İşte Mısır'da ordunun katliam bilançosu

İşte Mısır'da ordunun katliam bilançosu
Mısır'da 30 Haziran gösterileriyle başlayan, 3 Temmuz'da ordunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden...


Mısır'da 30 Haziran gösterileriyle başlayan, 3 Temmuz'da ordunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosunun 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlendi.

AL JAZEERA CANLI YAYIN:

18. 00 Mısır televizyonu: Güvenlik güçleri Fetih camiinde kontrolü sağladı

Mısır devlet televizyonu, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki Fetih camii içine girdiğini ve kontrolü sağladığını duyurdu. Camiye dünkü gösterilerden sonra bir grup gösterici sığınmıştı. Camiden çıkan göstericiler, dışarıda bekleyen darbe yanlısı grupların linç girişimine maruz kaldı.

15. 00 Mısır Bakanlar Kurulu, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın feshedilmesini görüştüklerini açıkladı

15.00 Mısır Sağlık Bakanlığı, hastane kaynakları ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan alınan bilgilere göre, Kahire ve Giza, ülkenin doğusundaki Sina Yarımadası, sahil kenti İskenderiyye, Süveyş Kanalı'nın kıyısında bulunan İsmailiyye, Asyut, Feyyum Beni Suveyf, Eş-Şarkiyye, Kefr eş-Şeyh, Dekahliye, Kalyubiyye ve diğer kentlerde 3 bin 533 kişi hayatını kaybetti.

SON DAKİKA

13:00 İçerde bulunan protestocuların kollarına ailelerinin telefon numaralarını ve adreslerini yazdıkları bildirilirken, Gazeteci Metin Turan sosyal medyada yazdığı bir mesajda vasiyette bulundu. Turan "Şimdiden vasiyetim bana bir şey olursa beni Gafir Mezarlığı'nda Mustafa Sabri Hazretleri'nin kabrine defnedin" dedi.

12:30: Mısır'ın başkenti Kahire'nin Ramses meydanındaki Fatih camiinde endişeli bekleyiş devam ediyor. Polis, gece camiye sığınan göstericilere biber gazı ile müdahale etti.

12.22: El Fetih camii içinde mahsur kalanlardan biri El Cezire'ye verdiği beyanda cami içerisinde 200 kadar kadın ve 5 çocuk olduğunu ifade etti. Kadın ve çocuklara dışarı çıkma izni verildiği, ancak kadınların çıkmayı kabul etmedikleri ve hep beraber güvenle çıkılmasını istediklerini söyledi.

12.00: Mısır'da darbe yanlıları, Feth Camisi önünde toplanarak, "Ya Allah, Mursi ve yandaşları ölsün" şeklinde sloganlar att.

11.30: Caminin içindeki göstericiler "Ya hepimiz çıkarız ya da hepimiz burada otururuz" diye slogan atıyorlar. Cami içinde bulunan ve polis tarafından tutuklanmak istenen kişileri vermeyeceklerini böylece ortaya koydular.

11.29: El Fetih Camii'nin imamı, cami önündeki polislerin Baltacı denilen grubu uzaklaştırması ve camiye yiyecek girişine izin vermesi gerektiğini söyledi.

11.20: Güvenlik güçlerinin kadınların camiden ayrılmalarını istediği bildirildi.

11.07: El Fetih camiine giden bütün yolların kapatıldığı ifade ediliyor.

10.33: El Cezire canlı yayınına EL Fetih Camii içinden bağlanan bir gösterici "Bize bunların (darbecilerin) yaptıklarını Yahudiler (İsrail) bile yapmadı" diye haykırdı.

10.30: Caminin içinden canlı yayın yapanlar şarj sıkıntısı çektiklerini bu sebeple iletişimlerinin kopabileceğini belirtiyor.

10.27: Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Feth Camisi'nde mahsur kalan göstericilerin yiyecek sıkıntısı çektikleri bildirildi. El-Feth Camisi'nde bulunan Hibe Zekeriya, içeride su dışında herhangi bir gıda maddesinin olmadığını, camideki yaklaşık bin kişinin 12 saattir aç olduğunu söyledi. Camiden mahalle halkına yardım çağrısına devam edildiğini vurgulayan Zekeriya, içeride 5 cenazenin ve onlarca yaralının bulunduğunu ifade etti. Daha önce camide 2 cenaze olduğu belirtilmişti.

10.16: Aynı kadın darbecilerin kendilerini terörist olarak nitelediğini ancak kendilerinin sadece demokrasi ve haklarını isteyen barışçıl göstericiler olduklarını ve ellerinde ne silah ne de başka bir saldırı aracı olduğunu ifade etti. Terörist olmadıklarını, barışçıl gösteriler için meydanlarda bulunduklarını deklare etti.

10.15: El Cezire canlı yayınına bağlanan darbe karşıtlarından bir kadın silah seslerinden ve tehditlerden korkmadıklarını ve ölümü göze alarak yola çıktıklarını söyledi.

10.14: Cami civarından çok şiddetli bir patlama sesi geldi.

10.10: El Fetih Camii civarından makinalı tüfek sesleri geliyor. Camide mahsur kalanlar yardım edebilecek herkese yardım çağrısında bulunduklarını dile getiriyor.

10.07: El Fetih Camii'nde mahsur kalan darbe karşıtları polisin kendilerini iki seçenek arasında bıraktığını söyledi. Ya camide hapis kalacaklar ya da dışarı çıkıp öldürülecekler!

09.54: Başta darbeye destek veren Selefi Nur Partisi cami kuşatmasını kınadı. Yapılan yazılı açıklamada, "Mescitler Allah'ın evidir, camilerin saygınlığının ihlali dine saldırı demektir ve hiçbir Müslüman bunu kabul edemez" denildi.

09.10: Caminin içinde mahsur kalan insanlar ellerinde silah vesair olmadığını belirterek, ellerinde olan tek şeyin Kur'an ve iman gücü olduğunu haykırıyor. Polisin ve Baltacıların camiyi kuşattığını, yiyecek içecekleri olmadığını ve camide kapana kıstırıldıklarını söylüyorlar.

09.03: El Fetih Camii'ndeki halk slogan atmaya başladı.

08.46: El Fetih Camii içinde çok sayıda Mısırlı genç, kadın, erkek mahsur bir şekilde bulunuyor. Caminin etrafını saran Baltacılar ve polis her an caminin içine operasyon düzenleyebilir. Bu arada Caminin elektiriklerinin kesildiği ve insanların sürekli olarak tehdit edildiği belirtiliyor.

08.35: El Fetih Camii içinde mahsur kalan darbe karşıtı Mısırlılar, El Fetih Camii'nin Mısır polisi ve Baltacılar denilen suç örgütü tarafından kuşatıldığını söyledi.

08.34: Mısır İçişleri Bakanlığı, katliama tepki amacıyla dün düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerinde bin 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların yanısıra 5 otomatik silah, 15'ten fazla tabanca, 7 el bombası ve 710 mermi ele geçirildiğini iddia etti. Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada asker ve polis tarafından gözaltına alınanların sayısını 881 olarak duyurmuştu.

08.31: El Fetih Camii'nde askerin ateşi sebebiyle mahsur kalanlar, bir askerin camiye girerek içeridekilerin kendi istekleriyle dışarı çıkmalarını söylediğini aksi halde içeridekilerin silah zoruyla çıkarılacağı yönünde tehditte bulunduğunu belirtiyor.

08.00: Mısır'da "Gazap Cuması" gösterileri sırasında halka ateş açılması sonucu 213 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

22.00 Mısır Güvenlik güçlerinin  açtığı ateş sonucu, 81'i Ramses Meydanı'nda olmak züre toplam 129  kişi öldü.

18.15 Mısır'da ordunun göstericilere müdahalesinde ölü sayısı  51'e yükseldi.

Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sürüyor.

Kahire'nin Ramses Meydanı'nda bulunan El-Feth Camii'ndeki sahra hastanesi yetkilileri, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucunda ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini yaralıların sayısının ise 300'ü geçtiğini duyurdu.

Dün Mısır genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtlarına güvenlik güçleri gerçek mermiyle müdahale ediyor.

17:30 Mısır Sağlık Bakanlığı bugün ülke genelinde 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

17:20 Mısır, Türkiye ile olan ortak deniz tatbikatını iptal etme kararı aldı.

TOPLAM ÖLÜ SAYISI: 45

17:09 Al-Jazeera'ya bağlanan Ramses Hastanesi doktoru yardım çağrısında bulunuyor.

17:01 Anadolu Ajansı kaynakları: Mısır'da ülke genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterileri kapsamında Ramses Meydanı'nda güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu ölü sayısının 20'yi aştığı bildirildi. Ülke genelinde göstericilere düzenlenen müdahalelerde ölü sayısı 30'a yükseldi.

16:56 Sina'nın kuzeyinde göstericilere açılan ateş sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsmailiye ve Dimyat kentlerinde yapılna müdahalelerde 9 kişi hayatını kaybetti.

RAMSES'TE KATLİAM VAR: 28 ÖLÜ

16:53 Mısır'daki tıbbi kaynaklar, Ramses Meydanı'nda açılan ateş sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ramses'teki meydan hastanesi doktoru Ramses'te ölen kişi sayısının 28 olduğunu söyledi.

16:53 Anadolu Ajansı kaynakları : Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Öfke Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Göstericilere açılan ateş sonucunda İsmailiye'de 6, Dimyat'ta 3, Ramses Meydanı'nda ise 5 kişi öldü.

16:49 Al-Jazeera'ya bağlanan Doktor Salah Sultan an itibariyle Ramses meydanında katliam gerçekleştiğini aktardı. Sultan, polis ve baltacıların göstericilerin üzerine ateş açtığını bildirdi.

16:46 İhvan Sözcüsü: Konu siyasi muhalefet değil, asıl konu baskıcı rejimin geri gelmesidir.

İLK İSTİFA GELDİ

16:30 Darbeye verdiği destekle bilinen Milli Selamet Cephesi'nin (FIS) sözcüsü Halid Davut istifa etti.

16:17 Al-Jazeera'nın verdiği son dakika haberine göre Kahire'deki Ramses Meydanı'nda toplanan kalabalığa ağır ateş açıldı.

16:13 Polis, Nasr kentindeki İman Camii önünde yürüyüş yapan göstericilerin önünü tıkadı

16:08 Tamha'da kadın göstericilerin yüyürüşe başladığı belirtildi.

16:04 Dimyat'ta açılan ateş sonucu 8 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısı 16'ya çıktı

15:45 Kefr Eş-Şeyh kentinde göstericilere gaz bombaları ve pompalı tüfekle açılan ateş sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

15:37 El-Cezire El-Herem kenti muhabiri Abdullah Ahmet canlı bağlandığı televizyonda göstericilerin slogan attığı sırada ordu tarafından ateş açıldığını belirtti.

KAHİRE'DE DE ATEŞ AÇILDI

Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtlarının toplandığı Ramses Meydanı'nda eylemcilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açıldığı iddia edildi.

15:35 Mısır'ın başkenti Kahire'nin Ramses Meydanı'nda "Gazap Cuması" yürüyüşü sırasında darbe karşıtı göstericiler üzerine gerçek mermilerle atış açıldığı bildirildi.

15:13 Al Jazeera 4 ölü ve 11 yaralı olduğunu söyledi.

14:58 Al-Mansora'da hareketlilik başladı. Ordu göstericilerin önünü tıkadı.

14:55 Tanta'da ordu birlikleri göstericilerin üzerine ateş açıyor. Silah sesleri yükseliyor. Göstericiler panik içinde.

14:40 İskenderiyye'deki göstericiler ellerinde şehit pankartlarıyla yürüyüşlerine devam ediyor.

14:40 Göstericilerin bir kısmı Ramsey meydanına geldi.

14:40 Anadolu Ajansı'na göre İskenderiyye kentinde ordunun ateş açması sonucu biri kadın 6 gösterici öldü. 22'si yaralandı.

 

Ordunun yönetime el koyduğu 3 Temmuz tarihinden bugüne kadar olaylar şöyle gelişti:

-Mısır Sağlık Bakanlığı, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 2 gün içinde 11 kişinin öldüğünü 512 kişinin yaralandığını açıkladı.

-Sağlık Bakanlığı Sözcüsü 5 Temmuz'daki basın açıklamasında, İskenderiye'de 4, Mursi Matruh'ta 4, Menya'da 2, başkent Kahire'deki Rabiat'ül Adeviyye Meydanı'nda 1 kişinin açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

-Mısır'da ordunun yönetime el koymasından önce başlayan gösteriler devam ederken Cumhuriyet Muhafızları'nın Mursi yanlısı göstericilere açtığı ateşte 4 kişi öldü.

Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6 Temmuz'da meydana gelen çatışmalarda 17'si İskenderiye'de, 15'i başkent Kahire ve çevresinde, 5'i Sina Yarımadası'nda, 4'ü İsmailiye'de, 3'ü Şarkiye, Asyut ve Süveyş'te olmak üzere 44 kişinin öldüğü kaydedildi.

"Sabah namazı kılanlara ateş açıldı"

Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde 8 Temmuz günü sabah namazı kılınan darbe karşıtlarına güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı. Olaya dair ordu ve İhvan tarafından verilen bilgiler birbiriyle çelişirken, Cumhuriyet Muhafızlarının sabah namazı kılan halka ateş açması sonucunda 1 asker, 1 subay, 51 de sivil olmak üzere 53 kişi hayatını kaybetti, 322 kişi yaralandı. Ölen 2 askerin halka ateş açmayı reddettikleri için Cumhuriyet Muhafızları tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Hürriyet ve Adalet Partisi ile hastane kaynakları, sabah namazı kılarken öldürülenlerin sayısını 300, yaralı sayısını da bin 500 kişi olarak açıkladı.

Sina bölgesinde, 7-20 Temmuz tarihleri arasında 22 noktaya düzenlenen 31 saldırılarda 16 kişi hayatını kaybetti.

Mısır'ın üçüncü büyük kenti Nil Deltası'ndaki Mansura'da, 20 Temmuz'daki darbe karşıtı gösteri düzenleyen protestocuları hedef alan silahlı saldırıda biri çocuk, üçü kadın 4 kişi hayatını kaybetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, "Baltacı" denilen suç gruplarının 24 Temmuz tarihinde Salah Salim Caddesi'nde darbe karşıtı yürüyüş düzenleyen göstericilere yönelik saldırısında 2 kişi öldü.

Mısır'ın İskenderiye kentinde, 26 Temmuz'da darbe karşıtı göstericiler ile darbe destekçileri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının 5'e yükseldiği, 146 kişinin yaralandığı bildirildi.

Sahra hastanesi yetkilileri, Rabiatul Adeviyye Meydanı ve çevresinde demokrasi yanlılarına 27 Temmuz'da rastgele ateş açması sonucu 200 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail'in ağustosta yoğunlaştırdığı Mısır'ın Sina Yarımadası'na yönelik düzenlediği hava saldırılarında 5 kişi öldü.

Mısır ordusu, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırıldığı 3 Temmuz'dan bu yana Sina Yarımadası'nda helikopter destekli olarak devam ettiği saldırıları Kahire'nin meydanlarında devam ettirdi.

Meydanlardaki halka ateş açıldı

Güvenlik güçleri, 14 Ağustos'ta demokrasi yanlılarının doldurduğu Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına silahlı müdahalede bulundu. Rastgele açılan ateşin yanı sıra keskin nişancıların hedef gözeterek açtığı ateşle, darbenin ikinci büyük katliamı gerçekleştirildi.

Kahire'nin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları başta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerindeki 10 binden fazla kişinin yaralandığı saldırılar sonrasında olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Mısır güvenlik güçlerinin Rabiatul Adaviye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına müdahalesi sürerken, başkent Kahire dışındaki kentlerden de katliam haberleri gelmeye başladı. Başta Minye ve Asyut kentleri olmak üzere Helvan kentinde de polisin göstericilere müdahalesi sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, bu 3 kentte 2 binden fazla yaralı olduğu bildiriliyor.

Yüzlerce darbe karşıtının ölümü binlercesinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Rabiatu'l Adeviye ve Nahda meydanlarına yönelik müdahaleyi orduya yakın televizyon kanallarının saatler öncesinden canlı yayında vermesi müdahalenin planlı olduğu şüphelerine neden oldu.

Mısır Sağlık Bakanlığı 15 Ağustos'ta ölü sayısını 278 kişi olarak açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda 61, Nahda Meydanı'nda 21, Kahire'nin güneyindeki Hilvan'da 18 ve diğer vilayetlerde 135 sivilin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Mısır Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos itibariyle güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterilere müdahelesi sonucu ülke genelinde ölenlerin sayısının 578'e, yaralıların 4 bin 201'e yükseldiğini duyurdu.

Hürriyet ve Adalet Partisi ise ülke genelinde ölü sayısının bini, yaralı sayısının da 10 bini aştığını, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise ölü sayısının 2 bin 600, yaralı sayısının ise 7 bin olduğunu açıkladı.

Katliamın büyüklüğünün gizlenmesi amacıyla Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki bazı cesetlerin güvenlik güçleri tarafından bilinmeyen yere götürüldüğü, bazı cesetlerin de cami ve hastaneye toplanarak yakıldığı iddia edilmişti.

Katliama tepki gösterenler de öldürüldü

Darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliamlara tepki amacıyla ülke genelinde dün "Gazap (Öfke) Cuması" adı altında gösteri düzenlendi. Güvenlik güçlerince yapılan silahlı müdahale yine katliama dönüştü.

Mısır genelinde 27 kentte düzenlenen gösteriler sırasında açılan ateş sonucu ölenlerin sayısı 213'ü, yaralı sayısı da bini buldu. Olaylarda bin 4 kişi de gözaltına alındı.

3 Temmuz'da ordunun yönetime el koymasının ardından güvenlik güçlerince sivil halka yönelik gerçekleştirilen katliamlarda ölü sayısı 3 bin 533, yaralı sayısı da 11 bin 520'ye ulaştı. Halen 400 kişi, güvenlik güçlerinin kuşatması nedeniyle Fetih Camisi'nde mahsur tutuluyor.

İHVAN LİDERİNİN ŞEHİT KIZI ESMA BİLTACİ'NİN CENAZESİ KALDIRILDI

Açılan ateş sonucu ölen İhvan Lideri Muhammed El-Biltaci'nin kızı Esma El-Biltaci, Nasr kentindeki Selam Camii'nde son yolculuğuna uğurlandı. Biltaci'nin cenazesi tekbirler ve sloganlar eşliğinde taşındı.

 

MURSİ KARŞITLARI DA TOPLANIYOR

Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Temerrüt gibi Mursi karşıtı gruplar da karşı gösteri çağrısı yaptı. Ülke genelinde mahalleleri ve kiliseleri koruma çağrısı yapanlar da var.

Geçtiğimiz Çarşamba günü 638 kişinin yaşamını yitirdiği katliama benzer olayların yaşanmasından endişe ediliyor.

KARDAVİ CANLI YAYINDA AÇIKLAMA YAPTI

''Bütün Mısırlıları evlerinden çıkıp kardeşlerine yardım etmeye çağırıyorum''

İşte o açıklamalar:

''Yazık bunlara yazık. Araplar, Amerikanlılar, bütün dünya darbe karşıtlarına düşman. Ey Müslümanlar, çıkın ve kardeşlerinize yardım edin. Vallahi çıkmayan kişiye yazıktır. Cesetleri yaktılar. Allah onlardan intikam alacaktır. Kardeşlerinize yardım etmeniz gerekir. Müslüman müslümanın kardeşidir. Kardeşimizi terketmek haramdır. Evlerimizden çıkalım. Bu zulme susarsak vallahi bunlar bize balyoz gibi inecektir. Onlar Mısır'ı helak etti. Milyarları aldılar. 80 Milyar Mısır bütçesinden çaldılar.

Mısır'da olanlardan herkes sorumludur. Bu Adli Mansur da olsun başkası da olsun. Biz Peygamber yolundayız. Allah onlara karşı bize yardım edecektir. Binlerce insanı öldürdüler. Kalpleri katılaşmış bunların. Adeviye ve Nahda'da gerçekleşen katliamdaki şiddeti biz hiçbir yerde görmemiştik.

Birleşmiş Milletler, Amerika, Avrupa Birliği, İnsani ögütler... Hepsini insafa davet ediyorum. Bütün insani kuruluşları Mısır'a girip bu zulmü durdurmaya davet ediyorum. Müslüman müslümanı öldürür mü ? . Bunlar mümin insanları öldürdüler. Onları Allah'a şikayet ediyorum. Allah'tan bize yardım etmesini, zalimlerden intikam almasını istiyorum. Selamun aleyküm.''

38 FARKLI YÜRÜYÜŞ

Mısır'da "Darbeye Karşı Koalisyon", ülkede yaşanan katliamları protesto etmek için "Öfke Cuması" adıyla Kahire, Giza ve El-Kalyubiyye'de 38 farklı yürüyüş düzenleneceğini duyurdu.

Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada, Cuma namazının ardından başlayacak yürüyüşe katılan göstericilerin Kahire'deki Ramses Meydanı'nda bir araya geleceği belirtilmişti.

Mısır'ın diğer kentlerinde de Cuma namazından sonra "milyonluk yürüyüşler" adı altında protesto gösterileri düzenlenleniyor.

14:38 Ordu güçleri Nil Deltası'ndaki Tanta şehrinde  katliamı protesto etmek isteyen göstericilerin üzerine ateş açtı.

14:35 Tanta'da 'Düşecek düşecek askeri hüküm' sloganları atılıyor.

14:30 Al-Jazeera yayınına bağlanan Tanta muhabiri Musab Hamid ordunun yanında baltacıların da bulunduğunu söyledi.

Nahda ve Adeviye meydanında hayatını kaybedenlerin cenazeleri Kahire'deki Amr bin As Camii'ne getirildi.

Müslüman Kardeşler cuma namazı çıkışı destekçilerine çağrıda bulunarak '1 milyonluk yürüyüş'e katılmalarını istemişti.

Mısır'da darbe karşıtı gösteriler için halk camilerde toplanmaya başladı. Mısırlı imamlar hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadı.

HALK CAMİLERE AKIN EDİYOR

Mısır'da darbe karşıtları "Gazap (Öfke) Cuması" gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdıkları gözleniyor.

Kahire'deki 28 camiden darbe karşıtı yürüyüşler, Cuma Namazı sonrası başladı. Camilerede imamlar, katliamları kınarken, halkı darbe karşısında barışçıl gösteriler yapmaya davet ettiler.

Kahire'deki tarihi El Ezher Cami ile Afrika Kıtası'nın en eski camisi Amr Bin As Cami çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise darbe karşıtı göstericiler camilere güvenlik sebebiyle topluca gittiler. İskenderiye kent merkezinin bir çok yerinde askeri birliklerin tedbir aldığı gözleniyor.

Mısır'ın 27 ilinin tamamında bugün darbe karşıtı gösteriler yapılması planlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.