İran'la ticarete ABD değil kendi ambargosu engel?

İran'la ticarete ABD değil kendi ambargosu engel?
Cumhurbaşkanı Gül, ABD ambargosunun İran'la ticaretin önünde engel olmadığını, en büyük engelin yüksek gümrük vergileri koyan ve gerekli güveni vermeyen...



Cumhurbaşkanı Gül, ABD ambargosunun İran'la ticaretin önünde engel olmadığını, en büyük engelin yüksek gümrük vergileri koyan ve gerekli güveni vermeyen İran'ın kendisinden geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dört günlük İran ziyaretinin ilk gününde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu organizasyonuyla ziyarete eşlik eden 100'den fazla işadamıyla biraraya geldi. İşadamları, İran'la ambargo kapsamında olmayan ürünlerin ticaretinin finansmanında Türk bankalarını 'kraldan çok kralcı' davranmakla suçlarken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise ABD ve Birleşmiş Milletler ambargolarının ticaretin önünde engel olmadığını, en büyük engelin yüksek gümrük vergileri koyan ve gerekli güveni vermeyen İran'dan geldiğini söyledi.

GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Ambargoların nükleer faaliyetlerle ilgili olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Aramızda nükleer ile ilgili olan yok. Keşke olsaydı. Kendi kendinize ambargo koymayın. İran'a en çok ihracat yapan Avrupa ülkeleri. Ayıp olmasın diye burada isim vermeyeyim. Bu yüzden kendinize psikolojik bariyer çıkarmayın. Burada inşaattan turizme, madenciliğe kadar her şey yapılabilir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, İran ziyareti boyunca sayılan sorunların üstesinden gelmek amacıyla en üst düzey yetkililerle temaslarda bulunacağını, gümrük vergilerinin düşürülmesi için iki ülke arasında doğrudan anlaşma seçeneklerini değerlendireceklerini aksi halde İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde gümrük vergilerini düşürmeye çalışacaklarını belirtti.

Hedef 30 milyar $'lık ticaret

Abdullah Gül, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolarlık seviyesinden 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. İran'ın önümüzdeki dönemde 1 milyon adet konut inşa etmeyi hedeflediğini de anlatan Gül, bu konut ihalelerinin Türklere de açık olduğunu söyledi. Gül, İran'in İslam devriminden sonra ilk defa ekonomik reformlar yaparak yabancı sermayeye daha açık hale gelmeye başladığını ifade etti.

'Bankalar kraldan çok kralcı'

Abdullah Gül'e İran'la yaşadıkları sorunları anlatan işadamları, Türk bankalarının kendilerine yeterince destek olmadığı konusunda birleştiler. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla İran'daki en büyük Türk yatırımcı olan Gübretaş'ın Genel Müdürü Mehmet Koca, "Türk bankaları; meşru, ABD'nin yasaklamadığı konularda bile bize destek vermiyor. Kraldan çok kralcı davranıyor. ABD ambargosuna uysak da yapılacak çok iş var" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.