'IŞİD Türkiye üzerinden reklamını yapıyor'

'IŞİD Türkiye üzerinden reklamını yapıyor'
 SDE Başkanı Prof. Birol Akgün: IŞİD rehineleri bırakmıyor çünkü, Türkiye üzerinden reklamını yapıyorStratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı,...


 

SDE Başkanı Prof. Birol Akgün: IŞİD rehineleri bırakmıyor çünkü, Türkiye üzerinden reklamını yapıyor

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı, Orta Doğu Uzmanı, Siyaset Bilimci Prof. Birol Akgün, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütünün'in Musul'da 32 Türk TIR şoförünü ve Musul Türkiye Konsolosluğu'ndaki 3'ü çocuk 49 kişiyi kaçırmasının kendi reklamını yapmak olduğunu söyledi. Prof. Akgün, IŞİD'in Türkleri bırakmamasında da reklam çabasının etkili olduğunu ifade ederek, Sünnilerin desteğiyle IŞİD'in bugünkü noktasına geldiğini ve Irak Başbakanı Maliki'nin mezhepçi politikasının IŞİD'e Sünni desteğinin verilmesinde etkili olduğunu anlattı. Prof. Akgün, şöyle konuştu:

MALİKİ KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKTI

"Sünni kökenli Selefi bir örgüt IŞİD. Tamamen El Kaide kontrolünde değil. Irak içinde kendi çıkarlarına hizmet eden, güvenlik gibi ihtiyaçları karşılayan örgüte dönüşmüş durumda. IŞİD aslında sanıldığı kadar büyük bir örgüt değil. IŞİD, geri çekilebilir de aldığı yerlerden. Bugün aldığı yerlerdeki eyleminin sebebi Irak Başbakanı Maliki'nin başlattığı baskısı politikalar. Farkında değiliz ama Irak'ta her gün onlarca Sünni öldürülüyor. İş adamları kaçırılıyor, fidye alınıyor. Sorgusuz sualsiz hapishanede çürütülüyor.Saddam döneminde nasıl Şii'lere yapıldıysa, bugün de Maliki yönetimiyle birlikte aynı şeyler Sünnilere yapılıyor. 30 Nisan seçimlerinde ümidi kalmayan Sünniler, kendi güçlerini Irak'ta göstermek istiyorlar. Aslında Maliki kendi ayağına kurşun sıkmış oldu. Kürtlerin, özerk olmasını istemiyordu. Ama IŞİD'in son hamlesinden sonra Kürtler, Kerkük'te yönetimi ele aldılar. Maliki, Irak'ı diktatör gibi yönetirken çok baskı uyguladı. Sünniler de şu anda bu baskıdan kaçıyor. Irak'ta da hükümet yok. Geçen seçimlerde 9 ayda hükümet kurulmuştu; şimdi ne zaman kurulacağı belli değil. Sünnilerin Irak'ta dile getirilemeyen talepleri var. Onların yerine getirilmesinin yolunu da Sünni federe yapıda görüyorlar. "

ABD FEDERE BÖLGE İSTİYOR

ABD'nin Sünni özerk bölgesi raporu olduğunu söyleyen Prof. Akgün, "ABD Başkan Yardımcısı Jeo Biden'in hazırladığı rapor vardı. Bugüne uyan bir formül. Sünniler yoğun olduğu alanda aynı Kuzey Irak'taki gibi ferede bölge kuruyorlardı. Ama sıkıntı şu; Kuzey'de ve Güney'de petrol var. Sünni bölgesinde petrol yok. IŞİD sayesinde Sünniler, petrol olan Musul'u istediler. Şimdi de Suriye'deki Rakka'daki petrol alanını elde ederek, Irak ile Suriye arasında bir Talibanvari kapalı bir rejim kurmaya çalışıyorlar. Bu anlamda, IŞİD sadcece bir koç başı. Ellerinde silah var. Sosyal medya gücü var" diye konuştu.

SÜNNİLER KRİZE İZİN VERMEZ

IŞİD'in Türkiye krizinin uzamayacağındı ifade eden SDE Başkanı Birol Akgün, buna IŞİD ile ortak hareket eden Sünni aşiretlerin izin vermeyeceğini belirterek, "IŞİD, bugüne kadar yaptıklarını dünyaya anlatmak için, reklam amacıyla Türk konsolosluğuna girdi. Reklam uzasın diye de vermiyorlar şu anda. Daha ileri gidemezler. Çünkü bu işin içinde Sünni aşiretler var. Türklerin kılına dahi zarar gelirse Irak'a giden gıdadan ilaca kadar her şeyi Türkiye keser. Ama işin reklamını Türkiye'de yaptılar." dedi

Kaynak: Star gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.