İşte IŞİD'in lider kadrosu

İşte IŞİD'in lider kadrosu
Hem Irak'ta hem de Suriye'de korkulan bir güç haline gelen Irak-Şam İslam Devleti'nin lider kadrosu isim isim deşifre edildi.Taha Dağlı'nın haberi...Irak...


Hem Irak'ta hem de Suriye'de korkulan bir güç haline gelen Irak-Şam İslam Devleti'nin lider kadrosu isim isim deşifre edildi.

Taha Dağlı'nın haberi...

Irak İçişleri Bakanlığının verilerine göre Ebu Bekir Bağdadi liderliğindeki örgütün 6 kişiden oluşan yönetim kadrosunun tamamı, Saddam döneminde Irak Ordusunda asker olarak görev yapmış.

1-EBU BEKİR BAĞDADİ

Irak-Şam İslam Devleti adlı örgütün bilinen lideri Ebu Bekir Bağdadi. Gerçek adı İbrahim el Bedri, Ebu Douaa olarak da tanınıyor. Bağdat ve Felluce'de bazı camilerde imamlık yaptı. 4 Haziran 2004'de Irak işgali sırasında Amerikan askerleri tarafından tutuklandı. 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2007'de serbest bırakıldı. 2007'den itibaren Sünni Ordu adında bir örgüt kurarak, El Kaide'ye katıldı. Ebu Ömer el Bağdadi'nin ölümünün ardından örgütün lider kadrosuna geçti.

2-EBU AYMAN EL IRAKİ

Ebu Ayman el Iraki, Işid'in lider kadrosunda ve aynı zamanda örgütün silahlı grubunun yönetiminde. Saddam Hüseyin döneminde Irak Hava Kuvvetlerine bağlı bir albaydı. Kod adı Ebu Muhannad el Süveydavi. O da Bağdadi gibi 2004'te tutuklandı ve 2007'de serbest bırakıldı. Suriye'deki iç savaşın ardından Irak'tan Suriye'ye geçti. Şu an Suriye'de IŞİD'in İdlip, Halep ve Lazkiye'deki birliklerinin emirliğini yapıyor.

3-EBU AHMED EL ALVANİ

Gerçek adı Velit Casım el Alvani ama Ebu Ahmed el Alvani kod adını kullanıyor. Saddam döneminde Irak Ordusunda asker olarak görev yapıyordu. Saddam'ın devrilmesinin ardından önce El Kaide'ye ardından IŞİD'a katıldı. IŞİD'ın silahlı konseyinin yönetiminde bulunuyor.

4-EBU ABDULRAHMAN EL BİLAVİ

El Bilavi'nin gerçek adı Adnan İsmail Necim, IŞİD'in silahlı konseyinin 4 üyesinden biri aynı zamanda örgütün Şura Konseyi üyesiydi. 27 Ocak 2005 yılında Irak'ta Amerikan askerleri tarafından tutuklandı. Irak'ın Anbar vilayetine bağlı Halidiye'de öldürüldüğü biliniyor.

5-HACI BEKİR

Gerçek adı Samir Muhammed. Kod adı ise Hacı Bekir. O da diğer IŞİD liderleri gibi Saddam döneminde Irak Ordusunda asker olarak görev yapıyordu. Aynı şekilde diğer IŞİD liderleri gibi o da Irak işgali sonrası tutuklandı. Irak'taki Kamp Bucca'da tutuklu kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra El Kaide'ye katıldı. Suriye'deki IŞİD oluşumunun en önemli ismi olduğu kabul ediliyor. Öldüğüne dair ciddi bilgiler var.

6-EBU FATIMA EL CAHEYŞİ

Gerçek adı Niyma Nayef el Caburi. Irak'ın güneyindeki IŞİD oluşumunda yer aldı. Sonra Kerkük'e geçti.

6 KİŞİDEN OLUŞAN LİDER KADROSU

El Kaide bağlantılı olarak kurulan daha sonra başlı başına bir örgüt haline gelen ve şu an hem Irak hem de Suriye'de ciddi bir güç unsuru oluşturan Irak-Şam İslam Devleti'nin 6 kişiden oluşan lider kadrosu Irak güvenlik güçleri tarafından deşifre edildi. Örgütün lider kadrosunu, fotoğraflarıyla birlikte yayınlayan Irak İçişleri Bakanlığı, örgüt liderlerinin ortak özelliklerinin Saddam Hüseyin döneminde Irak Ordusunda görev yapmaları olduğunu vurguladı. Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Adnan el Asadi, El Arabiya Televizyonuna verdiği röportajda, IŞİD'ın hem Irak hem de Suriye'deki örgütlenmelerini anlattı.

Örgütün 2013 Haziran ayında Irak'ta Ebu Garip ve Taci Cezaevlerine baskın yapıp, yüzlerce El Kaide tutuklusunu kaçırdığı ve hapisten kaçırılan bu örgüt üyelerinin IŞİD'a katıldıkları belirtildi.

IŞİD İLE İLGİLİ ESED VE İRAN İDDİASI

El Arabiya Televizyonu, Irak İçişleri Bakanlığından aldığı bilgilere dayandırdığı raporda IŞİD'ın Suriye'de Beşar Esed rejimiyle ortak hareket ettiğini, bu konuda çok ciddi bilgi ve belgeler bulunduğunu iddia etti.

Bu iddialar arasında şu an Suriye'deki El Kaide unsurlarının komutanlıklarını yapan çok sayıda kişinin daha önce Suriye Ordusunda veya Suriye istihbaratında görevli subaylar olduğu da yer alıyor.

El Kaide unsurlarının Suriye'ye giriş çıkışlarında ise Irak ve İran güzergahını kullandıkları, ele geçirilen örgüt militanlarına ait pasaportlarda İran gümrüğünün mühürlerinin bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca Amerikan Hazine Bakanlığının yayınladığı son raporda da Esed rejiminin müttefiği olan İran'ın El Kaidemilitanlarını Suriye'ye soktuğu yönünde bilgiler yer alıyor.

Kaynak: Haber7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.