İİT'den Esed'e kasıma kadar süre

İİT'den Esed'e kasıma kadar süre
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu, 'Suriye Kasım ayına kadar istenileni yapmazsa üyeliği dondurulacaktır' dedi...Pekin'de ''Çin ve...



İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu, 'Suriye Kasım ayına kadar istenileni yapmazsa üyeliği dondurulacaktır' dedi...

Pekin'de ''Çin ve İslam Dünyası: Kültürel Etkileşimler''adlı kongreye katılan Prof. Ekmeleddin
İhsanoğlu, Suriye'deki durum ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilere, Suriye ile ilgili tutumunun ilk günden belli olduğunu vurgulayarak, özel temsilciyle Suriye makamlarına uzun bir mektup gönderdiklerini hatırlattı.

Suriye'de reform sürecinin başlatılması yönünde telkinlerde bulunduklarını belirten İhsanoğlu, dünyanın da bu bağlamda telkinleri olduğunu ancak bu konudan netice alınamadığını söyledi.

İhsanoğlu, Suriye'deki durumu "son derece vahim" olarak değerlendirdi ve Suriye'de kanın durmasını istediklerini kaydetti.

Annan planının ilk maddesinin uygulamaya konulmasını yani ateşkes istediklerini söyleyen İhsanoğlu, ciddi reformların yapılması ve muhalefetle de diyaloğun başlaması gerekliliğine işaret etti.

AA muhabirinin, Suriye'nin İTT üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili sorusu üzerine İhsanoğlu, üyeliğin dondurulmasının söz konusu olduğunu, ancak bunun belirli bir takvim içerisinde olacağını ifade etti.

Bu kararın, teşkilata üye ülkelerin katılacağı bir toplantıda alınabileceğini, böyle bir toplantının ise Kasım ayında yapılacağını belirten İhsanoğlu, "Suriye Kasım ayına kadar istenilen hususları yerine getirmezse üyeliği dondurulacaktır" dedi.

İhsanoğlu, Suriye'nin Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak da hadisenin Cuma günü olduğunu, Cumartesi açıklama yaptıklarını ve Pazar günü de üye devletler adına "şiddetli kınama verdiklerini" hatırlattı.

OLAYLARDA 40 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, güvenlik güçlerinin çeşitli kentlerde hava destekli ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ve açılan ateş sonucunda 40 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Merkezi İngiltere'de bulunan örgüt, başkent Şam'ın banliyöleri ve çevre kentlerinde ordunun ağır silahlarla yönetim karşıtlarına düzenlediği operasyonlarda 21, Deyr Ez Zor kentinde 5, iç kesimlerde yer alan ve uzun bir zamandan beri ağır operasyonların hedefi olan Humus kentinde 8, Dera'da 4, İdlib'te 2 olmak üzere toplam 40 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını kaydetti.

Duma kentinde sabahtan bu yana düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirten yerel aktivistler, yaralıları, tutuklanma korkusundan dolayı devlet hastahanelerine götürmediklerini, sahra hastanelerinde tedavi etmeye çalıştıklarını, fakat tıbbi malzemelerin eksik olmasından dolayı bazı yaralıları kaybettiklerini söyledi.

Operasyonlar nedeniyle Duma'da dumanların yükseldiğini aktaran aktivistler, Humus'un Kusur beldesindeki operasyonlarda güvenlik güçlerinin ağır silahlarla çevreye rastgele ateş açması sonucu onlarca kişinin yaralandığını ve çok sayıda yerleşim birimde büyük hasarın meydana geldiğini ifade etti.

Ordunun Humus'un Kalet Husn beldesini ağır silahlarla bombalaması sonucu ölü ve çok sayıda yaralının olduğunu vurgulayan aktivistler, Humus'un birçok semtindeki operasyonlar nedeniyle kentin üzerini siyah dumanların kapladığını belirtti.

Güvenlik güçlerinin Dera yakınlarında yer alan sığınmacı kampına ağır silahlarla ateş açtığını dile getiren aktivistler, Deyr Ez Zor'un Hamidiye bölgesinde Özgür Suriye ordusu ile nizami ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ve bölgeden şiddetli patlamaların meydana geldiğini belirtti.

LAVROV: SURİYE'YE DIŞ MÜDAHALEYİ DESTEKLEMEYECEĞİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'ye herhangi bir dış müdahaleyi desteklemeyeceklerini açıkladı.

Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye krizine yönelik açıklamalarda bulundu.

30 Haziran'da Cenevre'de yapılacak Suriye toplantısında, Suriye'ye herhangi bir dış müdahaleyi desteklemeyeceklerini belirten Lavrov, bu süreçte İran'ı dışlamanın hata olacağını söyledi.

Lavrov, herhangi bir NATO ülkesinin Suriye'de Libya senaryosunu tekrarlamaya eğilimli olmadığını düşündüğünü belirtirken, "En azından şu ana kadar görüştüğümüz NATO ülkeleri ve diğer ülkelerden, Suriye'ye müdahale yönünde bir şey duymadık" dedi.

Rusya'nın Suriye'de reformların yapılmasını desteklediğini ancak bu süreçte dış ülkelerin kendi düşüncelerini Suriye'ye dayatmaması gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Değişim sürecine ve Esed'in geleceğine sadece Suriye halkı karar vermeli" ifadelerini kullandı.

151 SURİYELİ DAHA TÜRKİYE'DE

Ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında 1 albay ile 1 yarbayın da olduğu 151 Suriyeli, Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinden Türkiye'ye giriş yaptı.

Dün akşam saatlerinde Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Kavalcık ve Bükülmez köyü sınırına gelen 1 albay, 1 yarbay ve ailelerinin de aralarında olduğu 126 Suriyeli, Türkiye'ye geçti.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeliler Şanlıurfa'ya, asker ve asker aileleri ise Hatay'daki Apaydın kampına gönderildi.

Öte yandan Türkiye'ye sığınmak için Lazkiye kentine bağlı köylerden, Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırına gelen kadın ve çocuklardan oluşan 25 Suriyeli de yapılan işlemlerin arından otobüsle Şanlıurafa'ya sevk edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.