'İlişkimizde paradigmatik zihniyet değişimine ihtiyaç var'
Başbakan Davutoğlu, "İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Türkiye ve İran kadim komşu ve dost iki ülke" dedi.
ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye-İran İş Formu'nda konuştu.
"İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, "Türkiye ile İran kadim komşu ve dost iki ülke, coğrafyaları, çok geniş bir alanı kuşatan ve birlikte bir arada değerlendirildiğinde Afro-Avrasya'nın en dinamik kuşağını oluşturan bir coğrafya ve bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil aynı tarafta düşünerek, potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisine rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve İran'ın coğrafyaları, ekonomik yapıları itibarıyla birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu belirterek, "Batı Asya'da Türkiye, İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı, İran ise Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı. Bu bize ulaştırma ve lojistik alanında olağanüstü imkanlar sunuyor. Bugün karayolu, demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk ve çok güçlü bir iradeyle önümüzdeki dönemde bu alanlarda ciddi hamleler yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde Mersin Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Trabzon Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Türkiye'deki hızlı tren koridoruyla, İran'da Tahran'dan Tebriz'e doğru ilerlemesi planlanan hızlı tren koridoru arasında irtibatlarımızı güçlendireceğiz" diye konuştu.
"Geçen sene devreye giren tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasında hiçbir aksama olmaması konusunda prensip mutabakatına vardık" diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:
"Dün bana aktarılan tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili özellikle bürokrasiden kaynaklanan hususları giderme konusunda kararlıyız. Tercihli ticaret anlaşmasının bir sonrasında serbest ticaret anlaşmasına geçecek şekilde gümrük duvarlarını tümüyle indirecek bir yaklaşımı da benimsemeyi düşünüyoruz."
"Akan kanın durmasının siyasi müzakereler için önemli bir zemin oluşturacağı kanaatindeyiz"
Başbakan Davutoğlu, "Bugünlerde uluslararası basında Suriye’nin kaç parçaya ayrılacağı konusunda değişik spekülasyonlar yapılıyor. Biz buna karşı, Türkiye de İran da eminin diğer bölge ülkeleri de Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve parçalanmaması konusunda ortak bir anlayışa sahibiz. Yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için yani bir müzakere zemini olması için ateşkese birlikte destek vermek. Bu da önemli bir ortak zemindir. Biz akan kanın durmasının, siyasi müzakereler için önemli bir zemin oluşturacağı kanaatindeyiz. Bunun için de ateşkesin sürmesi konusunda Türkiye ve İran etkide bulunduğu taraflara birlikte ve ayrı ayrı bu taraflar nezdinde girişimlerde bulunacaklar" ifadelerini kullandı.
"Bunlar kesinlikle hukuki süreçlerdir"
Başbakan Davutoğlu, Zaman gazetesini kayyum atanması hakkında ise, "Bunlar kesinlikle hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Hukuki süreçler olduğunu gösteren husus ne? Türkiye'de hükümetimize muhalefet eden, farklı fikirler serdeden tek gazete bahsedilen gazete değil. Diğer gazeteler özgürce fikirlerini ifade ediyorlar, hiç kimseye de 'niçin bu fikirleri serdediyorsunuz' diye bir sorgulama, bir uygulama yok."
Muhabir: Enes Kaplan,Mümin Altaş,Hatice Özdemir,Yıldız Nevin Gündoğmuş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.