İnternet bankacılığını kullanan sayısı arttı

İnternet bankacılığını kullanan sayısı arttı
Türkiye'de internet bankacılığını kullanan aktif müşteri sayısı son bir yılda 2,1 milyon kişi arttı.Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yayımladığı...



Türkiye'de internet bankacılığını kullanan aktif müşteri sayısı son bir yılda 2,1 milyon kişi arttı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yayımladığı ''İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri Mart 2012'' raporuna göre; internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı Mart 2012 itibariyle 19,3 milyon, son bir yıl içinde en az bir kez giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı ise 11,3 milyon kişi oldu.

Ocak-Mart 2012 döneminde 8,5 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaparken, bu miktar toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 44'ünü oluşturdu. Aynı dönemde aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 980 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 682 bin kişilik artış oldu.

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı Mart 2012 itibariyle yaklaşık 2 milyon kişiyken, bunların 844 bini (yüzde 43'ü) Ocak-Mart 2012 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi gerçekleştirdi. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı ise 1 milyon kişi oldu.

İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş işlemi yapan toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 44'ü, Ocak-Mart 2012 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı. Ocak-Mart 2012 döneminde, toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 101 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 723 bin kişilik artış oldu.

-İlk sırayı hisse senedi işlemleri aldı-

Ocak-Mart 2012 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11,6 milyon adet yatırım işleminin hacmi 85,5 milyar lira oldu. Bu dönemde, Ekim-Aralık 2011 dönemine göre işlem hacmi 4 milyar lira tutarında azaldı.

İlk çeyrekteki yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 20,3 milyar lira tutar ile (5,3 milyon adet işlem) gerçekleşen hisse senedi işlemleri alırken, bunu yatırım fonları işlemleri, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi. En yüksek ortalama işlem hacmi 32,5 bin lira ile repo işlemlerinde gerçekleşirken, VOB işlemleri ortalama 26,5 bin liralık işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 7,4 bin lira oldu.

2012 yılının ilk çeyreği itibariyle internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 94 milyon, tutarı ise 321 milyar lira oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 86'sını oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 15,8 bin adet, bir önceki üç aylık döneme göre 3,8 bin adet arttı. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 52 milyar lira artarken, bir önceki üç aylık döneme göre 926 milyon lira azaldı.

Rapora göre; internet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif kurumsal/tüzel müşterilerin yüzde 38'i ile aktif bireysel müşterilerin yüzde 32'si İstanbul'da olurken, bunu her iki müşteri grubunda Ankara ve İzmir izledi.

-Mobil bankacılık-

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Mart 2012 itibariyle yaklaşık 1 milyon 445 bin kişiyken, bunların 555 bini (yüzde 38'i) Ocak-Mart 2012 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaptı. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapan mobil bankacılık müşteri sayısı ise 779 bin kişi oldu.

Ocak-Mart 2012 döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 433 bin adet yatırım işleminin hacmi 1,8 milyar lira oldu. Aynı dönem itibariyle mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 2,6 milyon, tutarı ise 2,9 milyar lira olarak gerçekleşti. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 87'sini oluşturdu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.