İsrail'den ikinci Mavi Marmara raporu

İsrail'den ikinci Mavi Marmara raporu
İlk raporda İsrail askerlerini temize çıkaran raporun ikinci bölümü olası hukuki sonuçlara karşı önerileri kapsıyor. Rapor 'hukuki Demir Kubbe' olarak...


İlk raporda İsrail askerlerini temize çıkaran raporun ikinci bölümü olası hukuki sonuçlara karşı önerileri kapsıyor. Rapor 'hukuki Demir Kubbe' olarak tanımlandı.

Mavi Marmara saldırısını soruşturmak için İsrail'de kurulan Turkel Komisyonu ikinci raporunu tamamladı.

İlk raporunda, İsrail ordusu ve hükümetinin herhangi bir hatasının bulunmadığı belirten komisyonun ikinci raporunda, İsrail'in karşı karşıya kalabileceği hukuki yaptırımlara karşı önerilere yer verildi.

'İkinci rapor, eğer ihtiyaç duyulursa, gelecekteki soruşturmalar için bir standart olarak kullanılabilir' denilen rapor Turkel Komisyonu tarafından 'yasal Demir kubbe' olarak nitelendirildi.

Raporun en dikkat çekici bölümlerinde biri, 'saldırı kararının alınmasında sivillerini bulunmaması ve bunun uluslararası kanunlar karşısında sıkıntı doğurabileceği' tespiti oldu. Saldırı sonrasında hızlı bir soruşturma açılmamasının da İsrail yönetimine sorun yaratabileceği raporda vurgulandı.

400 sayfalık raporda yasaların, İsrail subaylarına sorumluluk yüklenebilecek durumları önlemek amacıyla yeniden gözden geçirilmesi tavsiyesinde de bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.