İlköğretim öğrencileri Adanalı dizisiyle büyüyor
Sivas'ta ilköğretim öğrencileri arasında yapılan araştırmada, öğrencilerin seyrettiği programlar arasında yerli dizilerin ilk sırada olduğu ortaya çıktı.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı'nda yüksek lisans çalışması olarak Hacı Mehmet Karataş tarafından 'Televizyon Dizi ve Filmlerinin Çocuklara Etkisinin Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi' konulu araştırma yapıldı.
CÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın'ın proje danışmanlığında, Sivas'ta geçen yıl bir devlet okulu ile özel bir eğitim kurumunda 8-12 yaşlarındaki 100 öğrenci arasında yapılan araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 70'nin evinde 1, yüzde 21'nin evinde 2, yüzde 6'sının evinde 3, yüzde 1'inin evinde 4 televizyon olduğu belirlendi.
Katılımcı öğrencilerin yüzde 34'ü günde ortalama 2 saat, yüzde 23'ü 1 saat, yüzde 18'i 3 saat, yüzde 11'i 1 saatten az, yüzde 8'i 5 saat, yüzde 4'ü 4 saat televizyon seyrettiğini söyledi.
Araştırmaya katılan öğrencilerin izlediği programlar arasında yüzde 33'le yerli dizi, yüzde 15'le çizgi film, yüzde 13'le yarışma programı, yüzde 11'le çocuk programının ilk sıralarda yer aldığının saptandığı araştırmada, büyü temalı film, spor programı, müzik/eğlencenin yüzde 5'er oranla bu programları takip ettiği anlaşıldı.
Yerli dizi ve yarışma programı oranının tüm cevaplar içinde yüzde 46 gibi yüksek orana sahip olmasının çocukların aileleriyle televizyon seyretmeleri nedeniyle olduğunu düşündürdüğü kaydedildi.
En çok seyredilen programlar arasında belgesellerin yüzde 3, bilgi verici programların yüzde 1 oranında seyredilmesinin öğrencilerin daha çok popüler programları tercih ettiğini gösterdiği belirtildi.
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 75'inin anne ve babalarının seyrettiği her programa izin vermediğini söylediği araştırmada, çocukların anne ve babalarıyla en çok seyrettikleri programların ilk 3 sırasında yüzde 44 oranında yerli dizi, yüzde 20 oranında yarışma programı, yüzde 14 oranında haber programının yer aldığı belirlendi.
Anne ve babanın izin vermediği programlara bakıldığında ilk 3 sırada yüzde 23'er oranda sihirli film/dizi ve yerli dizi, yüzde 17 oranında korku programı geldi. Bunları yüzde 8'le yarışma programı, yüzde 6'yla çizgi film, yüzde 4'le kadın programının izlediği saptandı.
HANGİ YERLİ DİZİLERİ İZLİYORLAR?
Araştırmaya göre, çocukların yüzde 23'ü 'Adanalı', yüzde 15'i 'Arka Sokaklar', yüzde 11'i 'Kurtlar Vadisi', yüzde 6'sı 'Tek Türkiye'yi izliyor, yüzde 4'er oranla 'Selena' ve 'Küçük Kadınlar' dizilerini seyrediyor.
Kızların sihirli dizileri, aile hayatını anlatan dizileri, erkeklerin ise polisiye ve mafya dizilerini daha çok seyrettiği sonucuna ulaşılan araştırmada, öğrenciler bu dizileri seyretme sebeplerini yüzde 36 ile 'sevdiğim için', yüzde 26 ile 'heyecanlı ve eğlenceli olduğu için', yüzde 7 ile 'gerçeğe yakın olduğu için' diye açıkladı.
EN BEĞENDİKLERİ KARAKTERLER
'Bu dizilerde en beğendiğin karakter hangisidir?' sorusuna öğrencilerin yüzde 13'ü 'Maraz Ali', yüzde 12'si 'Adanalı Yavuz', yüzde 6'sı 'Selena' ve 'Murat', yüzde 5'i 'Polat' yanıtını verdi.
Araştırmaya katılan öğrenciler, 'Bu dizilerde en çok duyduğun kelime, söz veya cümle nelerdir?' sorusuna, yüzde 10 ile 'Pınar yavrum lililili', yüzde 7 ile 'Haydin gidiyik ula!', yüzde 6'şarlık oranla 'Adanalıyık Allah'ın adamıyık' diye cevap verdi.
Öğrencilerin yüzde 95'i seyrettiği dizi ve filmlerde yer alan sihirli güçlerin varlığına inanmadığını belirtirken yüzde 3'ü inandığını söyledi.
Dizi ve filmlerde hoşa gitmeyen durumlara ilişkin öğrencilerin yüzde 14'ü insanların öldürülmesine, yüzde 13'ü küfürlü konuşmalara, yüzde 10'u kötü şeyler olmasına, yüzde 6'sı sihirli güçler kullanılarak gerçek olmayan sahneler yaratılmasına üzüldüklerini belirtti.
EN İYİ SELANA, EN KÖTÜ HADES
Seyredilen dizilerde iyi olan kişilerle ilgili olarak öğrencilerin yüzde 18'i 'Selena' cevabını verdi, bunu yüzde 11 ile 'Dr. Tarık', yüzde 8 ile 'Adanalı Yavuz', yüzde 7 ile 'Polat' ve 'Polisler', yüzde 5 ile 'Nana' izledi.
Dizi ve filmlerde oynayan karakterlerden kötü olarak 'Hades' karakteri yüzde 23 ile ilk sırada yer aldı, bunu yüzde 12 ile 'Botan', yüzde 9 ile 'Maraz Ali' ve 'İskender Büyük' ve yüzde 5 ile 'Matador' takip etti.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 84'ü seyrettiği dizilerdeki oyuncuların yalan söylediğini belirtti, yüzde 5'i bu soruya 'hayır', yüzde 5'i 'bilemem', yüzde 2'si 'bazen' cevabını verdi. Öğrencilerin yüzde 71'i dizi ve filmlerdeki oyuncuların yalan söylemesinin doğru olmadığını, yüzde 12'si yalan söylenebileceğini bildirdi.
HANGİ KARAKTER GİBİ OLMAK İSTİYORLAR?
Seyredilen dizi ve filmlerdeki hangi karakter gibi olmak istedikleri sorusuna öğrencilerin yüzde 9'u 'Selena', yüzde 8'i 'Dr. Tarık', 'Maraz Ali', yüzde 6'sı 'Adanalı Yavuz', 'Polat', 'Zeynep' karakteri gibi olmayı istediğini belirtti.
'Sence televizyonda hangi tür diziler veya filmler oynasa daha iyi olur?' sorusuna öğrencilerin yüzde 18'i daha komik ve heyecanlı programlar, yüzde 13'ü eğitici ve öğretici programlar, yüzde 6'sı gerçekçi filmler ile şiddet ve silah olmayan programlar olmasını istediğini belirterek yanıt verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.