IMF: Avrupalı liderler elini çabuk tutmazsa kriz dünyaya yayılır...

IMF: Avrupalı liderler elini çabuk tutmazsa kriz dünyaya yayılır...
 Avrupa'daki borç krizinin yayılma riskini analiz eden IMF, hızlı çözüm sağlanmadığı takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini bildirdi....


 

Avrupa'daki borç krizinin yayılma riskini analiz eden IMF, hızlı çözüm sağlanmadığı takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini bildirdi. Rapora göre, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeler İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye ve ABD. Fon, bankaların sermayelerinin acilen güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası piyasalar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün yapılacak Euro Bölgesi liderler zirvesine kilitlenirken Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ciddi bir uyarı geldi. Avrupa'daki borç krizinin hızla çözümlenmediği takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini belirten Fon, Euro Bölgesi liderlerinin üye ülkeler için oluşturulan kurtarma fonu ile bankaların sermaye durumlarını güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. IMF, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeleri İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye, Brezilya ve ABD olarak sıraladı. IMF'nin Avrupa bölümüne bağlı Euro Bölgesi Politikaları biriminin başında bulunan Luc Everaert, "Ülkelerin borç krizine getirilecek çözümün gecikmesinin maliyeti, sadece Euro Bölgesi için değil, küresel ekonomi için de yüksek olacak." dedi.

Piyasa katılımcılarının sürdürülebilir bir çözüm konusunda hâlâ ikna olmadıklarını bildiren IMF, halen 440 milyar Euro'luk borç verme kapasitesi bulunan EFSF'nin (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) büyüklüğünün artırılması ve ikincil piyasada ülke tahvili satın almasına izin verilmesini önerirken, EFSF'nin halen tartışılmakta olan muhtemel borç geri alımında da rol almasının sağlanması gerektiğini savunuyor. Avrupalı yetkililer Yunanistan'a sağlanacak yardımda özel sektör katılımı konusunda ülke tahvillerinin geri satın alınması, finans sistemine vergi ve borç çevrimini içeren üç seçenek üzerinde duruyor.

Bu arada bankacılık sektöründen iki kaynak, Euro Bölgesi'nde Yunanistan'a yapılacak yeni malî yardıma kaynak sağlamak için bankalara vergi getirilmesi halinde, Yunanistan ile ilgisi olmayan bankaların haksız şekilde cezalandırılacağını ve bu bankaların dava açabileceğini söyledi. Kaynaklar, üç yıl boyunca yılda 10 milyar Euro kaynak oluşturacak bir vergi önerisinin gündeme geldiğini fakat böyle bir önerinin sektöre ters sinyaller göndereceğini ifade etti. Öte yandan AB Komisyonu, bankaların sermaye yapısını güçlendiren ve yetersiz kalanlara ağır yaptırımlar getiren önerilerini sundu. Yönetmelikle ihlalci bankalara ve bankacılara yıllık gelirlerinin yüzde 10'una kadar para cezası verilebilecek ya da bankacılara cezalarda 5 milyon Euro üst limiti uygulanacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.