İslam dünyasında ramazanda da kan durmadı

İslam dünyasında ramazanda da kan durmadı
İslam dünyasında, 20 günü geride kalan ramazan boyunca meydana gelen çatışmalarda ölenlerin sayısı bini, yaralıların sayısı 6 bini aştı. İslam...



İslam dünyasında, 20 günü geride kalan ramazan boyunca meydana gelen çatışmalarda ölenlerin sayısı bini, yaralıların sayısı 6 bini aştı.

 

İslam dünyasında, 20 günü geride kalan ramazan boyunca meydana gelen çatışmalarda ölenlerin sayısı bini, yaralıların sayısı 6 bini aştı.

Ramazana kan ve gözyaşı içinde giren İslam dünyasında, şiddet olayları aralıksız sürüyor. 20 günü geride kalan ayın ilk yarısında Mısır, Suriye ve Irak başta olmak üzere İslam coğrafyasında meydana gelen şiddet olaylarında bine yakın kişi hayatını kaybederken, 6 binden fazlası yaralandı.

Suriye'de 3 yıla yaklaşan iç savaşta 100 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, ramazanda da rejimle muhalifler arasındaki çatışmalar hız kesmedi. Mısır'da ise darbenin ardından ordunun demokrasi yanlısı göstericilere müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 200'ü aştı, 5 binin üzerinde yaralı var. Irak'ta ise ABD işgalinin ardında süren şiddet devam ediyor.

Mısır'da katliam

Mısır'da, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarının devrilmesinden sonra ilk kez yapılan seçimle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iktidara gelişinin ilk yılında ordu darbesiyle devrildi. Demokrasi yanlılarının barışçıl gösterilerle darbeye yönelik direnişine ise ordu ve polis, ramazan ayında silahla karşılık verdi.

Darbeden sonraki gösterilerde ordunun ve polisin barışçıl göstericilerin üzerine ateş açması sonucu ölenlerin sayısı 200'ü aşarken, 5 binden fazla yaralı bulunduğu belirtiliyor.

Suriye'de iç savaş derinleşiyor

Suriye'de rejim yanlıları ile muhalifler arasındaki çatışmalar mart 2011'den bu yana devam ediyor. Ortadoğu'daki mezhepsel tansiyonu da körükleyen çatışmalarda Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 100 binin üzerinde Suriyeli hayatını kaybetti. Aralarında Türkiye, Ürdün, Irak gibi komşu ülkelerin bulunduğu onlarca ülkeye bir milyondan fazla Suriyeli sığınırken ülke içinde milyonlarca insan yerlerinden edilmiş şekilde hayatlarını idame ettirmeye çalışırken, ülkede rejimle muhalifler arasındaki çatışmalar da hız kesmiyor.

Ramazan ayının ilk yarısında ülkede yaşanan çatışmalarda 441 kişi öldü, binden fazla kişi ise yaralandı.

Irak'ta işgal bitti, savaş bitmedi

ABD tarafından 2003'te işgal edilen Irak, yıllarca savaşın getirdiği her türlü olumsuzluğu yaşamasının ardından şimdi de patlamalar, intihar saldırıları ile baş etmeye çalışıyor. Ülkede ABD işgalinin hemen ardından başlayan mezhep çatışması güçlükle yatıştırılmışken, son aylarda Sünni ve Şii gruplar arasında çok sayıda Irak'lının hayatını kaybettiği saldırılar düzenlendi. Sünnilerin yaşadığı bölgelerde hükümet karşıtı protesto gösterileri sürerken, özellikle Şii nüfusun bulunduğu bölgelerde sivillere yönelik sık sık bombalı eylemler düzenleniyor. Ramazanın ilk yarısında Irak, en kanlı dönemlerinden birini yaşadı. Saldırılarda 197 kişi öldü, 500'ü aşkın kişi yaralandı. Saldırılar Türkmen nüfusunu da hedef aldı.

Somali'de Türk Büyükelçiliğine saldırı

Başkent Mogadişu'daki kontrolünü 2011'da yitiren Eşşabab örgütü militanları, ülkenin güneyindeki kırsal alanın geniş kesiminde varlıklarını hala sürdürüyor. Örgüt, ramazan boyunca Somali hükümeti ve Afrika Barış Gücü AMISOM'a bağlı güçlere karşı saldırılarını arttıracağını duyurmasının ardından birçok eylem düzenledi. Mogadişu'da çoğunluğu Afrika Barış Gücü görevlisi 14 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Öte yandan, önceki gün, Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önünde düzenlenen terör saldırısında, 3 saldırgan ölürken, 1 polis şehit öldu, 4 polis yaralandı. Saldırıyı Şebab örgütünün üstlendiği bildirildi.

Pakistan ve Afganistan'da Taliban sorunu

Pakistan'da ise Taliban ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar ve özellikle Şii mezhebine mensup Müslümanlara yönelik bombalı saldırılar sürüyor. Ramazanın başından bu yana en kanlı dönemlerinden birini yaşayan ülkede meydana gelen şiddet olaylarında 113 kişi yaşamını yitirdi. Ülkeden neredeyse her gün bir patlama haberi geliyor.

ABD'deki 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Amerikan ordusunun ve ardından NATO birliklerinin hakimiyet kurduğu Afganistan'da yabancı birlikler geri çekilmeye hazırlansa da sular bir türlü durulmuyor. Geçtiğimiz günlerde Herat kentinde düzenlenen bombalı saldırıda aynı aileden 17 kişi hayatını kayberken, Vardak kentinde de 23 Temmuz'da eşek sırtında bir intihar saldırganının eyleminde 3 NATO askeri ve bir Afgan tercüman hayatını kaybetti.

Kuzey Kafkaslar'da gerginlik

İslam dünyasındaki çatışmalar ve şiddet Ortadoğu'yla sınırlı kalmadı. Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Dağıstan, İnguşetya ve Kabardey-Balkar'da ramazan başından bu yana meydana gelen çatışmalarda 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bölgede bağımsız ve birleşik İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya Emirliği" ile Rus güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar aralıksız sürerken, bölgeden gelen haberlerde, yerel güçlerin Müslüman halk üzerinde baskı politikasını giderek yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

Libya'da milisler kontrol altına alınamıyor

Ülke genelinde güvenliği sağlamaya çalışan Libya hükümeti, devrim sürecinde aktif rol alan ancak silahlarını bırakmayan milis gruplarını kontrol altında almakta zorlanıyor. Ordu ve yargı mensupları ile siyasi aktivistleri hedef alan suikastlerde son haftalarda artış gözlenirken, ramazanın başından bu yana saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.