İlk aşamada 200 kişi getirilecek

İlk aşamada 200 kişi getirilecek
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilk aşamada Gazze'den 200 kadar yaralıyı Türkiye'ye getirip tedavi ettirmeyi planladıklarını söyledi. ANKARA (AA) -...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilk aşamada Gazze'den 200 kadar yaralıyı Türkiye'ye getirip tedavi ettirmeyi planladıklarını söyledi.

 

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze'deki yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesiyle ilgili, "İlk aşamada belki 200, Türkiye'ye getirip tedavi etmeyi planlıyoruz" dedi.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gazze?de İsrail'in saldırılarında ağır yaralanan Filistinlilerden 3'ü kadın, birisi çocuk 4 kişinin, Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilmesinden sonra basın açıklaması yaptı.

 

Herkesin büyük bir acıyla takip ettiği gibi Gazze'de yaklaşık 2 aydır bir insanlık trajedisi yaşandığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

"Gazzeli, Filistinli kardeşlerimiz çok zor şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Bu zaman zarfında Türkiye olarak çok yoğun bir diplomatik çaba içinde olduk. Bu çabalarımızın iki ana hedefi vardı, birincisi insani olarak çekilen acıları dindirmek üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Gazzeli kardeşlerimize her türlü yardımın ulaştırılmasını sağlamak, ikincisi de bir an önce ateşkesin sağlanıp Gazze'de güvenlik şartlarının oluşmasını temin etmek suretiyle bu insani yardımların en etkin bir şekilde ulaşılabilmesini temin etmek."

 

Son dönemde diplomatik faaliyetleri yoğunlaştırdıklarını hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

 

"25 Temmuz'da Paris'te yapılan toplantı sonrasında ilan edilen ateşkeste ABD, Türkiye, Katar, ilgili diğer ülkelerin çok yoğun çabaları oldu. O zaman taraflarla mutabık kalarak bir hava köprüsü oluşturmak suretiyle Gazze'deki yaralılarımızın alınması ve ayrıca ilaç ve gıda yardımlarının giderilmesi konusunda bir prensip mutabakatına varmıştık ancak daha sonra ilan edilen ateşkeslerdeki ihlaller bugüne kadar bunu gerçekleştirmemizi mümkün kılmamıştı. Son ateşkes ilanı sonrasında da bütün taraflarla yakın bir temas içerisinde Gazze'nin ihtiyaçlarının acilen karşılanması için yoğun bir faaliyet içine girdik. Bütün taraflarla İsrail ve Mısır ile temaslar kurduk. İlaç ve gıda ihtiyacı başta geliyor, ayrıca su ve elektrik kıtlığı çekiliyor. Yaralıların tedavisi konusunda da Gazze'de elektrik olmadığı için yaralıların tedavisinde sıkıntılar çekiliyor."

 

Dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le ve Filistin Hamas lideri Halid Meşal ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, akabinde İsrail ve Mısır taraflarıyla da temaslar kurduklarını anlatan Davutoğlu, "Özellikle hastalarımız durumu ve intikaliyle ilgili şartlar muvacehesinde bunun Ben Gurion Havaalanı'ndan bir an önce gerçekleşmesi için bir operasyon başlattık. Dün Sayın Başbakanımızla da bir taraftan cumhurbaşkanlığı seçimi, diğer taraftan bu izinlerin alınması ve süratle hastalarımızın buraya intikali için istişarelerde bulunduk. Nihayet Gazze'den yaralılarımız gelmeye başladı" diye konuştu.

 

-"İlk aşamada 200 hasta getirilecek"-

 

Davutoğlu, "4 yaralımız geldi, inşallah bugün C-130 uçaklarıyla her biri kırkar hasta alacak şekilde bir hava köprüsü halinde sürekli bir devri daimle mümkün olan en fazla sayıda hastayı ilk aşamada belki 200, Türkiye'ye getirip tedavi etmeyi planlıyoruz. Bu konuda katkıda bulunan Sağlık Bakanımız ve ekibine, Genelkurmay Başkanlığımız, TİKA'ya, Kızılay'a, AFAD'a teşekkürü bir borç biliyorum. Bir kez daha Türkiye bir insanlık sınavından büyük bir başarıyla geçiyor" ifadesini kullandı.

 

Bu insanlık görevini yapmaya devam edeceklerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mazlumların yanında olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Dün gece yoğun istişareler sonucunda ateşkes tekrar 3 gün uzatıldı. Kalıcı bir ateşkes konusunda taraflarla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ümit ederiz Gazze'de kalıcı ateşkes, daha sonra da barışı temin edecek adımlar atılır" dedi.

 

-Irak'ta yaşanan gelişmeler-

 

Basın mensuplarının Irak'taki gelişmelere ilişkin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

"Irak'ta son 2 ayda yaşanan büyük krizde, ciddi bir insanlık dramı da yaşandı. Yüz binlerce insan yerlerinden edildi, Musul'dan, Sincar'dan, Telafer'den kaçan değişik etnik ve mezhebi kökenden kardeşlerimiz, soydaşlarımız, Türkmenler, Kürtler, Araplar, Yezidiler, Hristiyanlar, sınırlarımıza doğru hareket ettiler. Sincar dağlarında çok ciddi bir insanlık dramı yaşandı. Bu olayların gelişmesi sırasındaki hatta bir taraftan Kerkük'e kadar inen Türkmen kardeşlerimize yönelik büyük bir insani yardım kampanyası başlattık. 100 bini aşkın gıda paketi dışında bir kamp kurulması ve her türlü gıda ve ilaç yardımlarının karşılanması konusunda ciddi adımlar attık."

 

Davutoğlu, Türkiye sınırlarına gelen bütün Iraklılara hiçbir ayrım gözetmeden her türlü yardımı yaptıklarını belirterek, "Yezidilerin de sınırlarımıza gelmesi üzerine onlara dönük de kapsamlı bir yardım kampanyası yürütüyoruz. Şu an itibariyle 20 bine yakın Yezidi gelmiş durumda. Yezidilere yönelik bir kamp çalışması da kuruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gücünü ve şefkatini gösterdi. Elimizden gelen her türlü katkıyla Iraklı kardeşlerimizin yanında olacağız" dedi.

 

Irak'ta meclis başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında Türkiye'den de katkılar istendiğini, birçok dost ülkenin de desteğiyle meclis başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı seçiminin suhuletle yapıldığını kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

 

"Maalesef başbakan konusunda Şii partiler arasında uzlaşma sağlanamaması anayasal zorunluluk dolayısıyla mutlaka bir atamanın yapılması gerektiğinden son 2 gündür yoğun bir siyasi kriz içinden geçiyoruz. Maliki'nin başbakanlıkta ısrar etmesi ve konumdan vazgeçmemesi üzerine. Cumhurbaşkanı sarayının kuşatmaya maruz kalmasıyla açıkçası darbe teşebbüsü, bir teşebbüsle karşı karşıya kalındı. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Irak'ta bugün işleyen bir parlamento ve yetkilerini kullanmaya kararlı bir cumhurbaşkanı var. Türkiye olarak biz Irak'ta meşru siyasi zeminin yanındayız."

 

Davutoğlu, Irak'ta mezhepçi ayrışmanın zemininden vazgeçilmesini ümit ettiklerini, bunun için ellerinden gelen bütün imkanlarla Irak'ın istikrara kavuşması için çabalarının süreceğini söyledi.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak'ta rehin tutulan Türk vatandaşlarıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:

 

''Daha önce çok zor şartlardaki Türk vatandaşlarımızı burada havalimanında karşıladık. İnşallah bu konularda da kısa zamanda hayırlı haber vermek nasip olur. Ancak bunlar sabır gerektiren süreçlerdir. Sabırla titizlikle çalışıyoruz, önemli olan vatandaşlarımızın can güvenliği. Sağ salim Türkiye'ye dönmeleri için de gece gündüz çalışıyoruz."

 

-Sağlık Bakanı Müezzinoğlu-

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da "Gecikmeli de olsa kurulmuş olan bu insani hava köprüsü dolayısıyla mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. İlk vakaları aldık, 4 vaka geldi. 13 yaşında bir genç kızımızda kafa travması var, 19-20 yaşında iki genç, biri erkek biri bayan yine omurilik travmaları var. 33 yaşında bir hanım kardeşimiz var. 3'ü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, genç kızımız da Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınacak" dedi.

 

Müezzinoğlu, bundan sonraki süreçte hava köprüsü izinlerde bir sıkıntı yaşanmazsa 40'lı vakalar şeklinde köprünün kurulacağını ve ilk aşamada 200 hastanın tedavisini planladıklarını söyledi.

 

Müezzinoğlu, şunları ifade etti:

 

''Beş uzman ekibimiz, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, genel cerrahi, acil uzmanlarla gelecek vakaların orada ön hazırlıklarını yapıyorlar. Bugün yarın hastalarımızı transfer etmiş oluruz. Yine orada bir sahra hastanesi kurulmasıyla ilgili izinler tamamlanabilirse ekibimiz de hazır. 60 kişilik bir sağlık ekibi de gitmeye hazır. Ümit ederim ki, insani boyutuyla bütün izinler alınmış olur. Biz de Türkiye olarak Gazze ve Filistin'deki kardeşlerimize görevimizi yapmış oluruz."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.