İsrail'e vadedilmiş tokat

İsrail'e vadedilmiş tokat
Filistin topraklarında at koşturan İsrail'e dünya sonunda 'dur' dedi. İngiltere ve Fransa, İsrail elçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırıp yasadışı...



Filistin topraklarında at koşturan İsrail'e dünya sonunda 'dur' dedi. İngiltere ve Fransa, İsrail elçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırıp yasadışı yerleşim planıyla ilgili izahat istedi. Aynı gün Almanya, Rusya ve Çin de Tel Aviv'i kınadı. Londra'nın elçisini çekmesi an meselesi.

Gazze saldırısında Hamas karşısında yenilen, ardından Filistin'in Birleşmiş Milletler'de gözlemci devlet statüsü elde etmesiyle tarihinin en büyük hezimetini yaşayan İsrail giderek yalnızlaşıyor. Filistin yönetiminin BM zaferinden hemen sonra Batı Şeria'da 3 bin konutluk yeni Yahudi yerleşim planına onay vererek dünyaya meydan okumaya kalkan Tel Aviv yönetimi, hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. İlk önce İngiltere, İsrail'in Londra'daki büyükelçisi Daniel Taub'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak yasa dışı yerleşim planı hakkında açıklama istedi. İngiltere kısa bir süre önce bu faaliyetlerin durdurulması konusunda İsrail'i uyarmış, ancak Tel Aviv oralı olmamıştı. İngiltere'nin bununla kalmayıp İsrail'den elçisini çekeceği ve ikili ticaret anlaşmalarını feshedeceği belirtiliyor. İngiltere'nin ardından Fransa da İsrail'in Paris'teki Büyükelçisi Yossi Gal'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Yossi Gal'a, yeni yerleşim yerleri inşa edilme kararına ilişkin Paris'in tepkisi iletildi. Paris yönetimi ayrıca İsrail'e yönelik olası yaptırımların şekli ve biçimi konusunu incelemeye aldı. Sonraki 'Avrupa tepkisi' ise Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail'e yeni yerleşim planlarından vazgeçme ve güveni sarsmama çağrısında bulundu.

KREMLiN'DEN SERT TEPKi

İsrail'e tepkinin 'Asya ayağı' ise Rusya ve Çin oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'İsrail'in Doğu Kudüs'ü de kapsayan işgal edilmiş Filistin topraklarında 3 bin yeni konut inşa edeceğini açıklaması, yasa dışıdır' ifadeleri kullanıldı. Pekin yönetimi ise, İsrail'in Filistin topraklarında yerleşim birimleri inşa etmesine karşı olduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tel-Aviv yönetimine, 'İsrail ile Filistin arasında karşılıklı güven ve barışın sağlanması için gerekli şartları yerine getirilmesi' çağrısında bulundu.

Kumar oynadı ve kaybetti

İsrail'de 22 Ocak'ta yapılacak seçimler öncesi son kozunu oynayarak Gazze'ye saldıran Başbakan Binyamin Netanyahu, ektiklerini bir bir biçiyor. 8 gün süren Gazze işgalinin ardından uluslarası kamuoyundan büyük tepki gören İsrail, son olarak Filistin'e BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü verilmesi ile ne yapacağını şaşırmış durumda. 3 bin yeni yerleşim planı da dünyanın tepkisini çeken Netanyahu darbe üstüne darbe yiyor. Eski Beyaz Saray'ın Genel Sekreteri olan Yahudi asıllı ABD'li siyasetçi Rahm Emmanuel, Washington'da düzenlenen bir forumda Netanyahu'yu topa tuttu. Şu an Chicago Belediye Başkanı olan Emmanuel, 'Netanyahu yanlış adayı (Cumhuriyetçi Mitt Romney) tercih etti ve kaybetti. Beyaz Saray, Netanyahu'nun Başkan Barack Obama'ya olan yaklaşımının bu kez daha farklı olacağını umuyor' dedi.

Hamas ile konuşma vakti

Son Gazze saldırılarıyla birlikte Hamas ve El Fetih arasında yeniden diyalog umudu doğarken, ateşkes kararıyla diplomatik başarı elde ettiği belirtilen Hamas'a yönelik bakış açısında da değişim gözleniyor. Haaretz gazetesinin haberinde, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin Yönetimi'ne dönüşmesi gibi Hamas'ın da artık bir 'terörist organizasyon' olarak değil bir hükümet olarak görülmesi gerektiği ifade edildi. Bir başka analizde ise, BM'deki karar ve İsrail'in yeni yerleşim planı sonrası dünyanın gözünün Gazze'ye çevrildiği belirtilirken, İsrail'in evleri yerle bir ederken barışa dair umudu da yerle bir ettiğine dikkat çekildi. Öte yandan Gazze'deki Filistin hükümeti, 2007'de Gazze'den ayrılan Fetih hareketi yöneticilerinden 17'sinin tekrar Gazze'ye dönmesine izin verdiğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.