İstihbarat Komisyonu'nun AK Partili üyeleri
AK Parti, Meclis'te yeni kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu için 10 ismi TBMM Başkanlığı'na bildirdi.
TBMM (AA) - Meclis'te yeni kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun AK Partili üyeleri belirlendi.
AK Parti Grubu, Komisyon için belirlediği 10 kişilik isim listesini TBMM Başkanlığı'na bildirdi.
Grubun, komisyon için belirlediği üyeler, şu isimlerden oluştu:
"Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, İstanbul Milletvekili Harun Karaca, İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş, Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Rize Milletvekili Hasan Karal, Uşak Milletvekili Mehmet Altay ve Van Milletvekili Fatih Çiftçi."
- Bütün siyasi partiler üye bildirdi
Böylece Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda yapılan değişiklikle kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyon'nun faaliyete geçmesi için Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partiler üye bildirmiş oldu.
Komisyon'da AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, HDP'ye ise 1 üyelik düşüyor.
17 üyeden oluşacak komisyona, CHP, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, MHP; Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, HDP ise İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in adını Meclis Başkanlığı'na bildirmişti.
Komisyonu oluşturacak üyelerin isimlerinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda okunması bekleniyor. Daha sonra Komisyon, ilk toplantısında Başkan, Başkanvekili, sözcü ve katip üyeyi belirleyerek çalışmalarına başlayacak.
- Komisyon görüşmeleri kapalı oturumda yapılacak
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nu çerçevesinde kurulan yeni ihtisas komisyonun görevleri arasında, "milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek" bulunuyor.
Kanuna göre, Komisyon görüşmeleri kapalı oturumda yapılacak. Kapalı oturumda komisyon üyeleri, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri ve komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardan başkası bulunamayacak.
Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerin saklanmasında ve korunmasında gizlilik esas olacak. Komisyon görüşmelerine katılan ve bu görüşmelere herhangi bir şekilde vakıf olanlar, komisyon çalışmaları ve görüşülen konular hakkında hiç bir açıklama yapamayacak, bunları sır olacak saklayacak.
Komisyon tarafından hazırlanan raporları ve bunların eklerini taşıyan, çoğaltan ve teslim alanlar da dahil olmak üzere tüm görevliler, bu raporların ve eklerinin korunması için gereken dikkat ve özeni gösterecek. İlgili kurumlar ve Başbakanlık'ça hazırlanacak raporlarda, komisyon raporlarında ve bunların ekleri ile komisyon tutanaklarında, devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelere yer verilmeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.