'IMF ile anlaşma için hükümete baskı yapılması hatalıydı' açıklamasına iş dünyasından destek?

'IMF ile anlaşma için hükümete baskı yapılması hatalıydı' açıklamasına iş dünyasından destek?
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un Bursa'da katıldığı...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un Bursa'da katıldığı bir açılışta "Ekonomik krizin etkilerinin derinleştiği dönemde iktidara IMF'den kredi alması adına baskı yaptık.

Bunun doğru olmadığını bugün gayet iyi görüyoruz. Hükümet IMF'siz çok iyi bir yönetim gösterdi." yönündeki değerlendirmesine ekonomi çevrelerinden destek geldi. Koç'un açıklamalarının yerinde olduğunu ifade eden iş dünyasının temsilcileri, Fon ile görüşmelerin sona ermesinin ardından Türkiye'nin başarılı bir ekonomi yönetimi gösterdiğini vurguladı.

2008'de sona eren stand-by anlaşması konusunda Türkiye ile IMF arasında yürütülen görüşmeler, geçen mart ayında anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Görüşmeler sürerken Başbakan Tayyip Erdoğan, "Ümüğümüzü sıkmak isterlerse anlaşma yapmayız." derken, başta TÜSİAD olmak üzere bazı iş çevreleri anlaşma yapılması konusunda ısrarlı davranmıştı. Bursa'da geçen hafta Koçtaş'ın ikinci şubesinin açılışı sonrasında konuyu değerlendiren işadamı Mustafa Koç, gelinen noktada IMF konusundaki ısrarın yanlışlığına dikkat çekerken, Koç'un bu açıklamalarına iş dünyası da destek verdi. Açıklamalara katıldığını belirten Diyarbakır Ticaret Odası (DTO) Başkanı Galip Ensarioğlu, 'IMF ile anlaşma olsun' düşüncesinin altındaki temel sebebin ticari kaygılar olduğunu ifade etti. Kendisinin de 2001'de yaşanan krizde kötü yönetim yüzünden 1 milyon dolar zarar ettiğini açıklayan Ensarioğlu, "Bu sebeple iş dünyasındakiler hep endişe ederler. O kuşku ile 'IMF olsun da zapturapt altına alsın' düşüncesi ile hareket edildi. Fakat her şey iyi yönetiliyor ise ideal olan anlaşmamaktır." şeklinde konuştu.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da dernek olarak IMF ile muhtemel bir anlaşmaya baştan beri karşı olduklarını belirtti. Hükümetin bu süreçte iyi bir yönetim gösterdiğine dikkat çeken Vardan, bazı çevrelerin bu tarz açıklamalarını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Fon ile yapılan anlaşmalar sonrasında ihracatın durduğuna, ithalatta ise artış yaşandığına dikkat çekti. IMF'nin politikalarının Türkiye'nin ihracatına zarar verdiğinin altını çizen Büyükekşi, kurumun özellikle mali disiplini borçlarını nasıl ödeyebileceği ekseninde planladığını dile getirdi. Büyükekşi, Koç'un açıklamalarının sevindirici bir adım olduğunu kaydetti. Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise IMF'nin artık Türkiye için tarihe karışması gerektiğini söyledi. Hükümetlerin bağımsız yönetimi için bunun gerekli olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, "Burada önemli olan, siyasal iktidarların hem Türkiye'yi düşünüp hem de popülist yönetimden uzak kalarak hareket etmesidir. Bu anlamda AK Parti iyi bir sınav verdi. Biz Türkiye'nin artık IMF ile bağlarını koparmasını çok önemli bir unsur olarak görüyoruz." dedi. Dalgakıran, TÜSİAD gibi kurumların bunları zamanında görememiş olmasını eleştirerek, "Bu kurumların kendilerini yeniden çek etmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü de Mustafa Koç'un değerlendirmelerine katıldıklarını belirterek, anlaşma yapılmamasından dolayı iki yıldır iş dünyasının çok rahat hareket ettiğini söyledi. Ünlü, "Artık Türkiye'nin kimsenin yardımına ihtiyacı kalmadı. Yönetimin bu çizgide gitmesi halinde IMF Türkiye için tarihe karışmıştır." dedi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker de Koç'un bu ifadeleri kullanmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Paker, kendisinin hükümetin IMF ile anlaşma yapmaması konusunda görüşler dile getirdiğine işaret etti. Açıklamayı gecikmiş bir karar beyan olarak değerlendiren Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, IMF ile anlaşma sürecine hep karşı çıktıklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.