İletişim teknolojisine Türk damgası

İletişim teknolojisine Türk damgası
Özellikle teknolojik cihaz ve sistemlerin ithalatı nedeniyle oluşan cari açığa karşı özel sektör ve kamu el ele harekete geçtiİletişim teknolojilerinin...




Özellikle teknolojik cihaz ve sistemlerin ithalatı nedeniyle oluşan cari açığa karşı özel sektör ve kamu el ele harekete geçti
İletişim teknolojilerinin ayrılmaz bir parçası olan veri aktarım cihazlarının başında gelen 'radyolink' cihazı artık Türkiye'de üretilecek.

İlk müşteri Turkcell

TÜBİTAK BİLGEM'in tasarladığı cihaz, Turkcell'in desteğiyle Simpro tarafından üretilerek yeni teknolojilerin ülke içinde geliştirilmesi sağlanırken, önemli bir kaynağın da yurtdışına aktarılmasının önüne geçilecek. Projeye şimdiye kadar 2.1 milyon TL'lik destek veren Turkcell, yeni radyolink cihazlarının da ilk müşterisi oldu. Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, baz istasyonları için yerli akü üretimiyle başlayan teknolojiyi 'Türkleştirme' çalışmalarının hızla süreceğini belirtti.

Yerlilikte önemli adım

TÜBİTAK BİLGEM Başkanvekili Dr. Hasan Palaz da, 2008'de başlattıkları bu projenin meyvelerini aldıklarını, cihazın fikri mülkiyet haklarının kendilerinde olduğunu söyledi. BTK Başkanı Tayfun Acarer ise 3G şartnamesine, kullanılan cihazların yüzde 50'sinin yerli olması şartını koyduklarını hatırlatarak bu radyolinkin de ihtiyacı karşılamak için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Güçlü radyolink

Yeni cihaz 155 megabite varan hızlarda veri aktarımı gerçekleştirebiliyor. Bu cihazın üstünden yayın yapacağı bant aralığının da önemi çok büyük. BTK, daha önce yaptığı duyuruda 7 Ghz aralığın sadece mobil operatörlerin Türk cihazı kullananlarına tahsis edeceğini söylemişti. 60 kilometre öteye kadar kablosuz veri aktarabilen bu cihazlardan bir bölgede bir tane varsa ikincisi takılamıyor. Bir bölgede ilk olmak kablosuz iletişim için tek olmak anlamına da geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.