İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı..

İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı..
  Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 2011 yılı ihracatının 2010 yılına göre yüzde 18,2 artarak 134,6 milyar dolara ulaştığını, bunun da bir...


 

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 2011 yılı ihracatının 2010 yılına göre yüzde 18,2 artarak 134,6 milyar dolara ulaştığını, bunun da bir cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu bildirdi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2011 Aralık ayı ihracat verilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Bakan Çağlayan, 2008 yılında 132 milyar dolara ulaşan, ardından finansal kriz nedeniyle 2009 yılına gerileyen, fakat 2010 yılında özellikle AB dışındaki pazarlara yoğunlaşma nedeniyle tekrar yükselmeye başlayan ihracatın 2011 yılında rekor seviyeye ulaştığını kaydetti.

 

2008'den bu yana küresel ekonomik belirsizliklere karşın yürütülen ihracat seferberliği ile yeni bir rekora ulaşıldığını vurgulayan Çağlayan, TİM verilerine göre 2011 yılı ihracatının 2010 yılına göre yüzde 18,2 artış göstererek 134,6 milyar dolara ulaştığını söyledi.

 

Çağlayan, böylece 2002 yılında 36 milyar dolardan alınan ihracatın 9 yıl içinde 3,7 katına taşıyarak 134 milyar doların üzerine çıkartmış olduklarını belirterek, ''Her şeyin öncesinde şunu söylememe izin verin. Bu ihracat rakamı ile bir rekor kırılmış oldu. İkincisi, Türkiye 2008'de 132 milyar dolar ile kırdığı rekorun ardından başlayan kriz öncesine dönmüş oldu. Bu sebeple bu başarıda katkısı olan başta ihracatçılarımız olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum'' dedi.

 

-''Bu rekor gül bahçesinde kırılmadı''-

 

Teşekkürü öncelikle ihracatçıların hak ettiğini kaydeden Çağlayan, ''Çünkü bu rekor ihracatın gül bahçesinde değil, siyasal ve ekonomik buhranlarla sarsılan, rekabetin had safhaya ulaştığı barut fıçısına dönmüş kritik coğrafyalara ihracat yapanların eseridir'' diye konuştu.

 

***

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılında en çok ihracat yapan sektörün yüzde 17,4 artış ve 20,4 milyar dolarlık ihracat ile otomotiv sektörü olduğunu açıkladı.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2011 Aralık ayı ihracat verilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Bakan Çağlayan, 2011 yılında aylık ihracatın, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında artarak, 12,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Çağlayan, söz konusu rakamın 2008 yılı Eylül ayından (12,8 milyar dolar) bu yana son 37 ayın en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu bildirdi.

 

Bu dönemde, sanayi ürünleri grubunun toplam ihracat içindeki payının yüzde 81,6, tarım ürünlerinin payının yüzde 15,5, madencilik ürünlerinin payının ise yüzde 0,6 olduğunu kaydeden Çağlayan, 2011 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 oranında artış gösteren otomotiv sektörü ihracatının da 1,8 milyar dolar ile Aralık ayının şampiyon sektörü olduğunu dile getirdi.

 

Demir-çelik sektörünün Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artışla 1,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek otomotiv sektöründen sonra en fazla ihracatın gerçekleştirildiği ikinci sektör olduğunu kaydeden Çağlayan, Aralık ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerin ise sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, ABD ve Fransa olduğunu bildirdi.

 

-2011 ihracat şampiyonu otomotiv sektörü-

 

2011 yılının genelinde de en fazla ihracat yapılan sektörün yüzde 17,4 artış ve 20,4 milyar dolarlık ihracatı ile otomotiv sektörü olduğunu belirten Zafer Çağlayan, bu öncü sektörü yüzde 28,9 artış ve 16,3 milyar dolar ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, yüzde 10,7 artış ve 16,2 milyar dolar ihracatla hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün takip ettiğini söyledi.

 

Çağlayan, 2011 yılı Ocak-Kasım dönemi TÜİK verileri baz alındığında toplam 47 fasılda geçmiş yılların tamamından (12 ayından) fazla ihracat yapıldığını ve bu konuda da bir rekor kırıldığını dile getirdi.

 

-81 ilden ihracat yapıldı-

 

Hatay'dan Sinop'a, Edirne'den Hakkari'ye kadar memleketin her bölgesinden ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen illerin İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Kocaeli olmak üzere 5 il olduğunu, 2011 yılında ise 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının 15'e çıktığını ve söz konusu illere Gaziantep, Manisa, Denizli, Sakarya, Hatay, Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Trabzon'un da eklendiğini söyledi.

 

2011 yılı boyunca Türkiye'nin 28 ülkeye bir milyar doların üzerinde, 47 ülkeye ise 500 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Ekonomi Bakanı, geçen sene en çok ihracat gerçekleştirilen 5 ülkenin sırasıyla Almanya (13,9 milyar dolar), Irak (8,3 milyar dolar), İtalya (8 milyar dolar), İngiltere (7,8 milyar dolar) ve Fransa (6,9 milyar dolar) olduğunu bildirdi. Çağlayan, geçen yıl Belçika (yüzde 25,2 artış oranı ve 2,5 milyar dolar), Azerbaycan (yüzde 34,9 artış oranı ve 2,1 milyar dolar), Ukrayna (yüzde 37,6 artış oranı ve 1,8 milyar dolar), Türkmenistan (yüzde 30,8 artış oranı ve 1,5 milyar dolar), Gürcistan (yüzde 37,3 artış oranı ve 1,1 milyar dolar), Malta (yüzde 124 artış oranı ve 851 milyo5n dolar) pazarlarında ciddi artışlar yaşandığına dikkati çekti.

 

Çağlayan, yine sadece 11 aylık kesinleşmiş TÜİK verilerine göre toplam 38 ilin ihracatında tarihi rekor kırıldığını belirterek, şöyle konuştu:

 

''12 aylık TİM verilerine göre bir önceki yıla göre 64 ilimiz ihracatını artırmış ve toplam ihracat artışında bu artışın yüzde 36'sı İstanbul'dan, yüzde 14,5'i Kocaeli'den, yüzde 6,8'i İzmir'den, yüzde 6,5'i Bursa'dan, yüzde 6,3'ü Gaziantep'ten kaynaklanmıştır. Ortaya çıkan bu gelişmeler ihracatımızın giderek yaygınlaştığı, İstanbul odaklı ihracatımızın giderek Anadolu'daki illere kaydığını göstermektedir. Bu yapı aynı zamanda yatırım teşviklerinin etkisi ve bundan sonra uygulanacak teşviklerin de değerlendirilmesinde önemli olacaktır.''

 

Çağlayan, 2008 yılında 48 bin 144 firma ihracat gerçekleştirirken, 2011 Ocak-Kasım döneminde bu sayının 52 bin 225 firmaya yükseldiğini, bu firmaların geçen yıl 246 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yaptığını ifade etti.

 

Ekonomi Bakanı, geçen sene 11 aylık TÜİK verilerine göre, Belçika, İsveç, Litvanya, Kanada, Güney Kore, Polonya, Brezilya, Peru, Arjantin, Irak, İran, İsrail, Hindistan, Suudi Arabistan'a yapılan ihracat rakamlarında da rekor kırıldığını vurguladı.

 

-Bölgede yaşanan gelişmeler-

 

Orta Vadeli Program hedefi olan 134 milyar 200 milyon dolarlık ihracat hedefine sadece 228,6 milyon dolarlık fark kaldığını belirten Zafer Çağlayan, bu fark üzerinde etkili olan unsurların başında Suriye ve bu ülke üzerinden ihracat yapılan ülkelere ihracatın azalması geldiğini bildirdi.

 

Çağlayan, ''Suriye'ye ilk 10 ayda aylık ortalama ihracatımız 143,3 milyon dolar iken, son 2 ayda yaptığımız toplam ihracat 158,7 milyon dolar olmuştur. Önceki aylardaki aylık ortalamayı yakalamış olsaydık sadece bu ülkeye yapılan ihracatımız 128 milyon dolar fazla olabilirdi'' dedi. Ekonomi Bakanı, küresel finans krizinin etkisi nedeniyle Avrupa bölgelerinde yaşanan talep daralmasının da ihracatı olumsuz etkilediğini kaydetti.

 

AB ülkelerine 2002 yılında yüzde 57 olan genel ihracat oranının, bugün yüzde 46,6 seviyesine kadar gerilediğine işaret eden Çağlayan, AB'nin kuvvetli pazar konumunu sürdüreceğini, fakat diğer pazarlara da açılacaklarını söyledi.

 

-İhracatta öncelikli ülkeler-

 

On yıl önce dünya mal ihracatının yüzde 62'sinin gelişmiş ülkeler tarafından yapıldığını, bugün ise gelişmiş ülkelerin payının yüzde 50'lere düştüğünü, on yıl sonra bu oranın yüzde 40'lara kadar ineceğinin öngörüldüğünü anlatan Çağlayan, bu kapsamda başlatılan 2012-2013 döneminde hedef ve öncelikli ülkelerin revize edilmesi çalışmalarının da son aşamaya gelmiş bulunduğunu kaydetti.

 

2012 yılının Türkiye'nin dış ticaretinde acil tedbir bekleyen sorunlardan biri olan cari açık problemine ilişkin çok önemli adımların atılacağı bir yıl olacağını anlatan Çağlayan, bu konuda ilk nirengi noktalarının, üretim-yatırım-ihracat zincirinin etkin bir şekilde canlandırılması olacağını bildirdi. 2011 itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 56,9 olduğunu belirten Çağlayan, 2014 yılına kadar bu oranı yüzde 62,4'lere çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

 

***

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticaret açığı verilen, Türkiye'de üretilmeyen veya yeterli üretim olmadığı için dışarıdan ithal edilen ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayacak bir teşvik mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirterek, ''İnşallah bu ay sonuna kadar sistemi açıklayacağız'' dedi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Aralık ayı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, Merkez Bankasının döviz satarak piyasaya doğrudan müdahalesinin sorulması üzerine, yüksek kurun hiçbir ihracatçının direk talep ettiği bir şey olmadığını, ihracatçının rekabetçi ve öngörülebilir bir kur istediğini söyledi. Çağlayan, Merkez Bankasının da regülatörlük görevini yaptığını ve dalgalı kur rejimi çerçevesinde gerekli gördüğünde piyasalara müdahale ettiğini kaydetti.

 

Teşvik çalışmalarıyla ilgili sorular üzerine ''teşvik konusunda kim nerede ne yazıyorsa inanmayın'' diyen Çağlayan, üzerinde çok gizli bir şekilde çalıştıkları teşvikle ilgili çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulunun bugünkü toplantısında sunacaklarını bildirdi. Çağlayan, ''Dış ticaret açığı verdiğimiz, ülkemizde üretimi olmayan veya yeterli üretim olmadığı için dışarıdan ithal ettiğimiz ürünlerin artık ülkemizde üretilmesini sağlayacak bir teşvik mekanizması üzerinde çalışıyoruz'' diye konuştu.

 

Bu akşam EKK'ya sunulduktan sonra çalışmaya son şekli verilerek birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu ve Başbakana sunulacağını ifade eden Çağlayan, çalışmanın bu ay sonuna kadar açıklanacağını bildirdi.

 

-Çin'e yapılan ihracat artırılacak-

 

Bölgede yaşanan finansal kriz nedeniyle AB'ye, Arap Baharı nedeniyle de Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın azaldığını anlatan Çağlayan, fakat pazar çeşitlendirmesi nedeniyle bunların olumsuz etkilerinin en aza indirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Çağlayan, ''Eskiden biz ihracatçılar ülke ve bölge beğenirdik, çok fazla yere gitmek istemezdik. Şimdi dünyanın her yerinde, nefes alınan her yerde ihracatçılarımız var'' dedi.

 

Çin'in önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ithalatçısı olacağını, hatta ABD'yi bile geçeceğini ifade eden Zafer Çağlayan, Türkiye'nin de bu ülkeye ihracatını artırmak için çalışmalar yaptığını kaydetti. Ekonomi Bakanı, ''Şu anda Çin'de toplam 205 ticaret müşaviri ve ataşemiz var. 45'i için de Maliye Bakanlığından zannediyorum. 1-2 gün içinde izin gelecek ve buradaki ticaret müşaviri ve ateşe sayısı 250'ye çıkacak. Çin'de öncelikli sektörlerimizi belirledik. Hindistan, Rusya, ABD, Güney Amerika ve en fazla ticaret açığı verdiğimiz Asya Pasifik öncelikli hedef bölgelerimizdir'' dedi.

 

Yeni bir çalışma ile 81 ilin ihracat potansiyelinin çıkartıldığını ve dünyadaki ithalatın yaklaşık yüzde 96'sının yapıldığı 73 ülkenin belirlendiğini belirten Çağlayan, bu ülkelere göre ihracat portföyü hazırlandığını vurguladı. Çağlayan, ''Artık elimizde şu mallar var, bunları satalım diye boşuna çabalamayacağız. Ülkelerin talep ettiği ürünlere göre ihracat yapacağız'' diye konuştu.

 

Bir diğer çalışmanın da özel ekonomi bölge çalışmaları olduğunu ifade eden Çağlayan, Çin başta olmak üzere Türkiye'nin ihtiyacı bulunduğu ürünlere göre Türk özel ekonomi bölgeleri kurulacağını söyledi.

 

-Suriye'ye alternatif yollar-

 

Son dönemde yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle Suriye'ye ihracatın azaldığını kaydeden Çağlayan, transit geçişlerin ise şu anda devam ettiğini kaydetti. Suriye güzergahının 11 ülkeyi kapsadığını, ancak bu 11 ülkeye yapılan toplam ihracatın sadece yüzde 13'ünün karayolu ile yapıldığına dikkat çeken Çağlayan, şu bilgileri verdi:

 

''Bu da çok büyük bir rakam değildir. Karayolu geçişlerinde Suriye kendi ülkesinden geçen her tırımızdan 2 bin dolara yakın para alıyordu. Bu da yıllık 100 milyon dolar Suriye'nin elini kolunu oynatmadan kazandığı bir paraydı, bunun da önünü kestiler. Yani Suriye yönetimi o kadar büyük hatalı kararlar almaya devam etti ki kendi ekonomik krizlerini kendileri ortaya çıkarttılar.

 

Biz alternatif geçişler üzerinde zaten çalıştık. Şimdi Mersin-İskenderiye (Mısır) Ro-Ro seferlerinin tüm altyapısını hazırladık, zannediyorum bu ayın ortasına doğru artık Mersin-İskenderiye ve Ürdün sevkıyatlarımız başlayacak. Suriye üzerinden yaptığımız transit ticarette iki önemli ülke Suudi Arabistan ve Ürdün'dü. Yine Habur kapısından sevkiyat yapılması için gerek Irak, gerek Ürdün makamlarıyla arkadaşlarımız yerinde temaslarını toplantılarını yaptılar. Ben de Suudi Arabistan'a yaptığım son seyahatte sadece hac döneminde kullanılan Arar kapısının, hac mevsimi dışında bizim sevkıyatımıza açılmasını da talep ettim. Bütün kanallarımız açıktır. Çok olmayacak ama navlunlarda bazı ekstra harcamalar söz konusu olursa biz de bakanlık olarak ihracatçımızı, nakliyecimizi bu konuda yalnız bırakmayacağız.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.