İran'ın korktuğu başına geldi

İran'ın korktuğu başına geldi
AB ülkeleri 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan petrol almayacak.AB dışişleri bakanları İran'a kademeli petrol ambargosu ve merkez bankası aktiflerinin kısmen...




AB ülkeleri 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan petrol almayacak.
AB dışişleri bakanları İran'a kademeli petrol ambargosu ve merkez bankası aktiflerinin kısmen dondurulması dahil sert yaptırımlar için toplandı.

Dışişleri bakanlarının toplantısı öncesinde sabah saatlerinde buluşan AB büyükelçileri, petrol ambargosunun detaylarında anlaştı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre AB üyeleri, bu haftadan itibaren İran'dan ham patrol ithalatıyla ilgili yeni sözleşme yapamayacak. Mevcut sözleşmeler 1 Temmuz'da sona erdiğinde AB'nin İran'dan petrol ithalatı yılın ikinci yarısında tamamen durmuş olacak.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada, İran'a ilave yaptırımları sonuçlandıracaklarını söyledi.

İran'a havuç ve sopa politikasının devam ettiğini kaydeden Ashton, Tahran yönetiminin isteğini göstermesi halinde nükleer müzakerelere hazır olduklarını belirtti.

Ashton, İran'a petrol ambargosunun üye ülke ekonomilerine etkisini yeni oluşturlacak bir mekanizmayla hesaplayacaklarını İran'dan kaynaklanacak arz darlığının aşılması için birçok üreticiyle temas içinde olduklarını ifade etti.

İsrail, AB'nin İran'a yeni yaptırım kararından memnun

İsrail, AB'nin açıklamaya hazırlandığı İran'a yeni yaptırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İsrail'in istihbarat işlerinden sorumlu Bakanı Dan Meridor askeri radyoya yaptığı açıklamada, ''Bu yaptırımların sertleşmesi ve Avrupalıların benimsediği tarzın önemli olduğunu, çünkü bunun, nükleer programını devam ettirmesinin kabul edilemez olduğunu İran'a anlattığını'' belirtti.

Meridor, İran'ın, başarıya ulaşma şansı olan bu yaptırımların etkisinden kaygılı olduğunu, bu yaptırımların ''en hızlı'' bir şekilde uygulanmasını tercih ettiğini söyledi.

Bakan, yaptırımların etkili olması için, İran'dan petrol satın alan Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin de bu yaptırımları uygulaması gerektiğini belirtti.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon da İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, ''Kararlılıkla ve uzun süreli uygulanması durumunda yeni yaptırımlar askeri seçeneği uzaklaştırır'' dedi. Ayalon, ''bu durumu önümüzdeki aylarda denetlemeleri gerekeceğini'' belirtti.

AB dışişleri bakanları İran'a kademeli petrol ambargosu ve merkez bankası aktiflerinin kısmen dondurulması dahil sert yaptırımlar için toplanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.