İslam dünyasında köklü değişimlere şahit oluyoruz?

İslam dünyasında köklü değişimlere şahit oluyoruz?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi. Mısır ve Tunus'taki olaylara ilişkin değerlendirmelerde...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi. Mısır ve Tunus'taki olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, "Bölgemizde özellikle Ortadoğu'da, İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimlere şahit oluyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi.

Resmi karşılama töreni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yer darlığı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlendi.

Gül ile Ahmedinejad'ın baş başa görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşme, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin katılımıyla yaklaşık 50 dakika daha devam etti.

OLUP BİTENLER SÜRPRİZ DEĞİL

Ortak basın toplantısında bir gazetecinin "Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Gül şöyle konuştu: "Bölgemizde özellikle Ortadoğu'da, İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimlere şahit oluyoruz. Bunları da değerlendirdik. Benim görüşüm şudur ki bütün bu olup bitenlerin aslında hiçbir şekilde sürpriz olmaması gerekir. Bugünkü iletişim çağında, bugün herkesin birbirinden haberi olduğu bir dönemde halkların talepleri, istekleri çok gerçekçidir."

HALK ÖNDERLİK YAPIYOR

"Ben 2003 yılında Tahran'da, burada bir İslam Konferansı toplantısında konuşma yapmıştım ve şu değerlendirmede bulunmuştum, hiçbir ayrım yapmadan bütün ülkeler, hep beraber, hepimiz evlerimizin içini düzene koymamız gerekir. Halkların arzularını dikkate almak gerekir, bu doğrultuda da gerek siyasi gerek ekonomik köklü reformlar yapmak gerekir. Dolayısıyla bazen yönetimlerin, liderlerin yapamadığını halk zorluyor. Aslında bölgede gördüğümüz şeyler budur. Liderlerin önderlik yapamadığına, halk önderlik yapıyor. Bütün bu gördüğümüz olup bitenlerden arzumuz şu ki her ülkenin güçlü, halklarının onurlu ve daha mutlu bir şekilde çıkması ve bu süreçlerin kısa sürmesi."

Türkiye'nin başarılarını başarımız gibi görüyoruz

Ahmedinejad, ortak basın toplantısında Türkiye-İran ilişkilerini 'derin, kalıcı ve kardeşçe' olarak niteledi. Türkiye ve İran'ın uluslararası alanda da işbirliği yaptığını anlatan Ahmedinejad, "Biz, Türkiye'nin uluslararası alandaki tüm haklarını destekliyoruz. Türkiye'nin başarısını, kalkınmasını ve zaferini kendimizinki gibi görüyoruz. Türkiye'nin de İran'ın haklarını uluslararası arenada desteklediğinden eminiz" diye konuştu.

Ahmedinejad, İran'ın nükleer enerji elde etme hakkıyla ilgili olumlu yaklaşımlarından dolayı Gül ve Türkiye'ye özel teşekkürlerini sunduğunu belirtti. Türkiye'nin "5 artı 1" ülkeleriyle yapılan müzakerelere İstanbul'da ev sahipliği yaptığını hatırlatan "Bu tür toplantılara, müzakerelere ev sahipliği, Türkiye gibi büyük, bağımsız ve medeni bir ülkenin uluslararası arenada ve dengede önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İran'ın kaçakçıları öldürmesi şart değil

Gül, Ahmedinejad ile yaptığı görüşmede kaçakçı olduğu iddia edilen bazı Türklerin sınırda İran güvenlik güçlerince öldürülmesi konusunu da gündeme getirdi. Gül, bu kişilerin öldürülmeden engellenebileceğini belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'dan güvenlik makamlarını uyarmasını istedi. Gül, "Kanunsuz iş yapanları muhakkak ki takip etmek gerekir. Ama bu işin insani boyutu da var. Bu kişiler öldürmeden engellenebilir, güvenlik makamlarınızı uyarın" dedi. Ahmedinejad da Gül'ün sözlerine katıldığını belirterek, iki ülke sınır yetkililerinin görüşmeler yapmasını istedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.