İsrail'den Türkiye'ye için çirkin çağrı

İsrail'den Türkiye'ye için çirkin çağrı
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Mavi Marmara iddianamesinde İsrail askerleri için ömür boyu hapis talep edilmesine sert tepki gösterdi. İsrail...



İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Mavi Marmara iddianamesinde İsrail askerleri için ömür boyu hapis talep edilmesine sert tepki gösterdi.

 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Meir Rosen, hükümeti dünya devletlerinden yardım ve Türkiye'ye yönelik turizm boykotu başlatılmasını istedi.

Sert görüşleriyle bilinen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, da Türkiye'yi, İsrail subaylarını terörize etmek ve Erdoğan'ı provokasyon yapmakla suçladı.

Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin dibe vurmasında büyük payı olan ?alçak koltuk krizi?nin mimarı, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara katliamını gerçekleştiren İsrail askerleri için ömür boyu hapis talep eden savcılık iddianamesini kabul etmesine ateş püskürdü.

Sert görüşleriyle bilinen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, da Türkiye'yi, İsrail subaylarını terörize etmek ve Erdoğan'ı provokasyon yapmakla suçladı.

SABIR GÖSTERECEKLER!
Haaretz gazetesinin haberine göre, resmi ziyaret için İsrail'de bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüşen Lieberman, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını değerlendirirken, ?Türkiye'nin İsrail'e karşı son birkaç yıl kullandığı çirkin üsluba rağmen, Kudüs Türk provokasyonlarına karşı elinden gelen sabrı gösterecektir? dedi.

Lieberman, ?Bu sabrımıza rağmen, subay ve askerlerimizin Türkiye tarafından terörize edilmesine izin vermeyeceğiz, çünkü onlar tamamen meşru ve uluslararası kanunlara uygun olarak hareket etti? diye konuştu.

"ERDOĞAN'IN ORTADOĞU'DAKİ PROVOKASYONLARI"
İsrail Dışişleri Bakanı, Alman Cumhurbaşkanı'na dönerek, ?Avrupa ülkelerinin, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin genelkurmay başkanına ve diğer üst düzey subaylarına karşı ortaya attığı temelsiz suçlamalardan ibaret Türk provokasyonlarıyla işbirliği yapmayacağını umuyoruz? diyerek şunları söyledi: ?Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi yerine oturtacağını, bu NATO üyesinin rayından çıkan vahşi davranışlarını ve kabul edilebilir bütün uluslararası kanunlara karşı davranmasını engelleyeceğini ümit ediyoruz. İsrail sorumlu davranmaya devam edecek ve Erdoğan'ın Ortadoğu'da barış ve istikrarı hiçe sayan karşı provokasyonlarının içine çekilmeyecektir.?

TÜRKİYE'YE TURİZM BOYKOTU UYGULANSIN
Rosen, İsrail 7. Kanalı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Türkiye'nin 4 İsrailli subay hakkında tutuklama kararı çıkartabileceğine dikkati çekerek, Binyamin Netanyahu hükümetini, bu karara karşı dünya devletlerinden yardım istemeye ve İsrailli vatandaşların Türkiye'ye yönelik turizm boykotu uygulaması gibi Ankara yönetimine karşı etkin kararlar almaya çağırdı.

Türkiye'de tutuklama kararı çıkartılması halinde Interpol üyesi tüm devletlerin İsrailli subaylar hakkında tutuklama işlemi yapabileceği uyarısında bulunan Rosen, ''Eğer İsrail Türk hükümetinin aldığı kararı ciddiye almazsa, bunun bedelini çok ağır ödeyecektir. Hakkında tutuklama kararı alınacağı düşünülen subaylar 'Eğer tutuklama kararından dolayı yurt dışına seyahat edemeyeceksek ne diye orduda görev yapalım' diyor'' şeklinde konuştu.

Geçen yıl Eylül ayında yayımlanan BM ''Mavi Marmara'' raporunun, İsrail'e yönelik bazı hafif eleştiriler içerdiği ve Gazze ablukasını hukuki gördüğünü belirten Rosen, bu raporun gündeme getirilmesini istedi.

NE CEZALAR İSTENİYOR?
İstanbul 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Savcı Mehmet Akif Ekinci tarafından hazırlanan Mavi Marmara katliamıyla ilgili 144 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamlayarak iddianameyi oybirliğiyle kabul etmişti. İlk duruşma tarihi ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Davanın sanıkları arasında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi gibi isimler de bulunuyor.

4 İsrailli komutan, 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmekten yargılanacak. İddianamede katledilen 9 kişi için 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Ayrıca aynı kişilerin 490 müşteki ve mağdur sebebiyle de eziyet, yağma ve mala zarara azmettirme suçundan, toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Meir Rosen, ''Mavi Marmara'' saldırısı davası kapsamında 4 İsrailli subay hakkında çıkartılabilecek tutuklama kararının hafife alınmaması uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.