İncil'de geçen 7 kiliseden biri bulundu?

İncil'de geçen 7 kiliseden biri bulundu?
İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri Denizli'de bulundu. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını...


İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri Denizli'de bulundu. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını koruyor. Keşif tarihçilere göre 2010'un en önemli buluşu...

Anadolu'da Efes'ten sonraki en büyük antik kenti olan Denizli'deki Laodikya'da, İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan kilise bulundu. Laodikya Kutsal Kilisesi'nin bulunması tarihçilerde büyük heyecan yarattı. 2010 yılının en önemli buluntusu olarak yorumlanıyor.

2 BİN METREKARE

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tarihi kentte devam eden kazılarla ilgili bilgi vererek Hıristiyan alemi için çok önemli sayılan ve İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'ni bulduklarını açıkladı.

Kilisenin, Konstantin döneminde yapıldığını ifade eden Şimşek, "Bu yıl ilk kez yer altında radar taraması yaptık ve 4. yüzyılda yapılmış Laodikya Kilisesi'ni bulduk. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını koruyor" dedi.

BAKAN GÜNAY'A GÖRE AYASOFYA'DAN DAHA ETKİLEYİCİ

Geçtiğimiz hafta kazı bölgesine bir ziyarette bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise kilisenin bulunmasından büyük heyecan duyduğunu belirterek, son dönemlerde Türkiye arkeolojisinin büyük hız kazandığını belirterek, akademisyenleri desteklediklerini söylemişti.

Ziyaretinde Laodikya'nın Denizli Belediyesi'ne devredilmensin ardından kazıların 12 ay sürdüğünü ifade eden Günay, "Kutsal kilise alanı ile karşılaştım. Heyecan verici. Bu yaz restorasyonunda önemli adımlar atılarak yapı ortaya çıkarıldıktan sonra uluslararası basını da çağırıp bir toplantı yapabiliriz" demişti.

Laodikya'daki tarihi zenginliğin üzerine bu yapının ayrı bir zenginlik kattığını vurgulayan Günay, "Kilise bu zenginliğin üzerine kaymak tabakası getirmiş oldu. Eskiden Efes bilinirdi şimdi dünyanın ilgisini çekecek yeni alanlar çıkıyor" şeklinde konuşmuştu.

Ziyareti sırasında kilisenin vaftiz havuzunu gören Günay, gerek ilmemesi gerek yapısıyla bunun Ayasofya kilisesindekinden daha etkileyici olduğunu ve ayrı bir estetiği bulunduğunu da ifade etmişti.

Günay, 9 Şubat'ta Türkiye'deki yerli yabancı kazı heyeti başkanlarının katılacağı bir tören düzenleyeceklerini de duyurmuştu.

İNCİL'DE ADI GEÇEN YEDİ KİLİSE

İncil'de adı geçen yedi kilisenin yedisi de Türkiye toprakları içinde yeralıyor. Denizli'de Laodikya Antik Kentindeki Laodikya Kilisesi'nin varlığı bilinmesine rağmen bir süredir devam eden kazılarda İncil'de bahsedilen kalıntılara rastlandı.

NTV -HABER 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.