İsa Beçik: Suyun Kıymetini Bilin
Köyümüzde her evde tulumba vardı ama çorak - acı su olduğu için içilmezdi. Evin diğer ihtiyaçlarında kullanılırdı.
Evin günlük içme ve temizlik için su ihtiyacını, eşek üzerinde saka içerisinde ki cere yada su tenekesiyle, köy girişindeki taş kuyu tulumbadan meşegatle doldurur ve eve taşırdık. Emek isteyen hizmetti.
*****
Karı koca yaşlımızı, sıcak ve soğuk havada veya zor günlerde eşimle birlikte ziyaret ederdik.
Bir gittiğimizde torunlarıda vardı. Torunlardan biri duş almış. Diğeri duşa girdiğinde sıcak su yetmemiş ama yinede duşunu alabilmişti.
Duştan sonra yanımıza geldi. Öfkeyle suyun yetmediğini anlattı.
Nene, kış mevsiminde de bize yeten su deposu var, "ellam suyu çok akkıtınız" deyince öfke arttı.
Öfke artınca bana konuşma hakkı doğdu;
Elektriği olmayan köy yaşamında eşekle su taşıdığımız zamanı anlattım. 20 Litrelik bakır güğüme evdeki tulumbadan su doldurup güneşli yere koyardık. Çalışmadan ya da oyundan geldiğimizde su ısınmış olurdu ve buna gün ılığı denirdi. 20 litrelik gün ılığı su ile çimerdik.
Sizin su yetmedi tartışmanız, güneş enerjisinin deposu 250 litrelik sıcak su ve çeşmeden gelen soğuk su ne kadar bilmem. İkiniz en az 250 litrelik su ile duş aldınız, dedim.
*****
Bir gerçek varki hepimiz suyu hor kullanıyoruz. Suyun kıymetini bilelim.
Su ile ilgili Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evinde düzenlen "Su ve Gıda Güvenliği" konferansına, Adana Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği "Su Zirvesi" ve su ile ilgili başka toplantılara katıldım.
Suyu hor kullandığımız için 2050 yılında suya ihtiyaç duyacağımızı konuşmacılardan öğrendim.
"Su Vatandır" "Su Gelecektir Akıp Gitmesin" Herkes suyuna sahip çıksın. Suyumuzu verimli kullanalım ve suyun kıymetini bilelim diyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.