İslâm dünyasına iki çağrı...

İslâm dünyasına iki çağrı...
 MÜSİAD'ın 14'ncü Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde konuşan Başbakan Erdoğan İslâm dünyasına iki önemli çağrıda bulundu.MÜSİAD'ın 14'ncü...

 

MÜSİAD'ın 14'ncü Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde konuşan Başbakan Erdoğan İslâm dünyasına iki önemli çağrıda bulundu.

MÜSİAD'ın 14'ncü Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde konuşan Başbakan Erdoğan, işadamları ve İslam seslenerek, "Önünüzde iki tercih bulunuyor. Ya değişimi izlemek ya da değişimi yönetmek. İzlemek isteyenler yine rüzgara göre hareket ederler. Değişime yönlendirenler, kendileri ve ülkeleri adına belirleyici konumda olacaklar"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 14'üncü  Uluslararası İş Forumu Kongresi dün başladı. 65 ülkeden hükümet yetkililerinin yanı sıra 3 binden fazla işadamının katıldığı kongrenin açılışına Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, küreselleşme olgusunun dünyadaki

 tüm alışkanlıkları değiştirdiği bir çağda yaşadıklarını, iş ilişkilerinin değiştiğine, iş yapma tarzlarının farklılaştığına, iş alanlarının çeşitlendiğine şahit olduklarını ifade etti.

İşadamları ve İslam dünyası yetkililerine seslenen Erdoğan, şu noktalara dikkat çekti:

*Ülkeler gibi, iş adamlarının da önünde iki tercih bulunuyor; ya değişimi izlemek ya da değişimi yönetmek... Değişimi izlemekle yetinenler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da esen rüzgara göre hareket etmek zorunda kalacaklardır. Değişime hükmedenler, değişimi yönlendirenler ise kendileri, toplumları, ülkeleri adına belirleyici konumda olacaklardır'' dedi.

Dünyada yoksulluk artıyor

*Küçük bir köye dönüşen dünyamızda, yoksulun daha da yoksullaştığı, zenginin daha da zenginleştiği bir sistemin sürdürülebilir olmadığı açıktır. Bir kesim, sınır tanımaksızın tüketirken, sınır tanımaksızın hırsla kazanırken, diğer bir kesimin, küreselleşmenin aracı olan televizyon ve internetten bunu sadece seyrediyor olması, vicdanları yaralamakta, adalet duygusunu zedelemektedir.

Ekonominin ufku açıldı

*12 Eylül'de halkımızın takdiriyle gerçekleşen Anayasa değişikliği, demokratikleşme noktasındaki önemiyle paralel olarak, ekonominin önünün ve ufkunun açılmasında da inanıyorum ki farklı bir dönemin başlangıcı olacaktır.

*İstanbul'u merkez alarak, uçakla 3 saatlik bir mesafeyle ulaşacağınız geniş coğrafya, dünya nüfusunun en yoğun, dünya pazarlarının en canlı coğrafyasını teşkil ediyor. ıstanbul, bizim de son dönemdeki yoğun gayretlerimiz neticesinde, uluslararası bir finans merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerliyor.

Biz sırtımızı dönemeyiz

* Sudan'ın çocukları, Bağdat'ın çocukları, Kabil'in çocukları, Gazze'nin çocukları elbette ki bizim çocuklarımızdır. Dünya bu sorunlara sırtını dönse bile biz sırtımızı dönemeyiz. Dünya sessiz, tepkisiz kalsa bile, biz sessiz, tepkisiz kalamayız. işte onun için, bölgesel ve küresel meselelere daha fazla eğilmek, barış adına daha fazla çaba harcamak, küreselleşmede söz sahibi, değişimde pay sahibi olmak zorundayız.

MÜSİAD'ın çalışmaları dünyaya açılacak

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2011 yılından itibaren yaptıkları çalışmaları MÜSİAD Multi-National adını verdikleri uluslararası yeni bir çatı altında tüm dünyaya açacaklarını söyledi. Vardan, İslam ülkelerinin, birbirlerine destek olmak ve ihtiyaç duyulan alanlarda yardımlaşabilmek için karşılıklı olarak pazarlarını birbirlerine açmak ve kendi zenginliklerini insanlarına kazandırmak yerine, küresel dünyada gelişmiş ülkelerin açık pazarı, lüks tüketim üssü ve en ağır silah pazarı haline geldiğini  savundu.

Irak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi de iki ülke arasında ticari ilişkilerin hızla arttığını kaydetti. Haşimi, ?Önümüzdeki 3 yıl içinde aramızdaki ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

İslam dayanışmasında petrolün suçu ne?

MÜSİAD'ın uluslararası iş forumlarının ( IBF) birkaçı hariç çoğunu izledim. Dün başlayan 14'üncü forumdaki konuşmalar, İslam ülkelerinin birlikte kalkınmak için yeni bir yol haritası belirleme gereğini iyice ortaya koydu. Bu yüzyılı kaybetmemek için bu şarttı.

"          Teknolojinin öneminin tartışıldığı forumda, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, IBF Başkanı Erol Yarar, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Başbakan Tayyip Erdoğan, konukları motive ettiler Erdoğan, kürsüye çıkarken, salondaki bir grup tekbir getirdi. 

"          BM Kalkınma Programı Güney - Kuzey Birliği Özel Danışmanı olan Pakistanlı S. Shahid Husain'le olası "İslam Birliği" konusunu konuştuk. "İslam ülkelerinde zenginlik adına her şey var ancak birbirleriyle paylaşmak ve ilerlemek için organize olamıyorlar" diyen Husain, "Petrol, bizleri ayırıyor mu?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Petrolün bir suçu yok. En büyük problem, disiplinsizlik. Türkiye, pekala lider ve örnek tavrıyla bunu çözebilir. Osmanlı'dan bu yana Ortadoğu'da sözünüz her zaman geçer."

"          TÜSİAD'a inat, Erdoğan MÜSİAD'ı referanduma gösterdiği ilgiden ve önceden açıkça "evet" vereceğini açıklamasından dolayı övdü ve "Her türlü engellemeye rağmen, Anadolu sermayesinin kendi kaynaklarıyla, kendi imkanlarıyla büyümesinde MÜSİAD her zaman öncü oldu" dedi.

"          Başkan Vardan, Erdoğan'a, "Türkiye'nin yükselen bir değer olması tesadüf değil. Biz bunu belgelemek istedik" diyerek kitap armağan etti. Başbakan, sahneden inmeden önce de kendisine verilen ve üzerinde Filistin bayrağı işlenmiş bir atkıyı boynuna taktı. Birlikte fotoğraf çektirmek isteyen kalabalık nedeniyle salondan güçlükle ayrıldı.  

"          Çağlayan'ın istatistik rakamları, İslam ülkelerinin acı tablosunu bir kez daha ortaya koydu: 57 ülke toplamında Ar- Ge oranı yüzde 0.4 ile yüzde 2 olan dünya Ar-Ge ortalamasının çok gerisinde.

"          Dubai heyetinin, bakanlarına yer bulunamadığı gerekçesiyle forumu terk etme kararı alması, zorlukla engellendi. MÜSİAD, organizasyon hatalarına yer vermemeli.

HABER: Perihan ÇAKIROĞLU / İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.