İş güvenliğinde ceza yağmuru

İş güvenliğinde ceza yağmuru
Bugün Yazarı Sadettin Orhan, yeni İş Güvenliği Yasası'nı yazdı...Türkiye olarak yılda ortalama 80 bin iş kazasında 1000 vatandaşımızı kaybediyoruz....

Bugün Yazarı Sadettin Orhan, yeni İş Güvenliği Yasası'nı yazdı...

Türkiye olarak yılda ortalama 80 bin iş kazasında 1000 vatandaşımızı kaybediyoruz. Tabii bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na intikal eden vakalar. İşin bir de gayriresmi boyutu var. İşte bu tabloyla mücadele için çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın önemli kısmı 30 Aralık 2012'de yürürlüğe giriyor.

Yasa, bir işçi çalıştıran (bakkal, manav, kasap dahil) işyerini bile kapsama alıyor ve yaklaşık 1 milyon 400 bin işvereni ilgilendiriyor. Mevcut haliyle yasa, işverenlere önemli yükümlülükler getiriyor. Bu yükümlülüklerin ihlali durumundaysa 1000 liradan 80.000 liraya kadar değişen tutarlarda idari para cezası öngörülüyor.

Kamu kurumlarına da ceza kesilecek

Kanunda belirtilen idari para cezaları Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce verilecek. Verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren otuz gün içinde ödenecek. Cezalar kamu kurumlarına da uygulanacak. İşverenler, cezalara karşı sulh hukuk mahkemelerinde dava açabilecekler.

İşte bu cezalardan bazıları:

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.