İnsanlığın kurtuluşu hac, ömrün bereketi umre

İnsanlığın kurtuluşu hac, ömrün bereketi umre
Muhammed Emin Yıldırım, kaleme aldığı İnsanlığın Kurtuluşu Hac, Ömrün Bereketi Umre adlı eseriyle haccın ve umrenin niçin yapıldığıyla ilgili...



Muhammed Emin Yıldırım, kaleme aldığı İnsanlığın Kurtuluşu Hac, Ömrün Bereketi Umre adlı eseriyle haccın ve umrenin niçin yapıldığıyla ilgili önemli tespitlerde bulunurken, meseleye açıklık getiriyor.

Siyer Yayınları, Muhammed Emin Yıldırım hocanın kaleme aldığı İnsanlığın Kurtuluşu Hac, Ömrün Bereketi Umre adlı eseriyle Hacc'ın ve Umre'nin mana ve maksadına dair çok önemli bir kitabı okuyucuların istifadesine sunuyor

Kitap, 192 sayfalık eser, İnsanlığın Kurtuluşu Hac, Ömrün Bereketi Umre, Nurlu Şehrin Nurlu Sakini Efendimiz (SAV), Efendimiz (SAV)'in Haccı, Umre ve Hac Günlüğü ve Ek kısım olarak Tablo ve Resimler başlığı altında toplamda beş ana bölümden oluşmaktadır. Eserin ana bölümlerini oluşturan birinci ve ikinci bölümler ise kendi içinde -müellifin takdiminde belirttiği özel bir hikmete binaen- 12'şer madden oluşan alt kısımlara ayrılmıştır.

Eseri, günümüzde yaygın olan hac ve umre kitaplarından ayrıcalıklı kılan özelliklerini şu şekilde nitelendirebiliriz: Her şeyden önce bu çalışma, bir hac veya umre ilmihali/fıkhı kitabı olarak ele alınmamış. Müellifin de belirttiği üzere "Hacc'ın ve Umre'nin nasıl yapıldığından çok, niçin yapıldığının" araştırması yapılmış eserde. Yani bir manada eskilerin tabiriyle "Hikmet-i Hac ve Umre nedir?" sorusuna cevaplar aranmış.

Eserin hac ve umre ibadetinin hikmet boyutuna yoğunlaşması, aynı zamanda çalışmayı, sadece İslami kesime hitap eden bir eser olmanın ötesine taşımış, ülkemizde olduğu gibi bu ibadetin hikmetini tam kavrayamamış ama bir arayış içerisinde olan farklı kesimlere de hitap eder bir nitelik kazandırmış.

Kitabın özellikle dördüncü bölümü (Efendimiz (SAV)'in Haccı/Umre ve Hac Günlüğü) ise başlı başına çalışmayı farklı kılan niteliktetir. Bu bölümde, siyer kaynaklarında belirtilen tarihlendirme ve aktarılan bilgiler ışığında Efendimiz (SAV)'in yaşamında gerçekleştirdiği dört umresi ve Veda Haccı ayrıntılı bir şekilde, kronolojik sırası göz önünde bulundurularak özel bir tasarım ile aktarılmıştır. Tarihlendirme hususlarında ise kaynaklarda geçen hicri tarihlendirmenin yanı sıra miladi karşılıkları da verilmiş. Okuyucu bu bölümde adeta Efendimiz (SAV)'in o mübarek yolculuğunu yeniden zihinlerinde canlandırma imkânına kavuşmuştur.

Kitabın son bölümünde yer alan tablo, kroki ve resimler de hiç şüphesiz eserden istifadeyi arttırıcı bir nitelik olarak göz doldurmaktadır. Özellikle Efendimiz (SAV)'in hac güzergâhını gösteren harita ve Ravza-i Mutahhara'nın krokisi müellif tarafından mevcut eserlerden bir alıntı olarak değil, siyer kaynaklarındaki bilgiler ışığında yeniden tasarlanmış olması esere farklı bir ayrıcalık katmıştır.

İnsanlığın Kurtuluşu Hac

-Hac, İslam'ın beş temel esasından biridir.
-Hac, hatırlatmak için hatırlamak, diriltmek için dirilmektir.
-Hac, kavuşmak için terk etmektir.
-Hac, her yönü ile anlaşılacak ve anlatılabilecek bir ibadet değil, bitimsiz bir deryadır.

Ömrün Bereketi Umre

-Umre, hayatın imarına ve ömrün bereketine vesile olan bir nimettir.
-Umre, çok faziletli ve hayırlı bir ameldir.
-Umre, her menasiki ile küçük bir hacdır.
-Umre ve Hac, mü'minlerin hayatta elde edeceği en sevimli nimetlerdir; öyleyse imanın kemali adına infak edilmelidir.

 

KİTABIN KÜNYESİ

Kitabın adı: İnsanlığın Kurtuluşu Hac Ömrün Bereketi Umre

Yazarı: Muhammed Emin Yıldırım

Yayınevi: Siyer Yayınları

Yayın Yılı: 2011

ISBN: 6058711051

Dili: Türkçe

Türü: İslam Siyer

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.