İş adamları: Savaş ekonomik kriz doğurur
Güneydoğulu iş adamları, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen topun savaşa dönüşmemesini istedi. İş adamları, "Korkulan olursa savaş ekonomik kriz doğurur" dediler.
İş adamları, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen topun savaşa dönüşmemesini istedi. Uluslar arası kurumların harekete geçirilmesini isteyen iş adamları, savaş durumunun ülkede kriz oluşturabileceğine dikkat çekti.
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan, "Savaşa girmiş bir ülkenin ekonomisinin savaş öncesindeki gibi devam etmesi mümkün değildir." dedi.
Fincan, şunları söyledi: "Türkiye artık 1990'lı yılların Türkiye'si değil. 2012 Türkiye'si artık dışa evet diyemez veya cevapsız, desteksiz de kalamaz. Gerekeni yapacaktır. Türkiye savaş bataklığına çekilmek isteniyor. Özellikle bazı ülkeler böyle bir olaya bulaşmamızdan büyük mutluluk duyacaktır. Yöneticiler kışkırtmaya gelmeden hareket etmeliler. Savaşa girmiş herhangi bir ülkenin ekonomisinin savaş öncesi gibi devam etmesi mümkün değildir. Bu en güçlü devletlerden en zayıf devletlere kadar herkes için geçerlidir. Savaş; ekonomiyi, huzuru, istikrarı bozar. Bu demek değildir ki istikrar ve huzur için yapılan her hata görmezden gelinebilir. Türkiye ve Suriye'nin çatışması bölgesel olaylara yol açar. İşte o zaman savaş denilen şey ortaya çıkar. İthalat ve ihracat elbette ki etkilenecektir. Böyle bir savaşın ülkeyi etkilememesi mümkün değildir. Belki üretimler duracak, belki de ihracatlar en aşağı seviyeye inecektir dolayısıyla dikkatli hareket edilmelidir. Bölge halkının taşıdığı kaygı giderilmelidir."
"SAVAŞ EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLER"
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı (GAİB) Abdulkadir Çıkmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye gözü kapalı savaşa girmemelidir. Sabrı zorlanırsa gerekeni yapar. Savaş ekonomiyi son derece olumsuz etkiler. Türkiye, savaş ekonomiyi olumsuz etkileyecek diye taviz veremez. Bilhassa Güneydoğu'yu son derece olumsuz etkileyecektir. Kendisini ezdiremez. Bu durumdan en çok Gaziantep bölge halkı, ticaret, turizm ihracat etkilenecektir."
Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, "Ekonomik olarak ülke savaşa girdiğinde bu kriz anlamına gelir." dedi.
Coşkun, "Sağlıklı düşünerek hareket edilmelidir. Uluslararası bir platformda üyeliğimiz var. Yapılan şey onlara da yapılmış anlamına geliyor. Önce onları harekete geçirerek bir şeyler yapmamız gerekiyor. Diğer türlü tek başımıza böyle bir duruma girersek bu durum uzun vadede çok ciddi zararlar verir. Ekonomik olarak ülke savaşa girdiğinde bu kriz anlamına gelir. Zaten bir ülkenin ekonomisi sıkıntıya girdikten sonra artık her şey sıkıntıya girecektir. Savaş yaşanırsa eğer, Türkiye'de sıfır sorun dediğimiz duruma ters bir durum oluşur. Şu anda bulunduğumuz coğrafyada bir takım durumlar zaten rahatsız ediyor. Bir de böyle bir duruma girersek bunun boyutları çok daha ileriye gidebilir. Aklıselim düşünerek dikkatli hareket etmek gerekiyor. Sorunu uluslararası arena da çözmek gerekir." diye konuştu.
Kaynak: Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.