İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde ABD'li asker Gazze için kendini yaktı
New York/Ankara
ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevde olan 25 yaşındaki Aaron Bushnell'un protestosu ve kendini ateşe verdiği anda çekilen görüntüler sosyal medyaya yayıldı.
Görüntüde, kamuflaj giyen Bushnell, kendisini ABD Hava Kuvvetlerinde aktif olarak çalışan asker olarak tanımlıyor ve "Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim." ifadesini kullanıyor.
İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nin önüne yürüyen Bushnell, "Şimdi oldukça şiddetli bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin işgalcilerinin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil." şeklinde konuşuyor.
Nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırdı
Büyükelçiliğin önüne gelen Bushnell, başından aşağı benzin döküyor ve kendini ateşe verdikten sonra, üst üste nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırıyor.
Büyükelçilik polisinin "Size yardımcı olabilir miyim?" dedikten sonra "Yere yat" şeklindeki sözleri duyulan görüntülerde, diğer polisin, "Silaha değil yangın söndürücüye ihtiyaç var." ifadesi yer alıyor.
Hayatını kaybettiği açıklandı
Metropolitan Polis Departmanından yapılan açıklamada, Bushnell'in, kendisini yakmasının ardından yaşamını yitirdiği kaydedildi.
ABD Hava Kuvvetleri, Bushnell'in aktif görevde olduğunu teyit etti
CNN'in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Rose Riley, Bushnell'e ilişkin açıklama yaptı.
Riley, "Bugünkü olayda yer alan kişinin, aktif görevdeki bir havacı olduğunu doğrulayabilirim." dedi.
İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nden bir sözcü de elçilikteki hiçbir çalışanın yara almadığını ve güvende olduğunu belirtti.
Metropolitan Polis Departmanı, Gizli Servis ve ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) ile soruşturma yürüttüklerini bildirdi.
Sosyal medyada gündem oldu
Bushnell'in görüntüleri sosyal medyada yayılırken çeşitli platformlarda birçok kişi konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sivil toplum kuruluşu Vatansever Vizyon (PVA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Milletlerdeki (BM) Temsilcisi Mohamed Safa, Bushnell'in alevler içerisindeki ekran görüntüsünü paylaşarak, "Bu fotoğrafın dünyadaki tüm gazetelerin ilk sayfasında yer alması gerekiyor." yorumunu yaptı.
Ulusal İran-Amerikan Konseyinin Kıdemli Araştırma Üyesi Assal Rad, New York Times, Reuters, CNN ve Washington Post'un Bushnell'in kendisini ateşe vermesine dair yayımladıkları haberlerin manşetlerine dikkati çekti.
Yazar Rad, bu yayın kuruluşlarının manşetlerinde askerin kendisini yakma sebebine değinilmediğine işaret etti.
Russia Today'de çalışan gazeteci ve jeopolitik uzmanı Fiorella Isabel de Bushnell'in görüntülerini paylaşarak, videodaki polisin yanmakta olan Bushnell'e ateş etmek için hazırda beklemesine dikkati çekti.
Al Jazeera muhabiri Rami Ayari, "Fotoğrafına baktığımda, Filistin'deki soykırıma karşı durmak için yaşadığı acıyı düşünürken ağlıyorum." ifadelerinin ardından, Bushnell'in "fedakarlığının boşa gitmemesi ve tüm dünyada duyulması" için çağrı yaptı.
İngiliz müzisyen Lowkey de "Muhtemelen The Wall Street ya da New York Times, çok yakında Bushnell'i karalayan makale yazması için İsrailli eski bir istihbarat ajanını tutacak." iddiasında bulundu.
Avustralyalı yazar Caitlin Johnstone, konuya ilişkin yazısında, Bushnell'in protestosunda haklı olduğunu savunarak, "Gazze'deki insanlar canlı canlı yanıyor, yıkılan binaların altında boğularak can veriyor, anestezi olmadan tıbbi işlem görüyor, aç kalıyor, sevdikleri gözlerinin önünde ölüyor." ifadesini kullandı.
Johnstone, bunun ABD'deki ilk kendini yakma olmadığını, isimsiz bir protestocunun aralık ayında Atlanta eyaletindeki İsrail Konsolosluğu önünde kendisini Filistin bayrağıyla ateşe verdiğini hatırlattı.
Caitlin Johnstone, herhangi birinin böyle bir protestoya kalkışmasının bile Gazze'deki durumun ne kadar ciddi bir işareti olduğuna dikkati çekti.
Bahreynli insan hakları aktivisti Nabeel Rajab, Bushnell'in, Gazze'deki soykırımı destekleyen ABD hükümetine karşı tepkisini gösterdiğini açıkladı.
ABD basını, Gazze için kendisini yakan askerin mesajını başlıklarında görmedi
ABD askerinin eylemi ve kendisini ateşe verdiği görüntüler, sosyal medyada "Gazze için protesto" başlığıyla yayılmasına rağmen önde gelen ABD'li medya kuruluşları, olayı yansıtırken başlıklarında Bushnell'in Gazze, Filistin ve soykırımla ilgili mesajlarını kullanmaktan kaçındı.
New York Times, Washington Post, CNN, Fox, Forbes, Associated Press ve Huffington Post, Bushnell'in soykırım ifadesini ve Filistin'e özgürlük çağrısını başlıklarına taşımadı.
İngiliz Reuters haber ajansı, The Mirror, Telegraph, The Guardian ve BBC de Bushnell'in eylemini, "ABD'li havacı kendisini İsrail Büyükelçiliği önünde ateşe verdi" ifadeleriyle başlığa taşımakla yetindi.
Bir diğer İngiliz yayın kuruluşu The Independent ise eylemin "soykırım protestosu" olarak yapıldığını okuyucularıyla başlıktan paylaştı.
Fransız basınının önde gelen medya kuruluşlarından Le Figaro, France 24, Le Parisien, FranceTvInfo, Bushnell'in eylemini "İsrail-Hamas/Gazze savaşı" başlığı altında yayımladı. Bushnell'in Filistin'e özgürlük ve soykırım ifadeleri ise haberlerin içinde yer aldı.
Avustralya'da yayın yapan 9news haber sitesi de başlıklarında seçici davranarak askerin "soykırım"a ilişkin ifadelerini kullanmadı.
Asya basınında farklı kullanımlar
Hindistan merkezli Times of India ve Hindustan Times sitelerinin kendisini ateşe veren ABD askerine ilişkin haberlerinde "Özgür Filistin" ifadesi başlığa taşındı.
Haberlerde askerin kimliğine ve sosyal medya faaliyetlerine ilişkin detaylar paylaşılırken yetkililerden gelen açıklamalara da yer verildi.
Katar merkezli Al Jazeera kanalı da Bushnell'in eylemini okuyucularıyla "ABD'li havacı soykırımı protesto için kendisini İsrail Büyükelçiliği önünde ateşe verdi" başlığıyla paylaştı.
Pakistan'da yayın yapan The News International sitesi, Bushnell'in kendisini "Filistin'de soykırımı protesto" etmek için ateşe verdiği ifadelerini başlığa taşıdı.
Çin merkezli South China Morning Post (SCMP), konuyu haberleştirirken "soykırım" ve "Filistin'e özgürlük" ifadelerini başlığa taşımasa da ara başlıkta Bushnell'in "soykırıma ortak olmayacağına" ilişkin sözlerine yer verdi.
Bushnell'in profili merak ediliyor
ABD Hava Kuvvetleri'nin aktif personeli olduğunu duyurduğu Bushnell'e ait olduğu değerlendirilen sosyal medya hesaplarından biri LinkedIn.
Kariyer hesabı LinkedIn'de Aaron Bushnell ismiyle yer alan profilde, bu kişinin, Utah eyaletinde Western Governor's Üniversitesinde Yazılım Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi yaptığı belirtiliyor.
Bushnell'in, Southern New Hampshire Üniversitesinde Yazılım Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi aldığı görülüyor.
Hesaba göre, Bushnell, Maryland Global Campus Üniversitesinde Bilgisayar Bilimi bölümünde okudu, ayrıca Python, Perl bilgisayar dilleri, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) işletim sistemi ve Ansible yazılım platformuna hakim bir yazılım mühendisi.
Eylül 2020'de CompTIA Security+ siber güvenlik sertifikası alan Bushnell'in becerileri arasında web geliştirme, ağ yönetimi, bilişim yönetimi, windows sistem yönetimi, ağ güvenliği, siber güvenlik ve bilişim işlemleri yer alıyor.
LinkedIn hesabında, 25 yaşındaki Bushnell'in, yaptığı işlerde ekip çalışmasında başarılı olduğu ve bu nedenle yöneticilerinden övgü aldığı yazıyor.
LinkedIn profiline göre, ABD Hava Kuvvetlerinde yedi ay boyunca temel ve teknik eğitim alan Bushnell, eğitimini birinci olarak tamamlamasının ardından iki yıl boyunca Bilişim Teknolojileri Altyapısı İzleme ve Gözetim görevinde yer aldı.
Bushnell'in halihazırda ABD Hava Kuvvetlerinde, DevOps Mühendisi olarak çalıştığı ifade ediliyor.
Aaron Bushnell'in 2015-2017'de Hristiyanlık içerikli kitaplar ve müzikler üreten Paraclete Press adlı bir şirkette Bilişim ve Ağ Geliştirme Uzmanı olarak çalıştığı da belirtiliyor.
"Ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım?"
Bushnell'in bir Twitch kanalına yönlendirdiği paylaşımda da "Birçoğumuz 'Kölelik döneminde yaşıyor olsaydım ne yapardım? Ya da Güney'deki Jim Crow döneminde yaşıyor olsaydım, apartheid altında olsaydım ya da ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım?' diye sormayı severiz. Şu anda bunu yapıyorsunuz." ifadeleri kullanılıyor.
Bushnell'e ait olduğu sanılan Facebook hesabında paylaşılan bir fotoğrafta 2018'de görev sırasında öldürülen polis Sean Gannon ile K-9 köpeği Nero'nun anıldığı bir tişörtü tutan grup üyelerinin arasında kendisi de görülüyor.
Facebook hesabına göre, Bushnell, Kent State Üniversitesi içinde kurulan "Students for Justice in Palestine (Filistin'de Adalet için Öğrenciler)" topluluğunun sayfasını takip ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.