İsrail ile ticaret hacmi 3,5 milyar dolar...

İsrail ile ticaret hacmi 3,5 milyar dolar...
 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasıyla Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelirken, dış ticaretin akıbeti...


 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasıyla Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelirken, dış ticaretin akıbeti merak ediliyor. Mavi Marmara baskını sonrasında gerilen iki ülke ilişkilerine rağmen artan ihracat ve ithalat sebebiyle bu yılın ilk 7 ayındaki alışveriş 2 milyar 563 milyon dolara çıktı. Dış ticaret hacminin 1 milyar 382 milyon dolarını Türkiye'nin ihracatı oluştururken, İsrail'den 1 milyar 181 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Türkiye ile İsrail arasında artan siyasi tansiyonun iki ülke arasındaki ticari ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Uzun yıllar sonra 3 milyar dolar seviyesinde tutunan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin önümüzdeki dönemde siyasi gerginlik sebebiyle daralması öngörülüyor. İsrail, Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği ülkeler arasında yer alıyor. Geçen yıl bu ülkeye 2 milyar 83 milyon dolarlık ihracat yapılırken, ithalat 1 milyar 359 milyon dolarda kaldı. Dış ticaret fazlası ise 724 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün yaptığı açıklamaların ardından iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yıl sonu hedefin altında kalabileceği ifade ediliyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk yedi ayındaki dış ticaret 2,5 milyar doları buldu. İhracat 1,38 milyar dolar seviyesinde iken ithalat 1,18 milyar dolarda kaldı. Yıl sonu için dört milyar dolarlık ticaret potansiyeli tahminleri yapılıyordu.

Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret verilerine bakıldığında son on yıllık dönemde gözle görülen bir artış dikkat çekiyor. 2000'de toplamda 1 milyar 155 milyon dolar olan dış ticaret hacmi geçen yıl sonunda 3,5 milyar dolara kadar dayandı. Türkiye'nin İsrail'e olan ihracatına bakıldığında ilk sırada kara ulaşım araçları yer alıyor. Önceki yıl 154,4 milyon dolar olan bu kalemdeki ihracat, geçen yıl sonunda 360,2 milyon dolara kadar yükseldi. İhracatta ikinci sırada ise 356 milyon dolar ile demir ve çelik ürünleri yer alıyor. Diğer göze çarpan ürünler ise elektrikli makine ve cihazlar, metal dışı mineral mamuller ile tekstil ve hazır giyimden oluşuyor.

ARABA SATIP VİTAMİN ALIYORUZ

Türkiye'nin İsrail'e olan ihracatı önceki yıl küresel krizin etkisiyle bir miktar gerilese de 2010'da 2 milyar dolar seviyesini gördü. Rakamın bu yıl sonunda daha da artması bekleniyordu. Bu ülkeden ithal edilen başlıca ürün gruplarına bakıldığında ise hammadde ürünleri ile sağlık sektörü dikkat çekiyor. Geçen yıl yapılan toplam 1,36 milyar dolarlık ithalatın 367 milyon doları taşkömürü katranı ve ham petrol ürünlerinden oluşuyor. Türkiye önceki yıl bu ülkeden 'vitaminler, hormonlar, alkoloidler, antibiyotikler, ilaçlar, tıbbi eşya' ürün grubunda 39,6 milyon dolarlık alım gerçekleştirirken 2010 yılında bu rakam yüzde 18'lik artışla 47 milyon dolara yükseldi. Yine Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) verilerine göre, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, İsrail'de üstlenilen 5 projenin değeri 157,5 milyon dolar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.