İlk yerli morfin tablet ruhsat aldı

İlk yerli morfin tablet ruhsat aldı
 "Maliyeti ve yan etkileri yüksek sentetik ağrı kesiciler yerine uygulanacak, etki düzeyi yüksek, yan etki bildirimi ise en az olan ilk yerli morfin sülfat...

 

"Maliyeti ve yan etkileri yüksek sentetik ağrı kesiciler yerine uygulanacak, etki düzeyi yüksek, yan etki bildirimi ise en az olan ilk yerli morfin sülfat tablet", ruhsat aldı.

 

 

ANKARA (AA) - "Maliyeti ve yan etkileri yüksek sentetik ağrı kesiciler yerine uygulanacak, etki düzeyi yüksek, yan etki bildirimi ise en az olan ilk yerli morfin sülfat tablet", ruhsat aldı.

 

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, morfinin ağrının giderilmesinde kullanıldığını ve bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

 

Ağrı şikayetinin başta ileri evre kanser hastaları olmak üzere birçok hastalıkta karşılaşılan ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Tuncer, morfinin en ucuz ve en etkin ağrı kesici olduğunu vurguladı.

 

Tuncer, özellikle kanser gibi hastalıklarda karşılaşılan ağrıların sadece morfin tabletler ile kesilebildiğine işaret ederek, morfin kullanılmadığında ikinci bir seçeneğin maliyeti çok yüksek olan, yeni jenerasyon ağrı kesiciler olduğunu söyledi. Bunların "sentetik morfinler" olarak da isimlendirildiğini anlatan Tuncer, "Türkiye'de çok zor tedavi edilebilen ağrıların yüzde 90'ından fazlasında hep bu tür çok pahalı, dışarıdan ithal edilen sentetik morfinler kullanılıyor. Buna çok ciddi bir maddi kaynak harcanıyor. Öte yandan, bu sentetik ağrı kesicilerin, çok ciddi yan etkileri var. Bu nedenle bunların kullanılmasının bir anlamı yok" diye konuştu.

 

Sentetik ağrı kesicilerin, başta sindirim sistemi olmak üzere, hematolojik dokulara yan etkilerinin olduğunun ve bir süre sonra ağrıya karşı direnç gelişmesine yol açabildiğinin altını çizen Tuncer, şöyle devam etti:

 

"En yan etkisiz, en ucuz ve en etkili tedavi morfin tablettir. Ancak, bu Türkiye'de bulunamıyordu. Maliyeti çok ucuz olduğundan ithal de edilemiyordu. Firmaların kar marjı çok az olunca getirmiyorlardı. Hacettepe olarak, bunun ülkemize karşı bir sorumluluk olduğunu düşünerek Sağlık Bakanlığı ile birlikte proje geliştirdik ve üretimi gerçekleştirdik.

 

Başvurumuza olumlu yanıt alındı ve ilk yerli morfin tablet ruhsat aldı. Bu aşamadan sonra artık kullanılabilecek, yerli morfinin yurt dışına ihracı da söz konusu olabilecek."

 

-Üniversite ve ilaç sanayi işbirliği yaptı

 

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel de üniversitelerinin yerli ilaç sanayi ile işbirliği yaparak, İlko İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İlko Araştırma ve Geliştirme Merkezi arasında hızlı ve uzatılmış etki sağlayan morfin sülfat tabletlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve ruhsatlandırılmasında işbirliği yapılmasına ilişkin sözleşmenin Mayıs 2013'te imzalandığını anımsattı.

 

Sağlık Bakanlığının görevlendirmesi ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin girişimleriyle başlatılan projenin TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini dile getiren Gümüşel, bu tip ağrı kesicilerin Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi sayesinde dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını ve milyarlarca liralık tasarruf sağlanacağını kaydetti.

 

Gümüşel, şunları kaydetti:

 

"Özellikle kanser hastalarımızın ağrılarını dindirebiliyorsak bundan büyük mutluluk olamaz. Bu önemli bir üniversite-sanayi işbirliğidir. Ülkemizde üretilen ilaç kalitesindeki etken madde morfin, bilimin yol göstermesiyle tablet şeklindeki farmasötik şekle dönüşüp hastalara erişecektir. Bu işbirliğini başlatan başta Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Hacettepe Üniversitesi olarak ülkemize ilaç sanayinde her türlü Ar-Ge desteğini vermeye hazırız."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.