İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı bombardımanı geride büyük bir yıkım bıraktı
Gazze
- Filistin Başbakanı: İsrail'e verilen destek, daha fazla kan dökmek için yeşil ışık anlamına geliyor
- Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıt sıkıntısı nedeniyle hizmet veremeyebilir
- Mısır'ın Refah Sınır Kapısı, Gazze'deki ağır yaralıların tahliyesi için açıldı
- İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 3 bin 648'i çocuk 8 bin 796 kişi öldü
Daha çok asbest ve sacdan yapılan evlerin bulunduğu bölgede yaşayan Ahmed Ukkaşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail, sivillerin yaşadığı 45 evi yerle bir etti." dedi.
Ukkaşe, "Birçok şehidi enkazdan ellerimizle, kısıtlı imkanlarla çıkardık. Teçhizatımız yok, elektriğimiz yok ve kimse bize yardım etmiyor." diye konuştu.
"Bazı cenazeleri evlerin çatılarında parçalara ayrılmış halde bulduk"
İsrail’in vurduğu bölgede enkaz altında 100'den fazla kişinin olduğunu söyleyen Ukkaşe, "Bazı cenazeleri evlerin çatılarında parçalara ayrılmış halde bulduk." ifadelerini kullandı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırı düzenlediğini duyurmuştu.
İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasından yazılı açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Cibaliya katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı 1000." ifadelerini kullandı.
Kudra, gece 03.47'de yaptığı açıklamasında daha fazla ayrıntı vermedi.
BM, Batı Şeria'da "ciddi şekilde" artan yerleşimci saldırılarına karşı uyardı
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 820 Filistinlinin yerinden edildiği, İsrailli yerleşimcilerin saldırılarının günde ortalama 3'ten 7'ye çıktığı bildirildi.
Açıklamada, bu dönemde Filistinlilere yönelik 171 yerleşimci saldırısı kaydedildiği bilgisi verildi.
Yerleşimcilerin can ve mal kaybına yol açan saldırıların yanı sıra Filistinlilerin hareket serbestisini de engellediği belirtilen açıklamada, kısıtlamalar nedeniyle insani yardım hizmetinin de durdurulduğu aktarıldı.
Açıklamada, yerleşimcilerin ateşli silahlar da kullanarak, Filistinlileri tehdit etmeyi sürdürdüğü vurgulandı.
BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısına tepki gösterdi
Griffiths, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaptığı iki günlük incelemelerin ardından yazılı açıklamada bulundu.
Bölgedeki acil insani duruma işaret eden Griffiths, "Gazze'de Cibaliya Mülteci Kampı'na yapılan son saldırıların ardından çok sayıda sivilin öldüğü bildirildi. Bu, savaşın giderek daha korkunç insani sonuçlar doğuracak şekilde daha da ürkütücü bir aşamaya girdiği, Gazze halkının başına gelen son vahşettir." ifadesini kullandı.
Griffiths, İsrail tarafında hayatını kaybeden 1400'den fazla kişinin 200'den fazla rehinenin yakınlarının "acı içinde yaşamaya devam ettiğini, Gazze'de ise "kadın ve çocuklar dahil" sivillerin "bombalanarak öldürüldüğünü" vurguladı.
7 Ekim ve sonrasının, milyonlarca insanın hayatında "silinmez izler" bıraktığını belirten Griffiths, "Gazze'de kadınlar, çocuklar ve erkekler aç bırakılıyor, travma yaşıyor ve bombalanarak öldürülüyor. (Gazze halkı) İnsanlığa olan tüm inançlarını ve geleceğe dair tüm umutlarını kaybetmişlerdir. Umutsuzlukları gözle görülür düzeyde." ifadesini kullandı.
"Bu böyle devam edemez"
Griffiths, İsrail'in saldırıları sonucu Batı Şeria'da da "ölü sayısının arttığını" vurgulayarak "Bu arada dünya harekete geçemiyor veya harekete geçmek istemiyor gibi görünüyor. Bu böyle devam edemez. Adım değişikliğine ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.
"Savaş kurallarına saygıyı sağlamak, çatışmayı hafifletmek ve yayılmayı önlemek için nüfuz sahibi olanların bu nüfuzu kullanmalarına ihtiyacımız var." ifadesini kullanan Griifiths, harekete geçilmemesi halinde bunun bölgenin çok ötesinde sonuçları olacağını söylerken "Çünkü bu küresel bir kriz." diye ekledi.
Rehinelerin "derhal ve koşulsuz" serbest bırakılması gereğini vurgulayan Grifftihs, "Hayatta kalmak için gerekli olan maddeleri güvenli, anında ve geniş ölçekte sağlayabilmemiz gerekiyor. Zorlu müzakerelerin ardından şu ana kadar Gazze'ye geçen 200'den fazla kamyon bir miktar rahatlama sağlıyor ancak yeterli değil." açıklamasında bulundu.
UNRWA: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 70 çalışanımızı kaybettik
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.
Ziyaret için geldiği Gazze'de AA muhabirine açıklama yapan Lazzarini, bugün ilk kez Gazze'ye geldiğini söyledi.
Gazze'de son zamanlarda bombalanan ve bir kişinin öldüğü, 80 kişinin de yaralandığı çok kalabalık bir okul olan barınma merkezini ziyaret etmek istediğini dile getiren Lazzarini, "Gazze'deki insanları ve özellikle de çocukları görünce şoke oldum, yiyecek ve su istiyorlar. Gerilimin tırmanmasının ardından ziyaret ettiğim yerlerde Gazze'dekine benzer bir durumla hiç karşılaşmadım." diye konuştu.
Ziyaretinin amacının, ajansın çalışma ekibiyle tanışmak ve tüm ön saflarda çalışanlara saygısını ifade etmek olduğunu vurgulayan Lazzarini, "UNRWA personeli, özellikle 70 çalışanımızın ölümünün ardından Gazze'de ağır bir bedel ödüyor.” dedi.
UNRWA'nın Gazze'deki çalışmalarına devam edip etmeyeceğine dair soruya ise Lazzarini, “Tabii ki mesajım, UNRWA'nın Gazze'deki Filistinli mültecilerin yanında kalması.” cevabını verdi.
Gazze'deki gıda, su ve yakıt kıtlığı gerçeğine de değinen Lazzarini, "Gazze'de yakıtın her şey olduğunu biliyoruz, çünkü yakıt olmadan jeneratörleri, fırınları, hastaneleri çalıştıramayız ve su pompalayamayız." ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.