İş dünyası Türk-Arap forumunda buluştu
Türk Arap İş Forumu'na Başbakan Yardımcısı Babacan ve Bakan Mehmet Şimşek'in yanısıra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk ve Arap dünyasından çok sayıda işadamı katıldı.
Arap Ekonomi Forumu Four Seasons Otel'de başladı. Forumda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bölgemizde ticareti artırmak durumundayız " dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, "Bizim bu bölgede serbest ticaret anlaşmalarına ihtiyacımız var " diye konuştu.
Forumun açılışına Başbakan Yardımcısı Babacan ve Bakan Mehmet Şimşek'in yanısıra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk ve Arap dünyasından çok sayıda işadamı katıldı.
"BU BÖLGEDE SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINA İHTİYACIMIZ VAR "
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki gün sürecek forumun açılışında yaptığı konuşmaya "Bu yıl büyüyen gelişen bölgesel ticaret bağları konusunu ele alacağım " diyerek başladı. Şimşek, şunları söyledi:
"Avrupa'da ticaret ortak bölge içi ticaret olarak gerçekleşmekte. Ama Ortadoğu bölgesine Akdeniz bölgesine geldiğinizde durum böyle değil. O yüzden bizim bu bölgede serbest ticaret anlaşmalarına ihtiyacımız var. Bölgede çeşitliliğe ihtiyaç var. Bu nedenle bu bölgede yatırım yapmalısınız. Bununla ilgili çok geçerli sebepler var. Son 10 yıllık döneme bakacak olursanız Avrupa'da ticaretin yüzde 3' ü bölge içinde. Ama Ortadoğu Akdeniz bölgesi oldukça kapalı bir ekonomiye sahip. Doğal kaynaklar dışında gayri safi yurt içi hasılaya göre uluslararası ticaret bölge içinde yüzde 8 paya sahip. Genel ticarete bakacak olursak yüzde 9 -11 aralığında sabitlenmiş durumda. Bu bölge aslen 1.4 milyar dolarlık ihracata sahip. Bunun 897 milyon dolarlık bölümü petrol ve doğalgazdan kaynaklanıyor. Eğer Türkiye ve Ortadoğu Akdeniz bölgesi ticaret ilişkilerine bakacak olursanız bu ilişkilerin zaman içinde geliştiğini göreceksiniz. Bu platform bu diyalogu güçlendirmede katkı sağlıyor. Türkiye'nin bu bölgeye ihracatı, 48.2 milyar dolar. Türkiye'nin bu bölgeden ithalatı ise, 24.2 milyar dolar. 10 sene önce ihracatımız bu bölgede yüzde 12.1 iken, yüzde 36' ya yükselmiş durumda. Bu sebeple Avrupa'da euro bölgesi krizi bize çok zarar vermedi. Çünkü Ortadoğu Akdeniz ülkeleri arasındaki ticaret ilişkileri önem kazandı. Neticede nispeten zorlu bir dönemi Türkiye'nin rahatlıkla atlatması sağlandı. "
Şimşek, " Eğer Türkiye'de yatırım yapmışsanız her ne kadar bazı parasal sıkıntılar yaşamış olsanız da döviz kuru mali kriz nedeniyle yine de kara geçmiş durumdasınız. Türkiye'de yatırım yapmışsanız para kazanmışsınız demektir. Bölgede daha çok birlik ve diyaloga ihtiyaç var. Diyalog hızla gelişiyor bu hem Türkiye hem de Arap kardeşlerimiz açısından faydalı olacak. Bizler daha istikrarlı daha müreffeh daha demokratik bir bölge içinde hep birlikte olmayı arzu ediyoruz " şeklinde konuştu.
" BÖLGEMİZDE TİCARETİ ARTIRMAK DURUMUNDAYIZ "
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuşmasında şunları söyledi:
" Bölgemizde emtiaların serbest dolaşımını desteklemek durumundayız. Halkların sermayenin serbest dolaşımına imkan vermek durumundayız. Bununla birlikte fikirlerin serbest dolaşımı çoktan başlamış durumda. Şimdi ekonomik sac ayağının da bu döngüye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle çok sayıda ülkeyle vize muafiyeti ve serbest dolaşım anlaşmaları imzalamış durumdayız. Bölgemizde ticareti artırmak durumundayız. Birbiriyle ticaret yapan ülkelerin sayısı bizim bölgemizde oldukça azdır. Bölgemizde sektörel bakış açısına dillere ve inanca baktığımızda ortak değerlerimizin sayısı hepimizi etkileyecek seviyededir. Tarih ve kültür bizleri biraraya getiren en önemli temalardır. Doğru politikalar hayata geçirerek kazan kazan senaryosu işletebiliriz. Karşılıklı bağımlılık yaratan birbirimize dayanmamızı sağlayacak kaynaklar bulmamız şarttır. Ortak noktalar keşfederek siyasi istikrar ve güvenliği tesis edebiliriz. Ülkeler ekonomik ve ticari anlamda enerji akış koridorlarıyla yakınlaşırsa uzun vadede siyasi ilişkileri daha kuvvetli bir zemine oturtmuş oluruz."
" BM'NİN BİR REFORMDAN GEÇMESİ ŞARTTIR "
Konuşmasında Suriye'deki gelişmelere de değinen Babacan, şöyle devam etti:
" Suriye zorlayıcı bir vaka haline gelmiş durumda. Uluslararası toplum Suriye'de birlikte hareket etme iradesini gösterememiştir. Arap ligi bu konuda çok yoğun çalışmalara imza atıyor.Birleşmiş Milletler bu konuda oldukça işlevsiz kalmıştır. BM, IMF gibi Dünya Bankası gibi 2. Dünya savaşından sonra tesis edilmiş bir kurumdur. O zamanlar geçerli olan koşullar etrafında kurulmuş bir kurumdur. Ancak kadük kalma tehlikesini yaşamaktadır. Barış, istikrar ve güvenlik için 2. Dünya Savaşından sonra kurulmuş bir teşkilat işlevsiz kalmaktadır. Gereken tepkiyi göstermemektedir.BM' ninbir reformdan geçmesi şarttır. Yoksa BM temsil gücünü kaybedecektir, meşruiyetini yitirecektir. Suriye'deki rejimin gidici olduğunu düşünüyoruz. Er geç bu rejim gidicidir. Artık bu rejmin devam etmesi mümkün görünmüyor. 60 binden fazla masum Suriye vatandaşının öldürülmesinden sonra bu rejimin hayatta kalması mümkün değildir."
" BÖLGESEL EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRELİM "
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
" Türk iş dünyası için Atlantik okyanusundan Basra Körfezine kadar uzanan Arap dünyasının ayrı bir yeri vardır. Son 30 yılda ciddi mesafeler katettik. 2002' den bu yana ticari ilişkilerimiz büyük bir ivme kazandı. 10 yılda Arap ülkelerine ihracatımız 11 kat, ithalatımız 12 kat artmıştır. Siyasi ilişkilerimize paralel olarak karşılıklı ticaretimiz 2012 yılında yıllık 50 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sermaye hareketlerinde de önemli gelişmeler oldu.10 yıl önce Türkiye'ye 700 bin Arap kardeşimiz ziyaret ederken bugün bu sayı 2.5 milyonu buldu. Sorunlarımız tabii ki var. Bildiğiniz gibi Arap dünyasını nüfusu 2050 yılında 600 milyona ulaşacak. Yani iyi yaşam şartlarını sunmamız gereken kitle büyüyecek. Gençlere iş bulmaktan su kaynaklarının korunmasına kadar birçok meselemiz olacak. Ciddi fırsatlar da var. Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan enerji kaynaklarıyla bizim coğrafyamızda enerji ihraç eden yeni ülkeler ortaya çıkacak. Bu imkanlardan yararlanmanın en iyi yolu da bölgesel ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmekten geçmektedir."
Konuşmaların ardından Türk - Arap Ekonomi Forumu ödül töreni yapıldı. Ödüller Türk ve Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkılarından ötürü TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a verildi.
Kaynak: DHA, Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.