İran üzümüne tedbir
Önceki yıllarda İran üzümünün Türkiye piyasasında satışa sunulması üzerine büyük sıkıntı yaşayan yerli üreticilerin bu yıl aynı mağduriyeti yaşamaması amacıyla bir dizi tedbirler alındığını belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İran üzümünün piyasaya girişine fırsat verilmeyeceğini belirtti. İran üzümünün Türk üzümüyle karıştırılarak satışa sunulması sebebiyle zarar eden yerli üreticilerin bu yıl mağdur olmaması için gerekli önlemlerin alınacağını kaydeden Yurttaş, "Ülkemiz üzümünün önünde engel gibi görünen ve halk arasında 'İran Üzümü' diye bilinen sorun ile mücadele ediyoruz. Bu konuda üretici birlikleri ve odalara ortak akıl ile hareket etmemiz gerekiyor. Gümrük Bakanımız ve Ekonomi Bakanımız ile bu konuda görüşmeler yaptık. Şu an İran üzümünün ülkemize girişini tamamen engelledik. Bu konunun yakından takipçisiyiz. Böyle olduğu halde birileri çıkıp da İran üzümünden bahsederse burada iyi niyetten söz edemeyiz. Piyasayı etkilemek isteyenlerin İran üzümü ve rekoltenin artacağından bahsetmesi üzüm üreticilerimizin aleyhine olmaktadır. Bu konuda herkesi dikkatli konuşmaya ve gerçekler üzerinden hareket etmeye davet ediyorum. Tarımda söz sahibi hiçbir ülkede rekolte açıklaması ve tarım üzerinden dedikodu üretimi yapılmaz. Herkes ürettiği ürüne ve çiftçisine sahip çıkar? dedi.
TÜRKİYE ABD'DEN SONRA 2. SIRADA
Türkiye'nin dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ABD'den sonra ikinci sırada, ihracatında birinci sırada yer aldığını kaydeden Yurttaş, bu sebeple Türkiye'nin dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının oluşmasında etkili olduğuna dikkat çekti. Yurttaş; Çekirdeksiz kuru üzüm Türkiye tarımsal ürün ihracatında ilk üç sırada yer almaktadır. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ı ihraç edilmektedir. 2013-2014 sezonu itibariyle üzüm fiyatlarındaki düşüş bizleri huzursuz etmektedir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün ancak yüzde 15-20'si yurt içinde tüketilmektedir. En önemli pazar paylarımız, başta İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleridir. 2011-2012 sezonunda 200 bin 771 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edilerek yaklaşık 483 milyon Dolar girdi sağlanmıştır. Ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır? dedi.
Türkiye'de üretilen üzümlerin yaklaşık 200 bin tonunun yaş üzüm olarak ihraç edildiğini belirten Yurttaş, bunun 120 bin tonu Rusya, geri kalanının ise Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini, karşılığında 200 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi. Üzüm piyasasındaki bazı sorunlara değinen Yurttaş, "Üzüm konusunda sorunlarımız var ve bunları çözmemiz gerekiyor. Bağ alanlarının sürekli artışı önemli bir sorundur. Bu konuda Tarım Bakanlığı ve ziraat odaları bir planlama yapmalıdır. Bir başka sorun da üzüm çeşitlerinde plansız artıştır. Maalesef üreticilerimiz Pazar payları nedir, hangi ürün satılabilir araştırmasını yapmadan bağlarını sökmekte bilmediği bir çeşidi dikmektedir. 3-4 yıl sonra diktiği üzümün satılmadığını görünce hayal kırıklığına uğramaktadır. Bölünmüş arazi sorunu da önem arz etmektedir. Bölgemizdeki bağ alanlarının çoğu 10 dönümün altındadır ve bu miktar bir ailenin geçimi için yeterli değildir. Aşırı sulama, aşırı ve bilinçsiz ilaçlama karşılaşılan problemlerin içinde yer almaktadır. Kalıntı sorunu artık son yıllardaki ölçümler, takip ve laboratuvarlarımız sayesinde oldukça azalmıştır? dedi.
NURETTİN DOĞAN
MANİSA
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.