İngilizler'den Türkiye'ye marka desteği?

İngilizler'den Türkiye'ye marka desteği?
 CEO Platformunda İngiliz CEO'lar Türkiye'yi uluslararası arenada pazarlamaya karar verdi..TİİK öncülüğünde İngiltere ve Türkiye arasındaki ekonomik...


 

CEO Platformunda İngiliz CEO'lar Türkiye'yi uluslararası arenada pazarlamaya karar verdi..

TİİK öncülüğünde İngiltere ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan CEO Platformunda İngiliz CEO'lar Türkiye'yi uluslararası arenada pazarlamaya karar verdi...

Celal TOPRAK
- LONDRA

Türkiye ile
İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ilk kez oluşturulan İngiltere-Türkiye CEO Platformunda İngiltere'nin önde gelen şirketlerinin CEOları, uluslararası arenada Türkiye'nin markalaşması için çalışacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın
İngiltere'deki resmi temasları sırasında Türkiye'den 9, İngiltere'den 10 CEO'nun katılımı ile gerçekleşen platformun ilk toplantısında, 'Branding Turkey' başlığı ile İngiliz CEO'ların pazarlama ve markalaşma deneyimlerini Türkiye'nin pazarlanması için paslaşmasına karar verdi. İngiliz CEO'lar bu amaçla Türkiye'ye dönük projeler gerçekleştirecekler ve bulundukları her ortamda Türkiye'yi anlatacaklar.

Çalışma komitesi kurulacak


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Türk-İngiliz İş Konseyi (TİİK) öncülüğünde oluşturulan CEO Platformuna, Türk tarafını temsilen
TİİK Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İngiliz tarafını ise temsil etmek üzere İngiliz hükümeti tarafından görevlendirilen Vodafone Global CEO'su Vittorio Colao başkanlık ettiler. İlk toplantıda her iki ülkenin CEO'ları öncelikle işbirliğine daha açık, potansiyeli yüksek sektörleri belirleyerek, bu alanlardaki faaliyetleri takip etmek üzere birer çalışma komitesi kurulmasına karar verdiler.

Türkiye'nin bir marka olarak pazarlanması konusunda ise CEO'lar sektörlerden bağımsız hareket edecek. Türkiye'nin bir marka olarak pazarlanmasında iki ayrı strateji izlenecek. Buna göre Türkiye tüketiciyi yönelik mesaj ve platformlarda bir turizm ülkesi olarak anlatılacak. Bunun dışında Türkiye bir de yatırım ülkesi olarak dünyaya tanıtılacak. Bunun için öncelikle yatırım ortamının daha da geliştirilmesi için projeler geliştirilirken bir yandan da uluslararası arenada yatırımcılar Türkiye'ye davet edilecek.


6 ana sektör


CEO platformunun ilk etapta odaklanmaya karar verdiği sektörler ise, enerji, inşaat-altyapı, finansal hizmetler, bilgi-telekomünikasyon-teknoloji sektörü, savunma sanayi ve havacılık sektörü. Her bir sektör için her iki ülkeden de iki veya daha fazla CEO'nun oluşturulacak çalışma grubuna başkanlık etmesine karar verildi. Çalışma guruplarının başkanları kendi ülkelerindeki faaliyetleri takip edecek, yeni projeler oluşturulması için çalışmalar yürütecek. Bundan sonraki süreçte CEO Platformu belli aralıklarla her iki ülkede bir araya gelerek somut adımlar atılmasını sağlayacak.


Yüksek büyüme damga vurdu


Türkiye'nin 2010 ekonomik büyümesinin yüzde 8.9 seviyelerinde yüksek çıkması CEO Platformu'nun da ilk toplantısına damga vurdu. Türkiye'nin bu kadar yüksek oranda büyüme sağlamasının, Türk tarafına cesaret verdiği, Türkiye'nin potansiyelinin altının çizilmiş olduğu belirtildi. Türk tarafında yüksek büyümenin verdiği keyif ve güven hissedilirken, toplantıya katılan İngiliz CEO'lardan 'Doğru bir ülke ile işbirliği yapıyoruz' değerlendirmesi geldi.


CEO'lar dersini çalıştı toplantı bir saat sürdü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve
İngiltere Başbakanı David Cameron'un da son 10 dakikasına katıldığı toplantı bir saat sürdü. Türk tarafından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış'ın yanı sıra Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı İlker Aycı da toplantının son bölümüne katılırken, İngiliz Ticaret Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint de katılımcılar arasında yer aldı. Her iki tarafın CEO'larının hazırlanarak gelmiş olmaları nedeni ile toplantının fazla uzamadığı ve ilk toplantıda bile önemli kararların alındığı belirtildi.

Toplantıya kimler katıldı?


Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone'nun dünya CEO'su Vittorio Colao'nun başkanlık ettiği toplantıya katılanlar şöyle: Türkiye tarafı: Sabancı Holding (Zafer Kurtul), Koç Holding (Turgay Durak), Borusan (Agah Uğur), Vodafone Türkiye (Serpil Timuray), Doğuş Holding (Hüsnü Akhan), THY (Temel Kotil), Çalık Holding (Berat Albayrak), Zorlu Grubu (Ömer Yüngül ) ve Ramsey (Remzi Gür).
İngiltere tarafı: BAE System (Ran King), BP (Bop Dudley) Mott MacDonald (Keith Howell), ARUP (Philif Dilley), Clifford Chance&The City UK (Stuart Pophan), Diaego Europe (Endrew Morgan), HSBC Turkey (Martin Spurling), URS Scott Wilson (Jerome Munro Lafon), Rolls Royce (Michael Shipster) ve WPP (Martin Sorell).

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.