Isparta Kabe'nin gül suyuna talip oldu
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta, hac döneminde Kabe'nin yıkanmasında kullanılması amacıyla 2 ton gül suyunu ücretsiz olarak kutsal topraklara göndermek istiyor.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta, hac döneminde Kabe'nin yıkanmasında kullanılması amacıyla 2 ton gül suyunu ücretsiz olarak kutsal topraklara göndermek istiyor.
Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, yaptığı açıklamada, GÜLBİRLİK'in gül ürünleri üretim ve ihracat kapasitesi dolayısıyla her zaman öncü bir kuruluş olduğunu söyledi.
GÜLBİRLİK'in geçen yıl aldığı 1 milyon 67 bin kilogram gül çiçeğinden 171 kilogram gül yağı, 866 kilogram da gül konkreti yapıldığını anlatan Çelik, başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesine ihraç ettiklerini dile getirdi. Çelik, geçen yıl ihracattan 4,1 milyon lira gelir sağlandığını bildirdi.
Isparta'dan kutsal topraklara ücretsiz gül suyu
GÜLBİRLİK olarak sosyal projelerle de ilgilendiklerini ifade eden Çelik, 1989 yılına kadar her yıl Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin yıkanması için 1 ton gül suyunu ücretsiz gönderdiklerini ancak 24 yıldır Suudi Arabistan'dan gül suyu talebi almadıklarını söyledi.
Kabe'nin yeniden Isparta'da üretilen gül suyu ile yıkanmasını istediklerini vurgulayan Çelik, "Hac döneminde Kabe'nin yıkanmasında kullanılması amacıyla 2 ton gül suyunu ücretsiz göndermek istiyoruz" dedi.
Çelik, kutsal topraklara gül suyu gönderilmesi konusunda Suudi Arabistan'ın yetkilileri ile görüştüklerini ancak bir netice alamadıklarını belirtti. Türkiye'nin bugün Ortadoğu ülkelerinde etkili olduğunu, bu ülkelerin Türkiye'ye güvendiklerini söyleyen Çelik, "Kabe, Müslümanlar açısından çok önemli bir mekan. Müslümanların kıblesi, Allah'ın evinden bahsediyoruz. Bunun manevi tadı ve hazzını almak çok önemli. Bu, sadece GÜLBİRLİK'in değil, tüm Türkiye'nin mutluluk, haz duyacağı bir konu" diye konuştu.
Suudi Arabistan'dan talep gelmesi halinde her yıl 2 ton gül suyu göndermeye hazır olduklarını bildiren Çelik, Kabe'nin yıkanması için çalışan işçilerin ücretlerini de ödeyebileceklerini ifade etti.
Bu durumun manevi bir sorumluluk olduğuna işaret eden Çelik, "Bunu, manevi bir sorumluluk, Allah'ın evine hizmet, hatta bir ibadet olarak görüyoruz. Bu milletin üzerinde böyle bir sorumluluk bulunduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu, Osmanlı'dan kalan bir mirastır. Bunun hiç kesintisiz devam etmesi bizim isteğimizdir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.