İran'dan Türkiye'ye uyarı!
Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından Tahran Radyosu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye üstü kapalı tehdit edildi.
Tahran Radyosu, Suriye'nin Türk keşif uçağının hava savunma sistemi tarafından düşürülmesine ilişkin yorumunda bu olayın, Türkiye ve bölgenin en sıcak gündemini oluşturduğu belirtildi.
Bu olayın öneminin, gelecekteki sonuçları ile ilgili olduğunu kaydeden İran devlet radyosu, Türk askeri uçağının neden Suriye hava sahasına girdiğini araştırmak gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Acaba bu olay kasıtlı mıydı, yoksa kaza ile mi oldu? İşte bu soruların cevabı belirleninceye dek söylenecek her söz sırf tahminlere dayalı olacaktır. Kimi uzmanlar bu olayla ilgili iki görüş gündeme getiriyor. Bu görüşlerden birine göre Türk savaş uçağı kasıtlı olarak Suriye hava sahasına girdi. Bu durumda nefsi müdafaa konusu gündeme geliyor ve uluslararası hukuk Suriye yönetimini haklı çıkarabiliyor. Ancak Türkiye'de bazı yetkililer savaş uçağının aşırı hız yüzünden farkında olmadan Suriye hava sahasına girdiğini ve bu yüzden olayı soğukkanlı bir şekilde araştıracaklarını belirtiyor. Ancak bu arada batılı çevreleri kaygılandıran esas mesele; Suriye'nin elinde Türkiye'nin Amerikan yapımı savaş uçağını düşürebilecek teknoloji bulunmasıdır. Batı'da bazı kaynaklar Türk savaş uçağının Suriye'de bulunan Buk ? M2 adında çok gelişmiş bir hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü belirtirken sistemin Rusya tarafından Suriye'ye verildiğini dile getiriyor."
"ÇATIŞMA ANKARA'NIN YARARINA OLMAZ"
Tahran Radyosu, Batı'nın kaygı duymasının arkasında Rusya teknolojisinin üstünlüğü olduğunu savunurken yorumunu şöyle sürdürdü: "Uzmanlar batının bir başka kaygısını, Rusya'nın Suriye'ye yüksek kapasiteli gelişmiş askeri techizat göndererek Nato'nun bu ülkeye karşı müdahalesi önünde kırmızı bir çizgi çizmesi şeklinde beyan ediyor. Bu tahminler, son günlerde Amerika'nın bölgedeki bazı ülkelerin üzerinden Suriyeli muhaliflere gelişmiş silahlar gönderdiğinin ortaya çıktığı bir sırada gündeme geliyor. Bu durumda Türkiye'ye ait bir savaş uçağının Suriye hava sahasını ihlal etmesi ve Şam yönetiminin kendini savunması ve uçağı düşürmesi, bölge içi ve dışındaki bazı ülkelere Suriye'nin içişlerine müdahaleleri konusunda bir nevi uyarı sayılıyor. Gerçi Türkiye Suriye olaylarına sürekli özel bir hassasiyetle yaklaştı, ancak şu aşamada şimdilik Nato'nun 5'inci maddesini devreye sokma konusunda karar veremediği anlaşılıyor. Aslında Ankara, böyle bir kararın bölgeyi büyük bir çatışmaya sürükleyeceğinden endişe ediyor, nitekim böyle bir çatışma durumu kesinlikle Ankara'nın yararına olmayacağı kesindir."
AJANSLAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.