anadolu Üniversitesinde olmayan bölümleri tercih etmek istiyoruz. Ayrıca örgün eğitimde yüksek lisans ve doktora yapma imkanı olmayanlara bunu uzaktan eğitim programları ile sunmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Lisans tamamlama ücretleri (dönemlik) Halkla İlişkiler ve Tanıtım programı için 1250 TL ve öğrenim harcı, Endüstri Mühendisliği programı için 1500 TL ve öğrenim harcı ile lisans programları ücretleri (dönemlik) 325 TL ve öğrenim harcı şeklinde olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.